Hoe houd je het simpel?

10 februari 2021 Leestijd ± 2minuten
Hoe houd je het simpel?

De offerte van MUNT is vernieuwd. Daardoor is deze voor consumenten nog beter te begrijpen. Aan commercieel directeur Chris Oosterling de vraag: hoe houd je alles zo simpel mogelijk?

“Sinds MUNT begon in 2014 hebben we altijd gekeken naar wat beter kon. De hypotheekmarkt kon soms onnodig ingewikkeld zijn en dat veranderde nauwelijks. Door helder te communiceren en simpele taal te gebruiken, schudde MUNT de boel al flink op. Bovendien hebben we processen geoptimaliseerd zodat consumenten niet langer dan nodig hoeven te wachten. Die aanpak werd beloond, maar we zijn niet stil blijven zitten.”

Jullie versturen sinds deze week nieuwe renteaanbiedingen. Waarom zijn deze aangepast? 

“We zagen dat het aanbod toch nog wat ingewikkeld was. Versimpelen is een vak apart: het is niet zo moeilijk om complexe zaken als een renteaanbod op papier te zetten, maar dat wordt snel één grote grijze letterbrij. Weten consumenten dan echt wat ze tekenen? Ingewikkelde zaken simpel, kort en helder uitleggen kost veel moeite. Het duurde dan ook maanden voordat we de nieuwe offerte helemaal klaar hadden. Uit de reacties die we deze week krijgen merken we dat zowel adviseurs als consumenten tevreden zijn: het is overzichtelijker en begrijpelijker geworden.”

Heb je tips hoe je als adviseur begrijpelijker kan communiceren?

“Schrijf wat je wil zeggen en zoek naar simpele woorden die daarbij passen. Vermijd vaktermen en ingewikkeld taalgebruik. Een aantal voorbeelden: woorden als ‘doch’,  ‘anderszins’, ‘doen toekomen’, ‘completeren’ en ‘insolvabel’ heb je echt niet nodig. Daar zijn andere woorden voor die beter te begrijpen zijn en die een tekst leesbaarder maken. Als je diep in de materie zit, zie je dat niet altijd. Het helpt soms om even je hoofd leeg te maken. Als ik vastloop ga ik regelmatig even hardlopen op de hei. Dan kan ik weer met een frisse blik kijken en vind ik vaak een simpele manier om zaken uit te leggen.”

De looptijdrente is ook iets waarmee adviseurs hun consumenten het leven simpeler kunnen maken. Wat is daar het voordeel van?

“Stel, een klant begint zijn hypotheekschuld met honderd procent van de marktwaarde van de woning. Als hij na een aantal aflossingen onder de negentig procent marktwaarde komt, valt hij bij MUNT in een andere risicoklasse. MUNT was een van de eerste hypotheekverstrekker die dan automatisch de risico-opslag laat vervallen, zonder dat de consument dat hoeft aan te vragen. Dat scheelt een hoop tijd, moeite en geld. Met het berekenen van de looptijdrente kunnen adviseurs hun klanten dus beter van dienst zijn. Websites als looptijdrente.nl berekenen de gemiddelde rente van de totale lening, dat is veel belangrijker dan de aanvangsrente.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Daniel Koerhuis (VVD): “Tekort aan bouwlocaties blijft grootste drempel”

08 februari 2021 In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen ...

Waar moeten we op letten deze maand?

10 maart 2021 Elke maand leggen we Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT ...

Pieter Grinwis (ChristenUnie): “Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen”

11 februari 2021 In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen ...

“AFM zaait onnodig paniek over aflossingsvrije hypotheken”

04 februari 2021 Zeker 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.