Huishoudens verduurzamen massaal door torenhoge energierekening

Een op de zes kan verduurzaming niet betalen
11 augustus 2022 Leestijd ± 2minuten
Huishoudens verduurzamen massaal door torenhoge energierekening

Door de stijgende energielasten gaan veel Nederlanders zuiniger om met hun energieverbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend Nederlanders met een hypotheek. Tachtig procent van hen voelt zich inmiddels genoodzaakt om hun huis te verduurzamen. Toch kan lang niet iedereen die de urgentie voelt zich dit veroorloven.

85 procent van de Nederlanders gaat sinds de stijging van de energieprijzen zuiniger om met gas, water en licht. “Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, is duizenden euro’s meer kwijt aan gas en licht dan een jaar geleden”, zegt Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. “Logisch en slim dat mensen inventariseren waar zij op energieverbruik kunnen besparen.” De verwarming lager zetten (80%) en minder lang of koud douchen (63%) zijn de populairste maatregelen. 

Verduurzamen huis raakt in stroomversnelling

Naast het doorvoeren van slimme bespaartrucjes als ledlampen, voelt tachtig procent de noodzaak om de woning op grote schaal te verduurzamen. Hensbergen: “Grote verduurzamingen zijn de afgelopen tijd in een stroomversnelling geraakt. Mensen die al twijfelden over zonnepanelen, isolatie of dubbelglas raken nu overtuigd van de win-winsituatie.” 29 procent van de huishoudens heeft al verduurzaamd, ruim een derde is dit van plan te gaan doen. Een kwart doet dit binnen een jaar.

Toch is de keuze niet vanzelfsprekend. Zeventien procent voelt wel de noodzaak om te verduurzamen, maar heeft het geld hier niet voor. 34 procent stelt verduurzamen uit als zij hiervoor een lening moeten afsluiten.

“Het is een behoorlijke investering die een hoop mensen niet kunnen of willen dragen op dit moment, hoewel het op de lange termijn goed is voor de portemonnee. Met behulp van een hypotheekadviseur kunnen mensen berekenen of het zinvol is de hypotheek op te hogen of een persoonlijke lening af te sluiten”, aldus Hensbergen.


Lees ook
Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer bespreekt onder meer de brief van de AFM over de aanscherping van maatwerk: “Als mensen in de problemen komen, blijkt er achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen.”

Wat maakt jou duurzaam?
Column

Wat maakt jou duurzaam?

Verduurzaming toejuichen doen we bijna allemaal. We willen allemaal een leefbare wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Maar hoeveel doen we nou echt om onze uitstoot te compenseren?

Even appen met: Jeroen Oversteegen
Even appen met…

Even appen met: Jeroen Oversteegen

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.