Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

21 april 2023 Leestijd ± 2minuten
Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs over onder meer de nieuwe generatie op de woningmarkt, die steeds minder vaak kiest voor een vast dienstverband.

Volgens een onderzoek van Fiverr kiest ruim zestig procent van generatie Z voor een freelancebestaan. Stelling: de keuze om zelfstandig aan de slag te gaan, maakt het krijgen van een hypotheek lastiger voor de nieuwe generatie. 

“Ik denk dat de woningmarkt ook voor die groep bereikbaar is. Er zijn veel jonge zelfstandigen die enorme financiële stappen zetten. Ze moeten alleen wel kunnen aantonen dat ze een bestendig inkomen hebben. Dat we niet met een toevalstreffer te maken hebben. Een eerste opdracht kan gelukkig uitpakken. Ben je twee jaar bezig en heb je een goed en reëel verhaal, dan krijgen we het bijna altijd rond. Alleen nog niet bij álle geldverstrekkers.”

Huiseigenaren die geld willen lenen voor een verbouwing moeten niet blind kiezen voor het verhogen van hun hypotheek, zeggen vergelijkingssites. Stelling: soms is een consumptief krediet het overwegen waard.

“Voorheen was de looptijd van een doorlopend krediet variabel. Mensen bleven het bedrag opnieuw opnemen en kwamen maar niet van het krediet af. Tegenwoordig moet je consumptieve kredieten aflossen en is er een maximale looptijd. Het is daarmee een prima oplossing voor bijvoorbeeld verduurzaming van de woning tot tien- of twintigduizend euro. De rente is ook nog aftrekbaar van de belasting. Ga je verder verbouwen voor vijftigduizend euro of meer, dan is de hypotheek verhogen een betere keuze.”

In de laatste kwartalen van 2022 kozen steeds minder mensen om eerst te kopen en dan te verkopen. Maar in het eerste kwartaal van 2023 nam dit weer licht toe. Stelling: deze verschuiving op de woningmarkt brengt veel risico’s met zich mee.  

“Ik ben een voorstander van eerst verkopen, zeker als de klant aan zijn maximum zit. Je weet niet wat er in een half jaar gebeurt met de prijzen en de rente. Toch kiezen veel mensen om eerst te kopen. Je weet namelijk ook niet of je in deze markt überhaupt een woning vindt binnen een half jaar. Het tekort op de woningmarkt is nog steeds niet opgelost. Overbieden zie ik ook gewoon nog heel veel in mijn markt. En ik snap wel dat een gezin met kinderen geen zin heeft om twee keer te verhuizen.”


Lees ook
Lancering register Duurzaam Wonen: “Duurzaamheid is nu een bespreekbaar onderwerp”

Lancering register Duurzaam Wonen: “Duurzaamheid is nu een bespreekbaar onderwerp”

Verduurzaming is geen ondergeschoven kindje meer in adviesgesprekken. Consumenten vragen er zelf naar. Dat merkt ook Twan Theuns van De Hypotheker in Heerenveen. Hij is Erkend Adviseur Duurzaam Wonen. We vragen hem: hoe belangrijk is dat keurmerk?

Kortere looptijden in trek bij consumenten én beleggers 

Kortere looptijden in trek bij consumenten én beleggers 

Niet alleen consumenten kijken steeds vaker naar kortlopende rentevaste periodes. Ook bij beleggers winnen korte rentes aan populariteit. Achmea Bank heeft woensdag bekendgemaakt 1,5 miljard euro te investeren in MUNT Hypotheken. Met dit bedrag worden de komende jaren hypotheken verstrekt met rentevaste periodes van tien jaar of korter.

Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”
Opinie

Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”

Sinds 2013 mogen adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten geen provisie meer ontvangen voor complexe producten. Tien jaar later ziet Hans Stroosma dat het verbod juist heeft geleid tot een financiële drempel voor consumenten. “Kwetsbare groepen kloppen niet meer aan voor belangrijk financieel advies”, zegt de eigenaar van BTER Financieel Leeuwarden.

De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij
Column

De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij

In het jaar 2023 is heel Europa afgestapt van de hypotheekrenteaftrek… Heel Europa? Nee! Een klein land, gerund door onverzettelijke politieke partijen, blijft dapper weerstand bieden aan de Brusselse overheersers.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.