Het huwelijk tussen inflatie en rentes staat op de tocht: "Minder hecht vervlochten"

13 december 2021 Leestijd ± 3minuten
Het huwelijk tussen inflatie en rentes staat op de tocht: "Minder hecht vervlochten"

De inflatie in Nederland bedroeg in november 5,2%. Daarmee bereikte de inflatie het hoogste peil in veertig jaar, zo maakte het CBS vorige week bekend. Wat betekent dit voor de huizen- en hypotheekmarkt? “Inflatie vermindert de relatieve waarde van de meeste producten en diensten. Dus ook van hypotheken,” zegt Eelco Habets, country manager van spaarplatform Raisin.nl.

Heeft de torenhoge inflatie invloed op de huizenmarkt?

“Dat valt te bezien. Vooral ook omdat de Europese Centrale Bank de hoge inflatie nog altijd als tijdelijk inschat. Het is waarschijnlijk te noemen dat de inflatie weer afremt, mogelijk ook zonder verder ingrijpen van de ECB. We gaan er vooralsnog vanuit dat de rentes in het komende jaar niet sterk zullen stijgen. Stel nu dat de hoge inflatie aanhoudt. Dan zal de ECB op termijn gedwongen worden om de rentes te verhogen en minder geld in de markt te pompen. Dit zou de kapitaalmarktrentes opdrijven, wat weer zorgt voor hogere hypotheekrentes. Zo’n dertig jaar geleden was dit effect vrij direct zichtbaar. Tegenwoordig lijken de inflatie en rentes minder innig met elkaar vervlochten.”

En de huursector?

“In de sociale en vrije huursector zijn (de verhogingen van) huurprijzen veelal gekoppeld aan de inflatie. Hogere inflatie kan huurders stimuleren om eerder een woning te kopen. Dit zou de woningmarkt nog krapper kunnen maken. Wel belangrijk om op te merken is dat de inflatie voor een groot deel gedreven wordt door de energieprijzen. Hier hebben ook woningeigenaren last van.”

Wordt de waarde van hypotheken nu lager door de oplopende inflatie? 

“Een hypotheek met een vaste rente was in november 2021 in principe 5,3% minder waard dan in dezelfde maand in 2020. Inflatie vermindert de relatieve waarde van de meeste producten en diensten. Dus ook van hypotheken. Dit is over het algemeen gunstig voor woningeigenaren. Dezelfde maandelijkse lasten zijn relatief minder hoog, omdat alles duurder wordt. Natuurlijk is dit alleen het geval als de lonen meestijgen. Bedenk echter wel dat ook de relatieve waarde van de onderliggende woning minder waard wordt. In de afgelopen jaren zijn de woningprijzen echter zo snel gestegen, dat dit voor veel eigenaren minder zwaar zal meewegen dan de, relatief gezien, lagere maandelijkse lasten.” 

Wordt het afsluiten van aflossingsvrije hypotheken gestimuleerd door de oplopende inflatie?

“Om deze vraag te beantwoorden, moet we eerst kijken naar de redenen waarom kopers ervoor kiezen om aflossingsvrije hypotheken af te sluiten. Lagere maandlasten zijn interessant en compenseren het misgelopen voordeel uit de hypotheekrenteaftrek. Een (gedeeltelijke, maximaal 50%) aflossingsvrije hypotheek levert minder overwaarde op aan het einde van de rit. 
Een gevaar dat ontstaat is dat het opnieuw afsluiten van een hypotheek tegen een veel hoger tarief te hoge maandlasten oplevert vanwege stijgende hypotheekrentes. In een marktomgeving met snel stijgende woningprijzen, is dit natuurlijk een minder belangrijk argument. Als de inflatie hoog blijft, dan gaan op een gegeven moment de rentes ook omhoog. Dit kan niet uitblijven. Zodra dit gebeurt, kan het tempo waarop woningen duurder worden afremmen. In het ergste geval zullen woningprijzen zelfs dalen. Je hebt dan wel een flink probleem als je niet ook aflost.”
 


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

De impact van private leasecontracten en het regeerakkoord
Opinie

De impact van private leasecontracten en het regeerakkoord

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Romany Staring van Hypotheek Visie Vianen en René van Gameren van het gelijknamige kantoor uit Culemborg. 

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”
Dat ene advies

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…

Hypotheekadvies in het Fries
Adviseur van de maand

Hypotheekadvies in het Fries

Na jaren bij de Rabobank te hebben geadviseerd, wisten Jitske Dijkstra en Jeltsje Posthuma het zeker: ze wilden zelfstandig ondernemen. Sinds 2015 staan ze aan het roer van hun eigen adviespraktijk in het zuidwesten van Friesland. Eerst als zzp'ers en later onder de franchisevlag van Finzie, maar sinds 1 oktober  hebben ze hun eigen merk: Hypotheekcoaches, met vestigingen in Sneek en Bolsward.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.