Het was nog nooit zo druk, maar de markt stabiliseert

21 juni 2022 Leestijd ± 2minuten
Het was nog nooit zo druk, maar de markt stabiliseert

Nog nooit was het zo druk bij hypotheekadviseurs als de afgelopen maanden. Ruim twee op de drie hypotheekadviseurs heeft een absolute piekperiode achter de rug, zo blijkt uit een poll op deze site.

Vooral in de eerste maanden van het jaar was sprake van een stormvloed aan aanvragen, veroorzaakt door de oplopende rentes. Die zijn nu zo hard aan het stijgen dat er een rem op de woningmarkt komt - en ook oversluiten wordt voor een steeds kleinere groep aantrekkelijk. 

Na de eerdere drukte lijkt er nu sprake van stabilisatie, zo blijkt uit cijfers van verschillende marktpartijen: volgens de NVM dalen huizenprijzen (op kwartaalbasis werden woningen 2,1 procent minder waard) en huizensite Funda ziet dat het aanbod aan bestaande woningen sinds januari met 67 procent is toegenomen. 

Makelaarskantoor Makelaarsland ziet al vijf maanden op rij het aantal bezichtigingen dalen. In het tweede kwartaal van vorig jaar waren er gemiddeld 13,1 bezichtigingen per woning, de afgelopen maanden waren dat er 7,8. Ook het aantal biedingen loopt terug: konden verkopers vorig jaar zes biedingen verwachten, nu zijn dat er gemiddeld 4,6.

Bovendien wordt er minder snel boven de vraagprijs geboden. Werd vorig jaar nog en record gebroken (bij 88,3 procent van de verkochte huizen werd overboden), deze maand is dat een - nog steeds indrukwekkende - 70,9 procent. De overbiedingen zouden volgens Makelaarsland wel lager liggen dan vorig jaar. Bijna een op de drie huizen gaat inmiddels weg voor de vraagprijs - of zelfs onder de vraagprijs. 


Lees ook
Waarom stijgt de hypotheekrente nou alweer?
Column

Waarom stijgt de hypotheekrente nou alweer?

MUNT is opgericht in 2014. In mijn team werd een tabel rondgestuurd van de rentes in ons oprichtingsjaar. Inmiddels zijn we bijna weer terug op deze niveaus. De daling van de rente die toen is ingezet is in minder dan 6 maanden bijna helemaal teruggedraaid. Van ongeveer 1.5% hypotheekrente aan het begin van het jaar naar bijna 4% in juni. Ongekend!

Energielasten meefinancieren? “We streven een schijnveiligheid na”

Energielasten meefinancieren? “We streven een schijnveiligheid na”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Hans Stroosma van BTER financieel Leeuwarden spreekt onder meer over het meenemen van de verwachte energielasten in de hypotheek: “We streven een schijnveiligheid na.”

“Het beste voor hebben met de klant? Dat wordt vaak geroepen maar zelden gedaan”

“Het beste voor hebben met de klant? Dat wordt vaak geroepen maar zelden gedaan”

Als nieuwe commercieel directeur van MUNT Hypotheken is Paul Teutscher zich van één ding bewust: het hypotheekproces is altijd voor verbetering vatbaar. “De communicatie kan altijd beter net als het eenvoudiger maken van stukken. We willen frustraties wegnemen bij zowel consumenten, adviseurs en onze serviceproviders. En dat lukt ons zeker niet altijd, we blijven leren.”

Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak
Column

Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak

Er is natuurlijk niets mis met oudere grijze mannen, kijk maar naar mijn foto. In de advieswereld wordt het aantal grijstinten alleen wel erg hoog. En deze vergrijzing lijkt gepaard te gaan met een kaalslag.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.