Het gas er op of er af?

De oplopende kosten hebben één voordeel
23 maart 2022 Leestijd ± 2minuten
Het gas er op of er af?

Onderweg naar huis begon er ineens een lampje te branden. Een lamp van een tank, mijn auto heeft dorst. Terwijl ik mijn tank volgooi en met schuin oog de oplopende teller van de liters en de nog sneller lopende teller van de euro’s in de gaten houd, vraag ik me af: waarom rijd ik nog niet elektrisch?

Na bijna vijftig euro meer betaald te hebben dan gebruikelijk, vervolg ik mijn weg naar huis. Daar aangekomen kijk ik meteen naar de thermostaat. De verwarming is rustig aan het opstoken naar een aangename twintig graden. Nog bijkomend van de schrik bij het tankstation wil ik niet denken aan de afrekening van de energienota dit jaar. 

De prijs van gas is dit jaar verviervoudigd. Dit heeft verschillende oorzaken, maar nu het zo hard je portemonnee raakt, ga je toch nadenken over energiebesparing. Want we willen niet aan comfort inboeten. Wie draait er nu vrijwillig de thermometer terug naar 17 graden of zet in een tijd van welvaart de vele apparatuur in huis uit om zo kosten te besparen?

Dit zijn ook gesprekken die we aan tafel moeten voeren met klanten. Hoe blijft hun huishoudboekje op orde in een tijd van oplopende gas- en voedselprijzen? De discussie had ik liever anders aangezwengeld. Maar de oplopende kosten hebben één voordeel: als je de portemonnee van een huishouden raakt, gaat de energietransitie een stuk sneller. Investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en isolatie zijn nu veel eerder terugverdiend. En voor de twijfelaars: ze verhogen het wooncomfort. 

Wellicht is dit de juiste tijd om van het gas af te gaan. Wie weet halen we de gestelde doelen uit het klimaatakkoord van Parijs alsnog! Gas erop! 

Quintus Winkler is hypotheekadviseur bij De Hypotheker in Maarssen.


Lees ook
“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”
Opinie

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Antoine van de Laar uit Someren aan vakgenoot Harrie-Jan van Nunen uit Den Bosch de volgende vraag: “Welke zaken zou jij wijzigen als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening?”

“Jongeren moeten jaarsalaris meenemen bij aankoop woning”
Cijfers & onderzoeken

“Jongeren moeten jaarsalaris meenemen bij aankoop woning”

Alleenstaande starters met een modaal inkomen hebben dit jaar gemiddeld een bruto jaarsalaris (€38.000) nodig aan spaargeld voor de aankoop van hun eerste woning. In drie jaar tijd is het bedrag dat je mee moet nemen om een huis van 60m2 te kunnen kopen bijna verdubbeld, zo meldt de financiële vergelijkingssite Independer op basis van onderzoek.

Een hypotheek met of zonder NHG maakt steeds minder verschil

Een hypotheek met of zonder NHG maakt steeds minder verschil

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Belma Jahic van Meesters in Hypotheken en Paul Swinkels zien de renteverschillen tussen hypotheken zonder en met NHG slinken. Financieren met NHG wordt steeds minder gedaan, maar niet zonder risico: “Wat nou als je relatie eindigt of je raakt arbeidsongeschikt?”

Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat
De Kettingvraag

Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat

In de rubriek De Kettingvraag stelt Roel van Meeuwen uit Diessen vakgenoot Antoine van de Laar uit Someren de volgende vraag: “Wat verwacht jij van de hypotheekrente?”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.