Gemeenteraadsverkiezingen: "Die schep moet de grond in"

Bouwen moet in Alphen aan den Rijn aan de randen gebeuren
17 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
De Alphense wethouder Wonen Gerard van As (links) en hypotheekadviseur Roy van Dreumel

De gemeente Alphen aan den Rijn is met ruim 112.000 inwoners één van de dertig grootste gemeenten van Nederland. Ook hier is de huizenmarkt krap. Wethouder Wonen Gerard van As (Nieuw Elan) waarschuwt voor tweedeling en pleit voor forse investeringen in woningbouw. Adviseur Roy van Dreumel van de Hypotheekshop is het eens: “Die schep moet in de grond.”

Woningbouw is verreweg het belangrijkste onderwerp van de aankomende verkiezingen, laat Van As weten. Van de miljoen woningen die Nederland gaat bouwen, wil de gemeente dat er 6000 woningen vóór 2030 gerealiseerd zijn in Alphen. “Voor de kleinere kernen is dat genoeg, voor de stad Alphen komen we fors tekort. Al voor 2030 overstijgt de woningbehoefte de resterende capaciteit voor woningbouwplannen binnen de stad. Daarna loopt het tekort fors op.”

Van As spreekt van een systeemprobleem: “De huidige systematiek houdt te weinig rekening met uitval van woningbouwplannen en prognoses blijken keer op keer te laag te zijn. Hierdoor worden er structureel te weinig woningen gerealiseerd.” 

Vlucht naar Maastricht 

Van Dreumel, financieel adviseur bij De Hypotheekshop in de Edelstenenbuurt, ziet dat mensen door het woontekort uit Alphen vertrekken, met name jongeren. “Tot aan Maastricht strijken ze neer.” Er moet volgens hem gebouwd worden voor jonge gezinnen en senioren. “En de gemeente moet vaste prijsafspraken met bouwpartijen maken, subsidies optuigen en koopkortingen realiseren met als doel te bouwen woningen betaalbaar te houden.”

Tweedeling

In Alphen-stad is er nauwelijks ruimte voor eensgezinswoningen, stelt Van As. Vele groepen worden getroffen door het tekort. “De pijn is het grootst bij de lagere inkomens door de stijgende koopprijzen en schaarste op de sociale huurmarkt.” De wethouder waarschuwt dat het woningtekort leidt tot een tweedeling tussen mensen die een woning vinden die past bij hun inkomen en behoeftes, en zij die de boot missen. Van Dreumel spreekt van een schrijnende situatie. “Mensen kunnen simpelweg niet in deze omgeving kopen omdat er geen aanbod is.”

Symboolpolitiek

Door voldoende ruimte voor sociale en middeldure woningbouw af te dwingen en met marktpartijen aan sneller bouwen te werken, wil van As de bouwproblematiek te lijf gaan. Ook wil de wethouder een opkoopverbod voor beleggers die woningen voor woekerprijzen doorverhuren. Van Dreumel noemt dat laatste symboolpolitiek: “We hebben hier niet de problemen met beleggers zoals in Amsterdam of Den Haag. Veel belangrijker voor het aanbod is dat we bouwen in de omgeving.”

Bouwen in de polder

De Gnephoekpolder is voor de huidige gemeenteraad de gedroomde plek om te bouwen. Na een felle strijd is in het coalitieakkoord van 2018 afgesproken dat het hier en in de Noordrand 7000 woningen worden gebouwd. Maar vlak voor aanvang van de nieuwe verkiezingen is er nog geen paal de grond in gegaan. De provincie Zuid-Holland is nog niet overtuigd dat de Gnephoek als bouwlocatie nodig is om het woningtekort tegen te gaan. Zij willen dat de polder groen blijft. “Het is het kleurtje in de provincie dat hier spreekt”, zegt Van Dreumel. “Ik ken genoeg tuinders in de omgeving van Alphen die bereid zijn grond te verkopen om bouw toe te staan, maar de gesprekken worden niet gevoerd. Als we willen bouwen, moeten we naar de randen.”
 


Lees ook
Wat wil jij later worden? Hypotheekadviseur!
Column

Wat wil jij later worden? Hypotheekadviseur!

Kan jij je nog herinneren wat je vroeger wilde worden? Ik heb geen idee wat ik allemaal heb opgeschreven toentertijd. Daar stond in ieder geval zeker niet het beroep hypotheekadviseur tussen.  

Adviseur in het huis van Cruquius: “Ik noem het de West Wing”

Adviseur in het huis van Cruquius: “Ik noem het de West Wing”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. Maar waar werken de intermediairs zelf? In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. We trappen af met Jacques Hendriks van Helder Huis uit Spaarndam. 

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

Het belasten van de eigen woning in box 3 is vooral nadelig voor de groep 65-plussers. Zij moeten hierdoor fors inleveren. Daarnaast raakt het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek met name jongeren. Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). “Het idee dat de hypotheekrenteaftrek een enorme verstoring voor de woningmarkt is, is achterhaald”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek.

“De klant noemde mij een lot uit de loterij”
Dat ene advies

“De klant noemde mij een lot uit de loterij”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jan van der Lei vertelt over dat ene advies… 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.