Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

04 september 2023 Leestijd ± 2minuten
Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken, het opeten van de overwaarde door gepensioneerden en de rol van inflatie in hypotheekadvies.

Het aantal klanten met een aflossingsvrije hypotheek dat een verhoogd risico loopt is flink teruggelopen, met 63%. Dit door massale acties van hypotheekaanbieders. Toch zijn er nog 212.000 huishoudens die een (zeer) hoog risico hebben op een restschuld. Hoe kijk jij naar deze hele situatie? 

“Ik kan mij niet voorstellen dat zoveel huishoudens hun hypotheekvorm hebben omgezet naar annuïtair of lineair. Het is naar mijn mening een beetje verbloemd neergezet door de AFM. Ik denk dat het grotendeels te danken is aan de prijsstijgingen van huizen, en maar een klein gedeelte door het extra aflossen. Dat er desondanks nog 212.000 mensen een risicoprofiel hebben, is wel nog een hoog getal. We hebben een probleem als er zoveel woningen onder water komen te staan.”

Zestigplussers die hun overwaarde willen opeten worden in de weg gezeten door strengere regelgeving. Ze worden beschermd tegen de situatie dat ze hun hand overspelen en de hypotheeklasten niet meer betaalbaar zijn. Is dit een betutteling van deze groep?

“Dat vind ik wel. Er zijn wel wat producten in de markt om overwaarde op te nemen, maar er zit er geen een bij waarvan ik zeg: dat is nou echt een prettige. De lasten gaan vaak te ver omhoog omdat je rente moet betalen over de overwaarde die je terugleent. Er is dus geen echt goede oplossing voor, terwijl het een heel mooi middel zou kunnen zijn voor deze groep, als mooie aanvulling op het pensioen. Helaas durven veel geldverstrekkers hun vingers er niet aan te branden, deels omdat de AFM hen op de vingers tikt als het fout gaat. Het is bovendien extreem maatwerk.”

Inflatie speelt een grote rol in de Nederlandse economie, ook op de woningmarkt. Het heeft ook invloed op de afweging wanneer kopen of bijvoorbeeld verbouwen slim is. In hoeverre neem jij de gevolgen van inflatie mee in jouw advies? 

“Wij stippen het zeker aan in ons advies, maar ik merk dat mijn klanten zelf ook de krant lezen. Het inkomen van veel mensen is het afgelopen jaar flink verhoogd, en de energieprijzen dalen. Ook de huizenprijzen zijn een factor, zeker nu deze weer iets stijgen. Mensen zijn bang om de boot te missen. Sinds mei loopt de agenda dan ook weer vol met mensen die iets willen. Ze overzien de risico’s en gaan de markt weer op.”


Lees ook
Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Hoe reageren de hypotheekmarkten in andere landen op de gestegen rente? In de Verenigde Staten is de huizenmarkt nagenoeg op slot gegaan.

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg
Dat ene advies

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Jeroen Smits van De Hypotheker in Gorinchem over dat ene advies…

Een op vijf huiseigenaren ligt wakker van financiële zorgen
Column

Een op vijf huiseigenaren ligt wakker van financiële zorgen

Maar liefst één op vijf Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek dat we vlak voor de zomer uit hebben laten voeren onder woningeigenaren om inzicht te krijgen in de betaalbaarheid van hypotheken. Toch heeft bijna de helft van deze groep geen contact gezocht met hun adviseur of bank. Alle reden om de vinger aan de pols te houden.

Onderschat de doorlooptijden van betalingen via de notaris niet
Column

Onderschat de doorlooptijden van betalingen via de notaris niet

Kopers van een woning (zouden moeten) weten dat ze de koopprijs en de kosten moeten overboeken naar de derdengeldenrekening van de notaris, en dat deze over het geld dient te beschikken vóórdat de akte van levering wordt getekend. Toch gaat het nog regelmatig fout. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.