Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

03 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

Maar net als ‘gewone’ nieuwbouwhuizen moet ook de Optimaat wel ergens staan en worden aangesloten op elektriciteit. Projectmanager Ferry Schreven van het bouwbedrijf vertelt wat Optimaat precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Wat is het concept precies?

“We hebben het concept met vier partners ontwikkeld. De woningen worden in veertien dagen volledig in de fabriek geproduceerd, inclusief de badkamer en de keuken. Ze hebben een energieprestatiecertificaat van 0,4 en worden volledig verwarmd door elektriciteit die grotendeels van de zonnepanelen op het dak komt. Een rijtjeswoning kost 98.000 euro inclusief btw, exclusief de grond. Een geschakelde woning, de andere variant die we bieden, 106.000 euro. Ze voldoen aan het bouwbesluit en kunnen gewoon gefinancierd worden met een hypotheek.”

Biedt u hiermee een oplossing voor het woningtekort?

“We richten ons op een- en tweepersoonshuishoudens. Dat kunnen jongeren zijn, maar ook vrijgezellen of mensen die gescheiden zijn. Met een baby erbij zou je ook nog niet meteen weg hoeven. We kunnen hiermee heel snel aan de nijpende vraag voldoen. We richten ons in eerste instantie op corporaties. Zij hebben een groot probleem met een te kleine voorraad aan woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens.”

Is het concept ook voor kopers?

“Dit kan uiteraard ook in het koopwoningensegment een oplossing zijn. Binnenkort komt de gemeente Bronkhorst hier met twintig jongeren kijken. Voor die groep zijn ze een project met collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) gestart. De gemeente levert de grond en zij kunnen de woning kopen. Wij zijn heel benieuwd hoe dat gaat.”

U levert het huis exclusief de grond. Hoeveel kosten komen er dan nog bij?

“De grond moet inderdaad wel betaalbaar blijven. Met 300 euro per vierkante meter zou je op ongeveer 130.000 euro uitkomen voor een rijtjeshuis, dan is het interessant. De uitdaging zit hem in de geschikte grondposities, daar zit de schaarste.”

Wat voor andere obstakels zijn er?

“Wij kunnen woningen veel sneller plaatsen dan dat de aansluiting van de elektriciteit is te realiseren. We zijn nu bezig met Alliander en andere nutsbedrijven om te kijken wat zij hieraan kunnen doen. Een ander probleem is dat sommige gebieden een stadsverwarmingsnet hebben. Daar is het voor iedereen verplicht om van het verwarmingsnet gebruik te maken, terwijl de Optimaat dat niet nodig heeft; de woningen zijn bijna zelfvoorzienend.”

Wanneer gaan we grote hoeveelheden van dit soort woningen zien?

“We hebben twee modelwoningen gebouwd, en zijn verder in onderhandeling met enkele partijen. We zijn volop aan het zaaien en hebben hier dagelijks corporaties op bezoek. Dit jaar willen we rustig aan beginnen en dan volgend jaar doorstoten naar honderd of tweehonderd woningen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Voorkom dat aflossingsvrije hypotheek een probleem wordt

09 juli 2018 Miljoenen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Deze moeten aan het ...

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

18 juli 2018 De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM ...

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

02 juli 2018 Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait ...

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

25 juni 2018 Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.