Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?

11 mei 2023 Leestijd ± 2minuten
Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?

Pensioenen en hypotheken zijn meer aan elkaar gelinkt dan vaak wordt gedacht. Zo zijn het niet alleen allebei belangrijke financiële producten, de hoogte van een pensioen heeft ook impact op de hoogte van de hypotheek die een consument kan krijgen. Het verhogen van de AOW met 10% en de mogelijkheid dat een deel van het pensioen in één keer mag worden opgenomen vanaf volgend jaar, komen waarschijnlijk ook terug in uw gesprekken als adviseur met hypotheekklanten.

Er staat echter een grote verandering op stapel in pensioenland: het nieuwe pensioenakkoord. Dit komt er kortweg op neer dat waar pensioendeelnemers nu een aanspraak opbouwen op pensioenuitkeringen, zij naar de toekomst een aanspraak hebben op een beleggingsportefeuille. 

Dit betekent bijvoorbeeld dat hypotheekklanten meer te maken krijgen met beleggingsscenario’s om vast te stellen welk maandbedrag zij krijgen na pensionering. Dat is overigens nu ook al zo, want een pensioen kan ook worden gekort of geïndexeerd. Verder zijn er, net zoals nu, buffers in het nieuwe pensioenstelsel om te voorkomen dat er één maand 2000 euro beschikbaar is en de volgende maand maar 500 euro. 

Waar echter interessante wijzigingen plaatsvinden, is achter de coulissen: de manier waarop belegd mag worden door pensioenfondsen in het nieuwe stelsel verandert substantieel. Er komt bijvoorbeeld meer ruimte om te beleggen in alternatieve beleggingen zoals windmolens of datacenters. Ook veranderen risicorestricties. 

Dit heeft ook gevolgen voor pensioenfondsen die actief zijn in de hypotheeksector. Eerste berekeningen laten echter een positief beeld zien: in het nieuwe pensioenstelsel blijven hypotheken even aantrekkelijk - en soms worden ze zelfs aantrekkelijker dan reguliere beleggingen. 

Wat is het gevolg voor hypotheekklanten? Die zullen dit merken in bijvoorbeeld gunstige rentes. 

Als adviseur zult u niet om het nieuwe pensioenstelsel heenkomen, maar het heeft zeker ook positieve bijeffecten. 
 


Lees ook
Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de huizenprijzen in de regio Haarlem op jaarbasis met bijna 15 procent. Dat was veel meer dan de 8 procent landelijk. “De tijd dat mensen lachend 100.000 tot 150.000 euro overbieden, is voorbij”, stelt Joren Bakx van Overspaern Makelaardij in Haarlem. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Meer kans voor starters: “De beleggers zijn weg”

Meer kans voor starters: “De beleggers zijn weg”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ruben Steen van Q Financieel laat zijn licht schijnen over het slot op de woningmarkt, bouwen in het buitengebied en Britten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Aantal NHG-hypotheken stijgt fors
Cijfers & onderzoeken

Aantal NHG-hypotheken stijgt fors

Het aantal hypotheken met NHG is het afgelopen kwartaal met 39 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. De hogere kostengrens (sinds 1 januari van dit jaar 405.000 euro in plaats van 355.000 euro) en de lagere huizenprijzen zijn de voornaamste redenen, zo stelt NHG. Het marktaandeel van hypotheken met NHG nam hiermee toe tot 78,1 procent.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.