Grote en kleine vragen aan NHG

07 maart 2024 Leestijd ± 2minuten
Grote en kleine vragen aan NHG

Er speelt veel op de huidige woningmarkt. De moeilijke toegang voor starters, het voorkomen dat mensen in financiële zorgen komen, het wegnemen van drempels om tot verduurzaming te komen, de flexibele hypotheek, om er maar een paar te noemen. Allemaal zaken waar we bij NHG heel gericht aan werken en waar ik in eerdere blogs aandacht aan heb besteed. Maar ook de ‘kleine’ vragen zijn voor ons van belang. 

Wist je dat NHG per week zo’n 300 telefoontjes krijgt, 150 live chats en bijna 140 mailtjes? Onze Virtual Assistent vangt gemiddeld ruim 1.700 vragen per week op. Wij documenteren alles en weten dus precies welke vragen ‘de markt’ ons het meeste stelt. In deze blog loop ik langs de twee meest gestelde vragen van de eerste twee maanden en ga ik kort in op een aanpassing van de eisen omtrent de werkgeversverklaring.

Wat is de NHG grens in 2024?

Koopt de consument een bestaande woning? Dan kun je uitgaan van de laagste waarde van de koopsom en marktwaarde volgens een taxatierapport. Als het laagste bedrag van de twee lager of gelijk is aan de NHG grens, dan is NHG mogelijk. 
Enkele voorbeelden:
- Koopsom € 435.000,- en marktwaarde € 440.000. Dan is NHG mogelijk
- Koopsom € 440.000,- en marktwaarde € 435.000. Dan is NHG mogelijk
- Koopsom € 440.000,- en marktwaarde € 440.000. Omdat beide hoger zijn dan de NHG grens, is NHG niet mogelijk. De verschillen tussen koopsom en marktwaarde moeten wel logisch en uit te leggen zijn. Dit beoordeelt de geldverstrekker.

Mag je bij een studieschuld rekenen met de draagkrachtberekening?

Wij merken dat hier onduidelijkheid over is. Bij de nieuwe berekening voor de DUO last mag bij een lening met NHG geen rekening gehouden worden met de draagkrachtberekening. 

Hieronder een voorbeeld hoe hiermee om te gaan: 
Een klant heeft een DUO-lening van € 25.000. Hij betaalt terug volgens de SF35 regels met een rente van 2,56%. De wettelijke maandlast bedraagt € 90,18. Op basis van zijn inkomen van € 36.000 is zijn draagkracht volgens de DUO berekening € 47,22 per maand. Bij het vaststellen van de maximaal toegestane financieringslast houd je echter rekening met de wettelijke maandlast van € 90,18.

Tot slot

We passen de eisen voor flexibel budget op de werkgeversverklaring aan. Zo wordt de werkgeversverklaring werkbaarder voor professionals en bieden we meer ruimte voor verantwoorde woonfinanciering met NHG. 

Je mag een flexibel budget als inkomen laten meetellen op de werkgeversverklaring als aan drie voorwaarden wordt voldaan: het budget moet structureel vastgelegd zijn in de arbeidsvoorwaarden, vrij besteedbaar (dus niet een verplichte doelbesteding) en het is in geld uitkeerbaar.

Vanaf 1 maart kun je gebruik maken van de NHG werkgeversverklaring 2024-1 versie 2.0. Hier publiceren we ook antwoorden op vragen over de wijziging.


Lees ook
Een hypotheek na of met kanker: “Er is meer mogelijk dan men denkt”

Een hypotheek na of met kanker: “Er is meer mogelijk dan men denkt”

Vrijwel elke hypotheekadviseur raadt aan om een ORV af te sluiten. Maar als een klant terminaal ziek is of bijvoorbeeld kanker heeft gehad, kan dat lastig zijn. De vooruitzichten op een lang gelukkig leven zijn troebeler, zeker in de ogen van de verzekeraar. Toch is een verantwoorde hypotheek afsluiten ook in deze gevallen niet onmogelijk.

Poetsen starters hun studieschuld weg met cryptobeleggingen?

Poetsen starters hun studieschuld weg met cryptobeleggingen?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Hans Stroosma van BTER Financieel over de impact van studieschulden op de maximale hypotheek en de groeiende populariteit van cryptobeleggingen.

Maak meer gebruik van de markt met NHG
Column

Maak meer gebruik van de markt met NHG

Een van onze ambities werd laatst groot belicht in de media: het inzetten van NHG-gelden om verduurzaming te stimuleren. We willen dit graag toelichten. Als onafhankelijke partij - in die unieke positie tussen overheid en markt - denken we een grote rol te kunnen spelen bij het oplossen van de uitdagingen op de hypotheek- en woningmarkt.

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Aandelenmarkten en hypotheekmarkten zijn normaal gesproken gescheiden, maar wanneer een zeepbel barst, voelt de hypotheekmarkt dat zeker. Zo’n zeepbel lijkt nu in de maak. Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt uit wat er speelt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.