Heeft de crisis nu een crisis?

19 november 2020 Leestijd ± 3minuten
Heeft de crisis nu een crisis?

Er valt iets op aan de economische data van de huidige crisis. En Ellen Hensbergen, directeur van MUNT hypotheken, vraagt zich in deze column af of u hetzelfde denkt te zien als zij.

Graag leg ik even wat bij u in de week. Want er valt mij iets op aan de huidige economie en dan vooral aan de crisis waar we in zitten. Die crisis lijkt namelijk een bijwerking te hebben die niet heel rampzalig is.

Dat deze crisis anders verloopt dan elke andere die we hiervoor hadden, daar zijn economen en andere deskundigen het allemaal over eens. Maar wat we nu wel precies kunnen verwachten weet niemand. In de praktijk rest ons als ‘financiële uitvoerders’ niks anders dan de ontwikkelingen op de voet te volgen en mensen in een kwetsbare positie te helpen.

Van de eerste coronagolf hebben we ondertussen veel geleerd en meetbare inzichten kunnen verwerven. We zien in algemene zin bijvoorbeeld veel persoonlijk leed. Neem de horecaondernemer die het met alleen afhalen niet meer weet rond te breien. Of de evenementenorganisator die nog steeds niks kan doen. Maar de echt grote economische klap lijkt vooralsnog uit te blijven. Dat blijkt ook uit de laatste economische cijfers waar het CBS maandag mee kwam. Na een flinke daling in het tweede kwartaal en vervolgens een stijging in het derde, is er per saldo sprake van een daling van ‘slechts’ 1,2 procent bij het bruto binnenlands product (bbp).

Voor nu zien we ook bij MUNT Hypotheken geen dramatische cijfers. Er zijn in ieder geval bijna geen mensen die in de problemen zitten. Bij de eerste golf hebben we mensen die dat nodig hadden, direct een uitstel van betaling aangeboden voor de hypotheeklasten. We hebben dat breed uitgezet en er werd redelijk veel gebruik van gemaakt, althans in het prille begin. De grootste groep mensen trok zich na een maand alweer terug uit de regeling. Ondertussen is de groep die er gebruik van maakt, gereduceerd tot een paar klanten die voor een meer complexe uitdaging staan dan ‘alleen’ een lager inkomen.

Nederlanders zijn relatief gezien een spaarzaam volk; het ‘niet hebben van een achterstand’ staat hoog in het vaandel. Tel daarbij op dat Nederlanders een hoge betaalmoraal hebben als het aankomt op hun hypotheek en het is misschien wel logisch dat we hier vrijwel geen achterstanden meer zien. Dan nog, valt ons iets extra op, waardoor we niet helemaal zeker weten hoe hard de coronacrisis mensen nu écht financieel raakt. Misschien zit de huidige crisis wel in een crisis, want we zien ook een positieve bijwerking.

We hebben namelijk vrijwel nog nooit zo weinig betaalachterstanden gezien. Dit is een verschijnsel dat schijnbaar te zien is door de hele sector. Waar dat aan ligt? We hebben dat nog niet kunnen onderzoeken, maar één oorzaak ligt voor de hand. Mensen hebben door de sluiting van de horeca, evenementen en geen vakantie of vakantie in eigen land, waarschijnlijk meer geld over dan anders.

Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat veel mensen normaal gesproken ‘boven hun stand leven’. Wel hebben ze nu denk ik meer ruimte om een buffer op te bouwen, zodat ze financiële tegenvallers (die we eigenlijk allemaal wel eens voor onze kiezen krijgen) beter kunnen opvangen. 

Nu kan ik er echt helemaal naast zitten natuurlijk, want we hebben dit nog niet hard kunnen maken. Wel vind ik het een interessant en eigenlijk ook wel tikje hoopvol fenomeen. 

En verder ben ik natuurlijk benieuwd of u dit ook zo ziet. Mail mij gerust met uw visie hierop. Voor nu wilde ik het in ieder geval even bij u in de week leggen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

17 november 2020 De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters werd tijdens Prinsjesdag ...

‘Vijver met oversluiters is nog lang niet leeg’

19 november 2020 De historisch lage rente heeft veel woningbezitters dit jaar aangespoord ...

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?

12 november 2020 Regelmatig legt Kop-Munt een heikele kwestie voor aan een panel ...

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008

26 november 2020 Na zeven jaar van onafgebroken huizenprijsstijgingen lijkt het alsof de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.