Hoe (a)sociaal is de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk?

30 juni 2023 Leestijd ± 2minuten
Hoe (a)sociaal is de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk?

Wat sociaal is, is een hele moeilijke vraag. Het meest sociale is als iedereen een mooie betaalbare woning heeft op de plek waar hij of zij dat begeert. Helaas is dit niet mogelijk in een dichtbevolkt land als Nederland, dat constant te maken heeft met een tekort aan woningen.

De vraag is echter of wij in de basis een woningmarkt hebben die misschien herziening nodig heeft, omdat overheidsingrijpen de markt juist minder sociaal heeft gemaakt. Denk aan het verkopen van huurwoningen door de sociale huursector of de hypotheekrenteaftrek.

In de basis is het goed om tegen het licht te houden of huizenbezit wel zo standaard moet zijn als wij het in Nederland doen voorkomen. In Duitsland is er bijvoorbeeld een grote private huurmarkt en is minder dan de helft van de woningen een koopwoning. Grote Nederlandse investeerders zoals verzekeraars zijn actief in deze landen en beleggen in huurcomplexen door het hele land.

Met een grote private huurmarkt ontstaat altijd de angst dat dit ook betekent dat huurprijzen hard omhooggaan en de huurder de dupe is. In Duitsland is de huurder echter vaak sterk beschermd voor huurstijgingen en worden beleggers in woningen gedwongen om voldoende te investeren in appartementen. Er wordt bovendien niet geschroomd om verhuurders hierover voor de rechter te dagen. Ook veel institutionele investeerders vinden een sociaal huurbeleid erg belangrijk, en zijn dus juist een goede partij om deze financiering te laten doen. Dit biedt ook kansen in Nederland.

Een vaak genoemd argument voor woningbezit en tegen huren is dat woningbezit helpt bij het opbouwen van een oudedagsvoorziening. In Nederland zijn woningenprijzen alleen dermate hoog dat er in eerste instantie vooral hard gewerkt moet worden door de jongere generatie om in een woning te kunnen wonen en deze af te betalen. Om vervolgens via het Nederlandse pensioenstelsel overspaard te hebben. De vraag is of dit sociaal is.

Een mooie combinatie van woningbezit en private huur laten in Duitsland zien dat het mogelijk is om weloverwogen een woning te zoeken die past bij een financiële- en gezinssituatie. Overheidsingrijpen blijft daarbij wel nodig door duidelijke kaders te zetten voor een eerlijke woningsector.


Lees ook
Afscheidsinterview Ellen Hensbergen: “Het belang van de klant moet onbetwist op de eerste plaats staan”

Afscheidsinterview Ellen Hensbergen: “Het belang van de klant moet onbetwist op de eerste plaats staan”

Ellen Hensbergen zwaaide vorige maand af, na vijf jaar aan het roer te hebben gestaan van MUNT Hypotheken. In die tijd is het aantal hypotheken dat MUNT verstrekte meer dan verdubbeld - zo werd vorig jaar de 100.000ste hypotheek verstrekt. “We zijn hard gegroeid, daar ben ik trots op”, stelt Hensbergen.

Advies door AI: “Het leest nog als een horoscoop”

Advies door AI: “Het leest nog als een horoscoop”

Met de komst van artificial intelligence (AI) rijst de vraag wat deze nieuwe tools kunnen toevoegen aan hypotheekadvies. Wordt het intermediair vervangen, ondersteund of is AI nog niet zover? Vooralsnog is het laatste van kracht, vindt hypotheekadviseur Klaas Ozinga. Toch biedt de kunstmatige intelligentie perspectief, zo vindt ook de AFM.

Regels bij renteverlenging kunnen anders
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

Regels bij renteverlenging kunnen anders

Blijft een hypotheekklant na afloop van de rentevastperiode bij zijn of haar bestaande geldverstrekker, dan hoeft deze alleen te 'tekenen bij het kruisje', stelt Menno Luiten. Maar wie overstapt naar een andere aanbieder, moet documenten aanleveren en kosten maken.

De Jonge wil extra woningen voor senioren: “Fantastische ontwikkeling”

De Jonge wil extra woningen voor senioren: “Fantastische ontwikkeling”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Arco Kleimeer van GeldXpert over het bouwen van extra woningen voor senioren, rentekorting voor slechte labels en de komst van AI.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.