Grote vertraging voor woningbouw door schrappen bouwvrijstelling

02 november 2022 Leestijd ± 2minuten
Grote vertraging voor woningbouw door schrappen bouwvrijstelling

Projectontwikkelaars vrezen grote vertragingen bij nieuwe bouwprojecten nu de Raad van State een streep heeft gezet door de zogeheten bouwvrijstelling. Met de bouwvrijstelling zorgde de overheid ervoor dat voor bouw, aanleg en sloop van woningen, wegen en verduurzamingsprojecten geen natuurvergunning nodig was. 

Dat is vanaf nu verleden tijd: net als in 2019 dreigt de bouw grotendeels stil te vallen. Bij grote projecten moeten berekeningen worden gemaakt om aan te tonen hoeveel stikstof er vrijkomt. Het kabinet hoopte met de bouwvrijstelling ervoor te zorgen dat de uitstoot tijdens de bouw buiten beschouwing gelaten kon worden, maar daar is de Raad van State - en Europa - het niet mee eens. De Raad van State stelt zelf overigens dat er geen sprake is van een ‘bouwstop’. 

Brancheorganisatie Bouwend Nederland spreekt echter over een ‘dramatische’ uitspraak. Voor nieuwe projecten betekent het dat er uitgebreide rapportages moeten worden ingediend. Ook lopende verzoeken zullen opnieuw moeten worden beoordeeld. De al verleende vergunningen kunnen echter van start, zo stellen juristen, omdat die onherroepelijk zijn. De bouwkranen vallen dus niet per direct stil. “Maar alle nog niet vergunde bouwprojecten zullen opnieuw hun individuele milieuvergunning moeten gaan aanvragen”, aldus een woordvoerder van Bouwend Nederland. “Dit zorgt voor enorme vertragingen met alle schadelijke gevolgen voor huizenzoekers.”

Minstens negen maanden vertraging

Hoe groot de vertragingen gaan zijn, valt nog moeilijk in te schatten. Een projectontwikkelaar stelt rekening te houden met minstens negen maanden. Bouwbedrijven moeten namelijk een expert inhuren die de milieueffecten kan doorrekenen. Daar zijn er te weinig van, dus de wachttijden zijn lang.

Bovendien kan er door de uitspraak veel minder stikstof worden uitgestoten tijdens de bouw. Een oplossing daarvan is om veel meer met hout te gaan bouwen. “Gebruik je hout, dan heeft dat een positief effect op de CO2-reductie”, zei Bob Elzen van Treetek eerder tegen Kop-Munt. “Bovendien gaat het sneller dan traditionele bouw, waarbij de bouwplaats ook de fabriek is. Onderdelen van houten woningen kunnen al in de timmerfabriek worden gemaakt, op de bouwplaats hoeven ze dan alleen nog in elkaar worden gezet.” Daarmee voorkom je uitstoot die terechtkomt in natuurgebieden. 

Meer weten over de voordelen van bouwen met hout? Kijk dan hier het webinar van MUNT Hypotheken terug over dit onderwerp. 


Lees ook
No-Risk clausule
Column

No-Risk clausule

Nu de huizenmarkt stagneert, moet je als adviseur extra goed kijken naar de bepalingen in de koopakte. Daar staan soms clausules in die de koop - en de hypotheek - kunnen laten ontsporen.

‘Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen’
Opinie

‘Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen’

De grote boze wolf zit de Nederlandse woningbouw in de weg. Het verhaal van de drie biggetjes, waarbij de wolf een rieten en houten huisje zonder moeite omverblaast maar het stenen huisje blijft staan, bepaalt in grote mate hoe Nederland aankijkt tegen houten huizen. “Hout is leuk voor de schuur of de sauna, maar wonen in een houten huis schrikt velen af”, ervaart Bob Elzen van Treetek. “Ten onrechte: hout is duurzaam, comfortabel en dé oplossing voor ons woningprobleem.”

Energielabels, rentestijging en een streep door de bouwvrijstelling: “Focus op verduurzaming, niet op verhuizen”

Energielabels, rentestijging en een streep door de bouwvrijstelling: “Focus op verduurzaming, niet op verhuizen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeff van den Berg van beuken'essers in Maastricht zijn visie over de halvering van het aantal hypotheekaanvragen in oktober, het schrappen van de bouwvrijstelling en het gevolg van gestegen rentes. 

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.