Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

03 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

Maar net als ‘gewone’ nieuwbouwhuizen moet ook de Optimaat wel ergens staan en worden aangesloten op elektriciteit. Projectmanager Ferry Schreven van het bouwbedrijf vertelt wat Optimaat precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Wat is het concept precies?

“We hebben het concept met vier partners ontwikkeld. De woningen worden in veertien dagen volledig in de fabriek geproduceerd, inclusief de badkamer en de keuken. Ze hebben een energieprestatiecertificaat van 0,4 en worden volledig verwarmd door elektriciteit die grotendeels van de zonnepanelen op het dak komt. Een rijtjeswoning kost 98.000 euro inclusief btw, exclusief de grond. Een geschakelde woning, de andere variant die we bieden, 106.000 euro. Ze voldoen aan het bouwbesluit en kunnen gewoon gefinancierd worden met een hypotheek.”

Biedt u hiermee een oplossing voor het woningtekort?

“We richten ons op een- en tweepersoonshuishoudens. Dat kunnen jongeren zijn, maar ook vrijgezellen of mensen die gescheiden zijn. Met een baby erbij zou je ook nog niet meteen weg hoeven. We kunnen hiermee heel snel aan de nijpende vraag voldoen. We richten ons in eerste instantie op corporaties. Zij hebben een groot probleem met een te kleine voorraad aan woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens.”

Is het concept ook voor kopers?

“Dit kan uiteraard ook in het koopwoningensegment een oplossing zijn. Binnenkort komt de gemeente Bronkhorst hier met twintig jongeren kijken. Voor die groep zijn ze een project met collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) gestart. De gemeente levert de grond en zij kunnen de woning kopen. Wij zijn heel benieuwd hoe dat gaat.”

U levert het huis exclusief de grond. Hoeveel kosten komen er dan nog bij?

“De grond moet inderdaad wel betaalbaar blijven. Met 300 euro per vierkante meter zou je op ongeveer 130.000 euro uitkomen voor een rijtjeshuis, dan is het interessant. De uitdaging zit hem in de geschikte grondposities, daar zit de schaarste.”

Wat voor andere obstakels zijn er?

“Wij kunnen woningen veel sneller plaatsen dan dat de aansluiting van de elektriciteit is te realiseren. We zijn nu bezig met Alliander en andere nutsbedrijven om te kijken wat zij hieraan kunnen doen. Een ander probleem is dat sommige gebieden een stadsverwarmingsnet hebben. Daar is het voor iedereen verplicht om van het verwarmingsnet gebruik te maken, terwijl de Optimaat dat niet nodig heeft; de woningen zijn bijna zelfvoorzienend.”

Wanneer gaan we grote hoeveelheden van dit soort woningen zien?

“We hebben twee modelwoningen gebouwd, en zijn verder in onderhandeling met enkele partijen. We zijn volop aan het zaaien en hebben hier dagelijks corporaties op bezoek. Dit jaar willen we rustig aan beginnen en dan volgend jaar doorstoten naar honderd of tweehonderd woningen.”


Lees ook
Voorkom dat aflossingsvrije hypotheek een probleem wordt
Opinie

Voorkom dat aflossingsvrije hypotheek een probleem wordt

Miljoenen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Deze moeten aan het eind van de looptijd worden afgelost of overgesloten en dit zal voor sommige huizenbezitters een probleem zijn. Ikbenfrits.nl bekeek dossiers van klanten en kwam tot de conclusie dat 16 procent de aflossingsvrije hypotheek niet kan herfinancieren.

"CPO is zeer interessante optie voor starters"
Opinie

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis is gestegen naar een recordniveau van 288.000 euro. Dat maakt het voor starters niet meer realistisch om een bestaande woning te vinden. Wellicht is nieuwbouw met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor hen wél een optie. Eigenaar Jan Walrecht van BIEB bouwen in eigen beheer vertelt wat CPO precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…
Column

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

De woningmarkt in... Eindhoven

De woningmarkt in... Eindhoven

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week Eindhoven, een stad die dankzij technologiebedrijven als chipmachinefabrikant ASML een magneet is voor hoogopgeleiden van over de hele wereld.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.