‘Hoge hypotheekrentes blijven ook in 2023 betaalbaarheid hypotheken onder druk zetten’

Kwartaalupdate DMFCO: woonhuishypotheken blijven stabiele belegging
21 februari 2023 Leestijd ± 1minuut
‘Hoge hypotheekrentes blijven ook in 2023 betaalbaarheid hypotheken onder druk zetten’

Zolang de rente hoog blijft, is de leencapaciteit van huishoudens beperkt en blijft het aantal hypotheekaanvragen laag in vergelijking met een jaar geleden. Hoewel de inflatie begin dit jaar afnam als gevolg van dalende energieprijzen, zijn de eerdere hogere prijzen reeds verwerkt in de kostprijs van diensten en goederen. Ondanks steunmaatregelen als het prijsplafond voelen consumenten - en bedrijven - deze secundaire effecten van de inflatie in hun portemonnee. 

Desalniettemin verwacht DMFCO, het moederbedrijf van MUNT Hypotheken, dat huizenprijzen niet zwaar onder druk komen te staan. Loonstijgingen en het woningtekort vangen een groot deel van de neerwaartse druk op.

Wel is duidelijk dat korte rentes voorlopig dominant zullen blijven op de hypotheekmarkt. Doorstromers zullen gebruik blijven maken van verhuisregelingen, waarmee de markt voor oversluiters beperkt blijft. 

Omdat de leennormen in Nederland relatief conservatief zijn, verwacht DMFCO geen grote problemen wanneer consumenten financiële tegenslagen voor de kiezen krijgen. Goed nieuws voor investeerders: de asset manager verwacht dus geen toename in betalingsachterstanden op hypotheken. Woonhuishypotheken blijven daarmee een stabiele en veilige belegingscategorie. 

De hypotheekmarkt presteerde over 2022 nog buitengewoon goed: in historisch perspectief was het aantal hypotheekaanvragen over het gehele jaar nog zeer hoog. Er werd voor maar liefst 150 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt. 

Lees de volledige kwartaalupdate op de website van DMFCO


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

“Starterskorting zorgt voor overbiedingen”

“Starterskorting zorgt voor overbiedingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Sabine Bomhof, eigenaar van Hypotheek Visie Hilversum en Utrecht Overvecht over volkshuisvesting, doorbouwgarantie en korting voor starters.  

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij versterken elkaar in wat we doen”
Adviseur van de maand

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij versterken elkaar in wat we doen”

Jos Thewissen zit al ruim twintig jaar in het hypotheekvak. In 2017 begon hij voor zichzelf Thewissen Financieel Advies. Een paar jaar later besloten Jos en zijn vrouw Karin Thewissen-Kerckhoffs om hier een makelaarstak aan toe te voegen: Thewissen Makelaardij. Nu werken zij met succes samen vanuit huis in Meerssen. 

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Brancheverenigingen maken zich geen zorgen over het door de AFM aangekondigde onderzoek naar de werkpraktijk van hypotheekadviseurs. De NVHP, Adfiz en OvFD laten in een reactie aan Kop-Munt weten dat zij geen enkele reden hebben om te twijfelen aan de kunde en kennis van adviseurs. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.