“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

23 maart 2022 Leestijd ± 3minuten
“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Antoine van de Laar uit Someren aan vakgenoot Harrie-Jan van Nunen uit Den Bosch de volgende vraag: “Welke zaken zou jij wijzigen als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening?”

"Hugo de Jonge heeft een aantal leuke dingen aangekondigd om de woonimpasse te doorbreken. Maar honderdduizend woningen erbij in 2024? Dat gaan we natuurlijk nooit redden. Daar liggen meerdere dingen aan ten grondslag. Gebrek aan ruimte, materiaal, bouwpersoneel en dan is er ook nog de discussie over stikstof en PFAS."

Moet De Jonge in zijn bouwplan dan realistischer zijn?

"Zonder ambitie geen echte overwinning. Je moet ook ergens een getal prikken. En bij alles wat je zegt komt er wel een discussie op gang. Het is nog vroeg om de aanpak van De Jonge te evalueren, dus wil ik de vraag eigenlijk ombouwen. Er zijn een aantal dingen die de hypotheekadviseur beter zouden kunnen helpen."

Wat kan dit ministerie doen om de hypotheekadviseur te helpen?

"Om te beginnen wat minder bemoeienis van de overheid bij het vaststellen van hypotheeknormen. Het betreft nu een volledig wettelijk kader. Banken zijn achterover gaan leunen en hebben hun kerntaak – het accepteren van risico’s – losgelaten. Er wordt door aanbieders vaak gemopperd over het gebrek aan ruimte, maar ze hebben zelf toegelaten dat de overheid de normen bepaalt."

Waarom is het van belang om de normen van dit wettelijke kader los te laten?

"Banken zijn zoveel met wet- en regelgeving bezig, dat het te lang duurt voordat we bewegen. En dan nog krijgen ze geen zekerheid van de toezichthouder vooraf. Ze weten dus niet of de ontwikkeling voor ieder kan worden toegepast. In feite leggen ze er nóg een bom onder. We zijn te veel bezig met de vraag: mag het wel van de toezichthouder?"

Je bent dus geen fan van de toezichthouder?

"Ik vind dat ze zich bemoeien op terrein waar zij niet horen. Ze hebben niet de rol van beleidsmaker, terwijl ze die positie steeds meer opeisen. Ze ventileren te pas en te onpas hun mening. Zelfs wanneer deze niet overeenstemt met het ministerie waar ze nota bene onder vallen. Waarom laten zij dit toe? Tik ze op de vingers, ministerie!"

Het kabinet wil versneld af van de jubelton. Kan je het daar in vinden?

"We moeten stoppen met alle koopstimulerende maatregelen. De schenkingsvrijstelling, maar ook verlaging van de overdrachtsbelasting en de zelfbewoningsplicht. Het bevoordeelt een aantal partijen, maar het probleem verschuift alleen. De jubelton voegt niets toe."

Uiteindelijk valt of staat het succes bij de realisatie van nieuwe woningen, maar voor wie eigenlijk?

"Ja, goede vraag. Ik ben benieuwd naar de conclusies uit de Nationale Woon- en Bouwagenda van De Jonge. Als blijkt dat ouderen bereid zijn om door te stromen, dan moet je voor hen gaan bouwen. Zo kunnen drie of zelfs vier huishoudens allemaal een positie opschuiven. Maar ik vraag me af of ouderen dat daadwerkelijk willen."

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. 

Welke vraag wil jij graag stellen aan je opvolger in 'De Kettingvraag'? 

"Hoe kunnen we doorlooptijden van hypotheekdossiers verkleinen?"


Lees ook
Op jacht naar frauduleuze hypotheken

Op jacht naar frauduleuze hypotheken

Door hypotheekfraude wordt naar schatting tientallen miljoenen euro’s financiële en maatschappelijke schade aangericht. Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) probeert deze fraude te voorkomen. “Het komt niet vaak voor dat adviseurs de zaak bedonderen”, vertelt Puck van der Laan, adviseur Veiligheidszaken.

Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat
De Kettingvraag

Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat

In de rubriek De Kettingvraag stelt Roel van Meeuwen uit Diessen vakgenoot Antoine van de Laar uit Someren de volgende vraag: “Wat verwacht jij van de hypotheekrente?”

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

De vriendenhypotheek wint aan populariteit

De vriendenhypotheek wint aan populariteit

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Guido Schotten van VLIEG Financieel Advies Amstelveen en Frank Calis van Hypotheco zien steeds meer vrienden samen een hypotheek afsluiten: “Je haalt je wel wat op de hals als je dit doet.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.