Helft hypotheekadviseurs ziet heil in houten huizen voor verduurzaming

09 november 2022 Leestijd ± 2minuten
Helft hypotheekadviseurs ziet heil in houten huizen voor verduurzaming

Meer dan de helft van de hypotheekadviseurs spreekt over verduurzaming in alle adviesgesprekken die zij voeren. Dat blijkt uit een steekproef die MUNT Hypotheken heeft afgenomen onder meer dan honderd hypotheekadviseurs. 47 procent ziet houten huizen als oplossing voor het beperken van de hoge CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door de bouw van nieuwe woningen. 

Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor veertig procent van de totale CO2-uitstoot. Door te bouwen met hout in plaats van met staal en beton, wordt die uitstoot aanzienlijk verminderd. 

“Adviseurs zullen in hun praktijk steeds vaker houten skeletbouw of volledige houten huizen tegenkomen”, denkt Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken. "De Metropool Regio Amsterdam heeft bijvoorbeeld een houtbouw convenant gesloten; zij willen dat in 2025 houtbouw minimaal twintig procent van alle nieuwbouw vormt. Animo om naar duurzamere oplossingen te zoeken om de CO2-afdruk te beperken, neemt toe. Daarnaast heeft de wereld van houtbouw zich ontwikkeld.” 

Wereld is veranderd

Hypotheekverstrekkers in Nederland waren lange tijd niet al te happig op houten huizen. De reden daarvoor was de opvatting dat een houten huis sneller zijn waarde verliest omdat hout, als natuurlijk materiaal, sneller gaat rotten en dat een brand sneller zou escaleren in een houten huis. Naast het feit dat een woning van hout de CO2-uitstoot vermindert, isoleert hout goed. Bovendien blijkt dat brand niet sneller uitslaat in een houten huis en is de kwaliteit van houtbouw sterk toegenomen. 

Hensbergen: “MUNT accepteerde al woningen met houten skeletbouw als onderpand, maar dit wordt nu uitgebreid met prefab woningen en houten huizen met betonnen fundering (mits het huis gebouwd is na 2012). Het blijkt dat de levensduur, onderhoudskosten en waardering van moderne houtbouw vergelijkbaar zijn met die van traditionele bouw. Zolang de kwaliteit vergelijkbaar is, accepteert MUNT houten woningen.” Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde adviseurs van MUNT vindt houtbouw ook een goede oplossing om tot een meer duurzame woningbouw te komen. 32 procent geeft aan nog geen duidelijke mening te kunnen vormen. 

Verduurzaming

Negentig procent van de adviseurs meent dat er meer behoefte voor verduurzaming ontstaat omdat woningen met een ongunstig energielabel komend jaar minder waard worden. Dat is voor MUNT aanleiding om alternatieve woonvormen niet per definitie uit te sluiten. De helft van de adviseurs geeft aan dat verduurzaming in ál hun adviesgesprekken besproken wordt. Nog eens 35 procent bespreekt in de helft van de adviesgesprekken verduurzaming. 

Recent organiseerde MUNT het webinar ‘Verduurzaming en houten huizen’, dat is hier terug te kijken.


Lees ook
De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

De jubelton verdwijnt: “Ouders zullen zich niet laten weerhouden”

De jubelton verdwijnt: “Ouders zullen zich niet laten weerhouden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeroen van Grinsven van NBG zijn visie over het verdwijnen van de jubelton, de daling van particuliere investeerders en de bouw van houten huizen.

Dít doen ze anders op de Litouwse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Litouwse hypotheekmarkt

Het eigenwoningbezit in Litouwen is aanzienlijk. Bijna alle Litouwse huishoudens bezitten een koopwoning, wat verschillend is van Nederland. De loan-to-value is ook lager dan in Nederland, maar wanneer huizenkopers een beroep doen op een overheidsprogramma, hoeft er niet of nauwelijks eigen vermogen te worden ingelegd. 

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer rolt er een stortvloed aan funderingsproblemen over ons land. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) luidt de noodklok: “We zien tien keer meer meldingen binnenkomen dan gebruikelijk”, zegt Dick de Jong, senior adviseur bij KCAF. 1 miljoen panden lopen volgens het kenniscentrum gevaar. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.