Hoe groot is het risico van bieden zonder voorbehoud in deze markt?

23 juni 2021 Leestijd ± 2minuten
Hoe groot is het risico van bieden zonder voorbehoud in deze markt?

Huizenprijzen stijgen harder dan ooit en de vraag naar woningen blijft toenemen. Om een huis te bemachtigen moeten kopers niet alleen overbieden, steeds vaker laten ze het voorbehoud van financiering achterwege. Lopen kopers hiermee een (te) groot risico?

Derek Hengeveld, HypotheekProf Laren: “Er hangt een sfeer alsof het noodzakelijk is”

“Ik maak me zorgen over het aantal biedingen zonder voorbehoud van financiering. Zeker als het gaat om klanten met een wat meer complexe financiële status. Een groot deel van mijn klantenbestand bestaat uit ondernemers en ik zie hele kerstbomen met soms wel tien bv’s voorbijkomen bij hypotheekaanvragen. Het is in zo’n geval lastig om van tevoren in te schatten hoe de bank of de rekenpartij daarover gaat oordelen. Een bod zonder voorbehoud van financiering brengt dan veel teveel risico’s met zich mee.” 
 
“Waar ik het meeste over val is dat men denkt dat bieden zonder voorbehoud noodzaak is; anders maken mensen geen kans meer op een huis. Ik snap dat snelle zekerheid een voordeel kan zijn, maar daarvoor hoef je niet per se te bieden zonder voorbehoud. Wat ik soms afspreek is dat we het financieringstraject verkorten; binnen 14 dagen heb ik vaak wel uitsluitsel van de bank. Op die manier heeft de verkoper ook relatief snel zekerheid en loopt de koper niet het risico om veel geld kwijt te raken.”

Peter Kilsdonk, Van Bruggen Veenendaal: “Het geheim is dat je alles van tevoren moet weten”

“Wat mij betreft is het niet altijd zorgelijk als iemand biedt zonder voorbehoud. Het risico is in veel gevallen goed te overzien, als je alles maar van tevoren weet. Klanten die een bod willen uitbrengen zonder voorbehoud, benader ik anders. Ik ga verder dan alleen het inschatten van de situatie, maar zorg ook dat ik alle stukken op voorhand te zien krijg.” 
 
“Klanten kunnen bijvoorbeeld zelf hun BKR-status opvragen. Verder gebruik ik een checklist met documenten die de klant vooraf aan mij moet overhandigen. Op die checklist staan stukken als het DUO-overzicht van de studieschuld en een werkgeversverklaring met loonstroken, maar ook een coronaverklaring van de werkgever en een bouwkundige keuring.” 
 
“Volgens mij kan een koper zich in de huidige markt juist onderscheiden door te bieden zonder voorbehoud van financiering. De huizenmarkt is ook hier in Veenendaal volop in beweging, je moet als koper slim te werk gaan als je iets wilt bemachtigen.”
 
“Wel maak ik me zorgen om mensen die bieden zonder voorbehoud, zonder eerst een hypotheekadviseur te raadplegen. Die nemen een veel te groot risico.“


Lees ook
"Aan onzinnigheid wil je niet meewerken"
Adviseur van de maand

"Aan onzinnigheid wil je niet meewerken"

Reclame heeft Erwin Klein, van het Reeuwijkse Klein & Partners, nooit gemaakt. “Mijn klanten komen allemaal voort uit bestaande relaties. Het geheim? No nonsense advies, informele omgang en hoge mate van service verlenen.”

Andere gesprekken met ongeneeslijk zieke klant aan tafel
Dat ene advies

Andere gesprekken met ongeneeslijk zieke klant aan tafel

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt de Groningse Ineke Alkema over dat ene advies...

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?
Vraag het Chris

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod uit zonder voorbehoud van financiering, constateert commercieel directeur van MUNT Hypotheken Chris Oosterling. Is dat een goede ontwikkeling?

Zó worden adviseurs spannend op de foto gezet

Zó worden adviseurs spannend op de foto gezet

Ben Biesbrouck van de Hypotheekshop in Haarlem Centrum geniet zichtbaar van de aandacht die hij krijgt. Zijn make-up wordt nog even bijgewerkt terwijl een muntgroene stropdas om zijn schouders wordt gedrapeerd. De fotografe klikt op exact het juiste moment en maakt een topfoto voor de spannende adviseurskalender.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.