Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

30 oktober 2023 Leestijd ± 3minuten
Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Stef Hofmans van Financieel Fit Wijchen zijn visie op de gestegen huizenprijzen, NHG en de vastgelopen woningmarkt. Hij reageert op drie stellingen.

Een ZZP'er komt niet in aanmerking voor een hypotheek terwijl die al acht jaar lang elke maand 2000 euro uitgeeft aan huur. Stelling: hypotheeknormen moeten alsnog worden aangepast om ‘duurhuurders’ een huis te kunnen laten kopen.

“Ja en nee. Er moet meer maatwerk mogelijk zijn en meer worden gekeken naar de klantspecifieke situatie, maar wel binnen bepaalde kaders. Sommige mensen huren voor dit bedrag per maand maar leven onder de armoedegrens. En met een huis komen bijkomende onderhoudskosten, bij een huurhuis niet. Dus het betalen van huur wil niet per definitie zeggen dat je ook een hoge hypotheek kunt krijgen.”

“Je kunt wel meer kijken naar werkelijk netto besteedbaar inkomen. Het is goed dat de kaders er zijn zodat er niet overgekrediteerd wordt, maar die kaders moeten niet, zoals bij de duurhuurhypotheek, zo smal zijn dat eigenlijk niemand in aanmerking komt. Wij hebben als adviseurs ook de bekwaamheid om mensen te beschermen en te kijken wat er daadwerkelijk passend is.”

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie gaat opnieuw fors omhoog. Stelling: dit is op de lange termijn niet voordelig voor de consument.

“Elke maatregel om de woningmarkt te stimuleren, drijft de prijs op. Toch vind ik het goed dat de NHG-grens naar boven is bijgesteld. Deze beweegt mee met de woningprijs van de afgelopen jaren en dat lijkt me een goed mechanisme. De risico’s zijn groter, het gaat om steeds meer geld, dus het vangnet dat NHG biedt is belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld schrijnende gevallen voorkomen in het geval van een relatiebreuk. NHG biedt geldverstrekkers ook tools om behoorlijk ruim afgekaderd maatwerk toe te passen op het moment dat de klant in de problemen komt.” 

De huizenprijzen zijn weer licht gestegen. Het aantal verwachte transacties blijft laag door het historisch grote woningtekort. Stelling: als starter zonder rijke ouders kun je het schudden. 

“Voor de komende jaren zie ik het somber in. De enige oplossing is bouwen, maar dat gebeurt niet. Als nieuwbouw op de markt komt voor een hoge prijs dan worden de prijzen van bestaande bouw daar ook op aangepast; de hoge bouwkosten zullen dus ook de bestaande woningmarkt omhoog trekken.” 

“Je hebt transacties nodig om de starter te kunnen laten bewegen. Er moet in elk segment bijgebouwd worden. Ook voor de mensen die nu in een starterswoning wonen en willen doorstromen. Van de regelgeving die het nieuwe kabinet zal doorvoeren, zullen we pas wat merken over vijf à acht jaar, omdat het om langetermijnplanning gaat. Het tekort blijft, en er komen steeds meer mensen bij, dus het zal alleen maar duurder worden. De starters die niet geholpen kunnen worden door hun ouders, kunnen niet zoveel.”


Lees ook
Oplossing voor wooncrisis: overal een straatje erbij

Oplossing voor wooncrisis: overal een straatje erbij

De woningnood in Nederland is groot. Het tekort aan huizen wordt geschat op meer dan 300.000. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een oplossing hiervoor: aan de randen van gemeenten bouwen. Dat zou een groot deel van de woningnood in ons land oplossen. “We offeren hierbij geen idyllische, groene ruimte op”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek in antwoord op bezwaren van natuurorganisaties.

Wat maakt een woning waardevol?
Column

Wat maakt een woning waardevol?

Op een willekeurige woensdag staan er drie taxaties in mijn agenda. Drie volledig verschillende panden op drie verschillende locaties. Natuurlijk is een locatie doorslaggevend voor het bepalen van de waarde van een woning, maar welke rol speelt de staat van het pand? 

NHG-grens omhoog naar €435.000

NHG-grens omhoog naar €435.000

De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar €435.000. Dat is een stijging van €30.000 ten opzichte van dit jaar. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning nog €422.000.

Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Anja Esveldt van By Annelies over bouwen in het groen, de rentevasteperiode en de ‘morele plicht’ van ouderen op de woningmarkt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.