“Het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders”

13 juni 2023 Leestijd ± 2minuten
“Het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders”

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de gezichten achter het merk? Kop-Munt zet deze keer de schijnwerpers op Luuk Willems. Luuk werkt sinds kort bij de afdeling portefeuillemanagement van DMFCO, de vermogensbeheerder achter MUNT Hypotheken.

Hoe vul jij je dagen?  

“Ik werk op de afdeling Portefeuillemanagement van DMFCO, waar we sterk gefocust zijn op datageoriënteerde processen. Ik denk mee over hoe we die processen kunnen verbeteren. Maar mijn rol richt zich voornamelijk op goede communicatie met beleggers. Om een voorbeeld te geven: één van de dingen die ik doe, is het bewaken van een goede balans binnen de verschillende looptijden en risicoklassen die we hypotheekklanten aanbieden. Als een belegger heel graag wil investeren in bijvoorbeeld 30 jaar rentevaste hypotheken terwijl er met name vraag is naar kortere rentevaste periodes, dan moedig ik zo’n belegger aan om te kijken naar alternatieve looptijden of een andere LTV-klasse. Omdat het anders lang kan duren voordat hun geld is belegd.” 

Je werkte hiervoor bij Calcasa en in de M&A-sector. Waarom maakte je de overstap naar DMFCO? 

“De organisatie sprak me enorm aan vanwege haar open, transparante en platte structuur. En hoewel DMFCO een kleine organisatie is, speelt ze mee op het hoogste niveau. In het verleden vond ik asset management al interessant. Het feit dat onze klanten voornamelijk pensioenfondsen zijn, is voor mij een groot voordeel: het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders. Het is mooi dat we pensioenfondsen een solide rendement kunnen geven, terwijl we tegelijkertijd consumenten een eerlijk product aanbieden. Die combinatie is relatief uniek in de financiële wereld.” 

Wat maakt de combinatie pensioen-hypotheek zo interessant voor jou? 

“Pensioenfondsen hebben een dubbel belang: het gaat niet alleen om het rendement, ook hun deelnemers hebben woningen met hypotheken. Dus ook als investeerder hebben ze er baat bij dat de hypotheekvoorwaarden goed zijn voor consumenten. Hypotheken en pensioenen zijn logische partners - allebei draaien ze om de lange termijn.”  

Wat wil je bereiken in je werk in de komende maanden? 

“Ik wil zorgen voor een nog beter overzicht voor beleggers. Dit betekent dat ik me richt op transparantie en duidelijke communicatie over het gevoerde beleid, de beleggingen en de prestaties. Ik wil ervoor zorgen dat beleggers een goed begrip hebben van de keuzes en uitdagingen - bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming - in de hypotheekmarkt. Daarnaast kijk ik naar welke interne processen we kunnen aanscherpen. DMFCO is altijd vooruitstrevend geweest, en dat willen we blijven.”  


Lees ook
Samenwonen met je ouders… voor alleenstaande starters een reële optie
Column

Samenwonen met je ouders… voor alleenstaande starters een reële optie

Als wij als hypotheekadviseurs ergens veel mee bezig zijn is de vraag wat als situatie x of y gebeurt. Wat als de rente gaat stijgen na je rentevasteperiode, of wat als die daalt? Hoe ga je je maandlasten betalen als je werkloos, arbeidsongeschiktheid raakt? Wat als nabestaanden overblijven met de woning en de hypotheek?

Aanvragen lopen terug: “Adviseur al langer op zoek naar bredere dienstverlening”

Aanvragen lopen terug: “Adviseur al langer op zoek naar bredere dienstverlening”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Jacques Hendriks van Helder Huis over de verbreding van hypotheekadvies, lagere verplichte aflossing voor starters en de gouden kettingen van hypotheekverstrekkers bij doorstromers. 

Wat vind je in de banken-app? Aanbiedingen voor een hypotheek
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

Wat vind je in de banken-app? Aanbiedingen voor een hypotheek

Een onafhankelijke hypotheekadviseur moet vanaf 0 beginnen om in het vizier van een klant te komen. In dit fragment gaan Menno Luiten MFP (CCO De Hypotheker) en Jasper Maes (Algemeen Directeur Financieel Fit | Groep) over dit onderwerp met elkaar in gesprek.

Lokale held, zet ‘m op!
Column

Lokale held, zet ‘m op!

Onlangs hielden we een peiling onder advieskantoren om te zien hoe zij tegen de markt aankijken, waar hun uitdagingen liggen en hoe ze handelen. Aardig wat kantoren vulden de vragenlijst in - waarvoor dank - en wij sloegen aan het analyseren. En toen schrok ik.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.