Huizenprijzen regio Delfzijl in de lift: ‘Overbiedingen bij 80 procent van de verkopen’

17 mei 2023 Leestijd ± 2minuten
Huizenprijzen regio Delfzijl in de lift: ‘Overbiedingen bij 80 procent van de verkopen’

In het eerste kwartaal lieten bijna alle regio’s in ons land dalingen van de huizenprijzen zien. Een zeldzame uitzondering was de regio rond Delfzijl, waar volgens de NVM-cijfers de prijzen op jaarbasis met 1 procent stegen. “Op mijn kantoor was het eerste kwartaal erg goed. Veel kijkers en potentiële kopers en goede verkoopprijzen”, vertelt Jan Koolhof, makelaar bij Kamp & Koolhof in Delfzijl. 

De regio rond de Groningse havenstad Delfzijl ligt ver bij de Randstad vandaan. Volgens makelaar Koolhof volgt het gebied daarom een ander ritme dan de woningmarkt in de Randstad. “De periferie loopt altijd wat achter bij de Randstad en de grote regionale steden als Groningen. In Delfzijl en omgeving komt de positieve ontwikkeling wat later op gang en daardoor zet de mindere ontwikkeling ook wat later in. Daar komt bij dat de economische ontwikkeling in het gebied enorm is, waardoor de vraag naar woningen nog extra is gestegen.”

Koolhof ziet deze positieve gang van zaken vertaald in veel klandizie voor Kamp & Koolhof. “Op mijn kantoor was het eerste kwartaal heel succesvol. Veel kijkers en potentiële kopers en de verkoopprijzen waren gunstig. De betaalbaarheid van huizen in de regio Delfzijl, met bijna de laagste gemiddelde prijzen in Nederland, zal daarbij ook een grote rol hebben gespeeld.”

Grote schaarste aan huizen

De Groningse makelaar ziet een prijsstijging bij ‘alle type en soorten woningen’. “Er is in ons gebied een grote schaarste aan huizen. Maar instapklare huizen met een goed energielabel hadden het afgelopen jaar wel een betere verkoopprijs dan oudere huizen. Het gaat hier vooral om woningen beneden de 350.000 euro die helemaal af en klaar zijn. Dit zijn vooral tussenwoningen en tweekappers.”

Oudere huizen waar veel aan verbouwd moet worden, waren daarentegen minder in trek. “Zij hebben vooral als handicap dat kopers het moeilijk vinden een goede inschatting te maken van de verbouwingskosten. Dat komt doordat de prijzen van materialen enorm snel stijgen. Daar komt ook nog bij dat er bijna geen aannemers/vakmensen te vinden zijn die die verbouwingen moeten doen.”

Wat minder kijkers en minder hoge biedingen

Volgens Koolhof werd in het eerste kwartaal bij circa 80 procent van alle verkopen in de regio Delfzijl overboden. Hij ziet dat nu wel langzamerhand veranderen. “We zien een afvlakking: wat minder kijkers, wat minder hoge biedingen en minder inschrijfprocedures.”
Koolhof verwacht voor de rest ‘een heel goed jaar’. “Maar wel een daling ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Dat is ook niet zo heel gek natuurlijk. Als de rente op ongeveer hetzelfde niveau blijft, verwachten wij zelfs dat de woningmarkt in ons gebied stabiliseert en misschien zelfs weer verbetert. Dit heeft weer overbiedingen en hogere prijzen tot gevolg”, aldus de makelaar. 


Lees ook
Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week met Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort. We vragen hem naar de ontwikkelingen rondom de hypotheekrente en rentevaste periodes. “Tussen tien en twintig jaar zit momenteel niet zo heel veel verschil”, zegt Brouwer.

De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

Kijkend naar alle ontwikkelingen, kansen en bedreigingen voor een hypotheekadviseur zie ik een belangrijke keuze die elke zelfstandige adviseur zou moeten maken. Ben ik een specialist of ga ik alles rondom wonen regisseren voor mijn klanten?

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling
Opinie

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

De aankoop van een vakantiewoning als belegging is onverminderd populair. Door de zeer lage rente op spaarrekeningen zoeken mensen naar andere mogelijkheden om hun geld te laten renderen, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Hij waarschuwt wel voor de teleurstelling die een dergelijke belegging met zich kan meebrengen.

Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de huizenprijzen in de regio Haarlem op jaarbasis met bijna 15 procent. Dat was veel meer dan de 8 procent landelijk. “De tijd dat mensen lachend 100.000 tot 150.000 euro overbieden, is voorbij”, stelt Joren Bakx van Overspaern Makelaardij in Haarlem. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.