Huizenprijzen stijgen in 2024 met 4%: “Het is absurd hier”

29 januari 2024 Leestijd ± 2minuten
Huizenprijzen stijgen in 2024 met 4%: “Het is absurd hier”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Jacques Hendriks van Helder Huis over de stijgende huizenprijzen, de massale verkoop van huurwoningen en een marktconforme rente bij familiehypotheken.

ABN AMRO heeft de verwachting voor de stijging van de huizenprijzen dit jaar naar boven bijgesteld, van 2,5 procent naar 4 procent. Wat verwacht jij van de huizenprijzen in 2024?

“Er zijn banken die nog veel hogere rendementen in hun prognoses zetten. Het zal heel erg regiogebonden zijn wat er gebeurt. De Randstad zal vrolijk doorstijgen, maar Zeeland en Groningen zullen traditiegetrouw achterblijven. Zelf zit ik in Spaarndam, tussen Haarlem en Amsterdam, dus de stijgingen hier zijn absurd. De markt is hier ook niet echt gestagneerd afgelopen jaar. Kopers laten zich gek maken en zijn bereid te betalen.”

Huurplatform Pararius signaleerde vorige week in zijn kwartaalcijfers dat steeds meer huurwoningen te koop worden gezet. Hoe kijk jij naar dit effect van overheidsmaatregelen, zoals de opkoopbescherming en een hogere overdrachtsbelasting en vermogensbelasting?

“De overheid heeft de verkeerde keuzes gemaakt. Er worden heel veel woningen aan de huurmarkt onttrokken door dit besluit. Daardoor is die markt nu heel broos. Ik kan mij niet voorstellen dat dit een beoogd effect was van de desbetreffende instanties. Ik ben dan ook geen voorstander van overheidsingrijpen. In heel veel sectoren heeft het niet gewerkt. De zorg, het openbaar vervoer, de energiemarkt… Er zijn overal problemen ontstaan. En op de woningmarkt gaat het nu van kwaad tot erger.”

De familiehypotheek wint aan populariteit. Men is echter verdeeld over de definitie van een marktconforme rente, die verplicht wordt door De Belastingdienst. Hoe ga jij hiermee om?

“Ik volg de richtlijnen van de Belastingdienst. Die zijn heel duidelijk wat mij betreft. De vuistregel is dat je niet meer dan 25 procent mag afwijken van de rente die in een soortgelijke situatie gerekend wordt door een geldverstrekker, al kan het door belangrijke omstandigheden nog weleens afwijken. Als je een hypothecaire zekerheid in de leenovereenkomst zet, dan kan je bij een rente van vier procent dus ongeveer tussen de drie en vijf procent rekenen. Je hoeft deze hypothecaire zekerheid niet per se notarieel vast te leggen, maar bij wanbetaling moet de woning wel opeisbaar zijn.”


Lees ook
Wat is een marktconforme rente voor een familiehypotheek?

Wat is een marktconforme rente voor een familiehypotheek?

Sinds de afschaffing van de jubelton krijgen steeds meer hypotheekadviseurs te maken met familiehypotheken. Huishoudens lenen hiermee het hypotheekbedrag deels of volledig van bijvoorbeeld ouders. Hierover betaal je gewoon rente aan het desbetreffende familielid, maar welke rente is nou ‘marktconform’, zoals de eis van de Belastingdienst luidt? 

Maak meer gebruik van de markt met NHG
Column

Maak meer gebruik van de markt met NHG

Een van onze ambities werd laatst groot belicht in de media: het inzetten van NHG-gelden om verduurzaming te stimuleren. We willen dit graag toelichten. Als onafhankelijke partij - in die unieke positie tussen overheid en markt - denken we een grote rol te kunnen spelen bij het oplossen van de uitdagingen op de hypotheek- en woningmarkt.

Niels Lengers: “Met hard werken hebben we een mooi resultaat kunnen boeken”

Niels Lengers: “Met hard werken hebben we een mooi resultaat kunnen boeken”

De blijdschap die Niels Lengers zijn klanten brengt, daar doet hij het voor. “Een huis financieren kan voor een klant ingewikkeld aanvoelen. Als dat vervolgens lukt, dan zijn ze door het dolle heen.”

Van loondienst naar zzp: ‘Eerst was ik de man van de bank, maar nu ben ik gewoon Paul’

Van loondienst naar zzp: ‘Eerst was ik de man van de bank, maar nu ben ik gewoon Paul’

Met name ervaren hypotheekadviseurs kiezen voor het bestaan als zzp’er. Ze nemen afscheid van hun jarenlange loondienst en krijgen zo meer vrijheid en ook vaak een hoger inkomen, zegt Reinoud Bogert, oprichter van het Haarlemse werving- en selectiebureau Syner3. Hij ziet een toename van 20% in het aantal adviseurs dat de overstap maakt. Paul van der Pennen, die enige jaren geleden de overstap maakte van loondienst naar zelfstandige zonder personeel, vindt vooral het toegenomen persoonlijke contact het belangrijkste.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.