Helft van jongvolwassenen moet naar andere gemeente verhuizen om te kunnen doorstromen

16 mei 2022 Leestijd ± 2minuten
Helft van jongvolwassenen moet naar andere gemeente verhuizen om te kunnen doorstromen

Bijna de helft van de Nederlanders kijkt noodgedwongen naar andere woonplaatsen dan hun eerste voorkeur bij de koop van een nieuwe woning. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend mensen met een koophuis. De krapte op de woningmarkt heeft daarmee grote invloed op zowel de maatschappelijke carrière als privéomstandigheden van Nederlanders.  

Voornamelijk jongvolwassenen in de Randstedelijke provincies zijn doordrongen van het feit dat ze ook met andere woonplaatsen genoegen moeten nemen. Twee derde van de Nederlanders tussen de achttien en 34 jaar verwacht een andere gemeente te moeten overwegen. “Vooral jonge stellen ervaren moeite om door te stromen naar een grotere woning in dezelfde omgeving. Het is zelfs zo lastig dat ze besluiten om de komst van kinderen uit te stellen”, aldus Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken.  

Op meerdere vlakken in een spagaat 

De oververhitte woningmarkt heeft niet alleen invloed op de keuze om wel of niet aan kinderen te beginnen. De situatie heeft ook zijn weerslag op de carrière van Nederlanders. Bijna een kwart denkt niet van baan te kunnen veranderen als dit betekent dat ze moeten verhuizen naar een andere plaats. Bij jongvolwassenen gaat dit om één derde van de Nederlanders, in de zuidelijke provincies is dat percentage in de leeftijdscategorie tot 34 jaar zelfs veertig procent.  

“De implicaties – en daarmee de noodgedwongen concessies – gaan zelfs zo ver dat relaties op het spel komen te staan”, vertelt Hensbergen, die haar zorgen uit over de consequenties als stellen inderdaad uit elkaar gaan. “Met de oplopende inflatie en stijgende hypotheekrente drukken de woonlasten de komende tijd al zwaarder op de portemonnee. Wij zien dan ook terug dat mensen zich zorgen maken over hun leencapaciteit en het betalen van de huidige hypotheek als de partner vertrekt.” 

Ook verandering voor de kinderen 

Verhuizen naar een andere regio behelst voor jonge gezinnen niet alleen verandering voor de ouders maar ook de kinderen. Hensbergen: “De kinderen zijn gewend aan hun school, sportclub en bijbehorende vriendjes. Maar er zijn ook zeker voordelen, bijvoorbeeld bij verhuizing van de drukke stad naar een rustiger plek, waar kinderen meer vrijheid hebben.” Een kindvriendelijke buurt staat hoog op de wensenlijstjes. Alleen een groter woonoppervlak zodat kinderen een eigen kamer hebben is belangrijker. 

Nog altijd snel toeslaan, voordat het te laat is 

Een derde van de Nederlanders denkt nog altijd dat het aanbod op de woningmarkt er niet op vooruitgaat. Zij geven aan nu te willen toeslaan op de huizenmarkt, omdat het anders te laat is. In de leeftijdscategorie achttien tot en met 34 jaar is dit door heel Nederland zelfs vijftig procent. “Overal lezen kopers dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen. Daarnaast ziet iedereen ook dat de hypotheekrente met de week hoger wordt. Dat maakt voor velen de urgentie alleen maar groter. Wij zien dat ook terug in de markt. Het is ontzettend druk nu”, aldus Hensbergen.  


Lees ook
Waarom is de reputatie van aflossingsvrij toch zo slecht?
Column

Waarom is de reputatie van aflossingsvrij toch zo slecht?

Anderhalve week geleden gaf ik een college aan studenten in Maastricht en kreeg de vraag: “Verstrekken jullie aflossingsvrije hypotheken?”. Mijn antwoord: “De Nederlandse markt is 50% aflossingsvrij dus zeker verstrekken wij ook aflossingsvrij.” Gevolgd door de tegenvraag: “Vinden jullie dat niet eng?”. Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Bijvoorbeeld ook als ik praat met de pensioenfondsen en verzekeraars die geld beschikbaar stellen aan MUNT voor het verstrekken van hypotheken. 

Veel klanten hebben moeite met lezen: ‘Hou hypotheekadvies simpel en helder’

Veel klanten hebben moeite met lezen: ‘Hou hypotheekadvies simpel en helder’

Een op de vijf Nederlanders heeft moeite met lezen. De uitleg bij financiële producten is voor deze groep vaak onbegrijpelijk. Hoe kunnen adviseurs helpen? Liesbeth van der Zijden van Stichting Makkelijk Lezen geeft tips en uitleg.

Driekwart van jongvolwassenen met overwaarde: “Voorlopig niet benutten”

Driekwart van jongvolwassenen met overwaarde: “Voorlopig niet benutten”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Jacques Hendriks van Helder Huis Spaarndam en Jeroen van Grinsven van NBG Hypotheken Nuenen adviseren jongeren met overwaarde deze niet gelijk op te nemen: “Hoezo zou je het nu al te gelde maken?”

Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Romany Staring van Visie op Hypotheken Vianen en Richard Bloedjes van Bloedjes en Eriks ergeren zich aan de verplichting van hybride warmtepompen vanaf 2026. “Een enorme investering, terwijl deze misschien niet rendeert.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.