Gemeente Utrecht aan zet na advies CNV Jongeren over startersmarkt

22 oktober 2018 Leestijd ± 3minuten
Gemeente Utrecht aan zet na advies CNV Jongeren over startersmarkt

Jongeren zelf een stem geven in het debat over woonstarters, dat was het doel van WoonLab Utrecht. Het Woonlab gaf jongeren de mogelijkheid om in groepen na te denken over de belangrijkste vraagstukken over huren in Utrecht. Met de uitkomsten willen zij de gemeente Utrecht, woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties adviseren en inspireren. Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren, vertelt hier meer over.

Het Woonlab

Woonlab is een initiatief van CNV Jongeren in samenwerking met de Woonbond en verschillende Utrechtse woningcorporaties. Eski: “In onze achterban leefde niet alleen het gevoel dat jongeren er moeilijk tussenkomen op de woningmarkt, maar ook dat zij niet worden gehoord. Daarom wilden wij een project starten waarin jongeren ook de kans kregen om mee te praten. Zo is Woonlab geboren.”

“Binnen Woonlab hebben 35 deelnemers in vier groepen nagedacht over de belangrijkste vraagstukken in Utrecht. Deze vraagstukken waren beschikbaarheid, betaalbaarheid, leefbaarheid en medezeggenschap”, vervolgt Eski. “De adviezen en ideeën die uit de groepen naar voren zijn gekomen zijn eind 2017 gebundeld in een visieboek en gepresenteerd aan de gemeente en de corporaties.” Voor wat betreft de twee grootste thema’s, beschikbaarheid en betaalbaarheid, heeft Woonlab onder meer ideeën aangedragen voor meer loting, het loslaten van voorrangsregelingen voor ouderen en meer bouwen in het segment middenhuur. Eski: ”Er moet sowieso veel meer gebouwd worden voor starters, niet alleen in de huurmarkt, maar ook zeker in de koopmarkt. ”

De suggesties die Woonlab deed liggen nu een aantal maanden bij de gemeente en de corporaties. Op de vraag welk vervolg zij eraan hebben gegeven antwoordt Eski: “Allereerst zijn we heel erg blij dat we advies hebben kunnen geven aan de gemeente en woningbouwcorporaties. Het vraagstuk was nog niet eerder opgepakt zoals wij dat hebben gedaan. We hopen nu dat onze adviezen niet in een la verdwijnen, maar echt worden opgepakt. Het ligt dus nog even bij de gemeente en de corporaties. De laatste tijd is de problematiek van woonstarters veel in het nieuws, het wordt nu tijd dat de lokale politiek er ook meer aandacht aan gaat geven en concreet actie gaat ondernemen.”

Een integrale visie op starters

Eski hoopt daarbij op een integrale visie van de politiek en maatschappelijke organisaties op startersproblemen. “Starters dreigen nu echt op meerdere vlakken tussen wal en het schip te vallen. En dat wordt zo langzamerhand een maatschappelijk probleem, waar veel meer aandacht voor moet komen”, aldus Eski. “Ik zou graag zien dat de krapte op de woningmarkt voor starters wordt bezien in samenhang met andere startersonderwerpen. Denk daarbij aan de scherpe financieringseisen, de problematiek rondom de studieschuld en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Als we zo doorgaan komen ze nergens meer tussen. En dat kan niet de bedoeling zijn. Ook mijn generatie moet eigenaar kunnen worden van een eigen woning.”

Op de vraag of starters daar ook zelf nog iets aan kunnen bijdragen antwoordt Eski: “Jazeker, wij moeten ons veel beter organiseren en gezamenlijk onze stem laten horen. Met zijn allen sta je sterker. We zijn een generatie met veel potentie, maar waren in de crisis wel vaak een vergeten generatie. Door onze stem te laten horen worden we hopelijk een generatie die weer hoog op de agenda staat.”


Lees ook
In eigen tempo en tijd kennis over NHG bijspijkeren
Opinie

In eigen tempo en tijd kennis over NHG bijspijkeren

Met de e-learning van NHG kan elke adviseur en andere hypotheekprofessional in zijn eigen tempo en tijd zijn kennis over NHG bijspijkeren. Dit blijkt veel mensen aan te spreken. Sinds de lancering een maand geleden heeft de organisatie al meer dan honderdvijftig aanmeldingen gekregen, vertelt Kirsten Heezen opleidingscoördinator bij NHG. Ze gaat in een interview dieper in op de nieuwe online trainingen als instrument voor kennisdeling.

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort
Opinie

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort

Het transformeren van bedrijventerreinen in woonomgevingen is een van de manieren waarop de overheid het grote woningtekort wil tegengaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hiervoor 38 miljoen euro gereserveerd. Maar bedrijven hebben ook ruimte nodig en lang niet alle bedrijventerreinen lenen zich ervoor.

Hypotheken en voetbal hebben meer gemeen dan je denkt

Hypotheken en voetbal hebben meer gemeen dan je denkt

Je hebt het vast zien langskomen in de vakpers: MUNT gaat ADO Den Haag sponsoren. Onze naam staat negen wedstrijden achterop het shirt van de Haagse voetbalclub. Hiermee geven we uiting aan onze verbondenheid met de stad en regio Den Haag. Ook willen we met de sponsoring de relatie met onze klanten versterken. Aanstaande zaterdag gaan we voor het eerst met een groep klanten naar het ADO-stadion.  

Hypotheekverstrekking aan senioren: de knelpunten [deel 1]
Opinie

Hypotheekverstrekking aan senioren: de knelpunten [deel 1]

“Senioren lopen vast in de regels rond het verstrekken van hypotheken, zowel wanneer zij langer in hun eigen huis willen blijven wonen door de woning aan te passen, als wanneer zij willen verhuizen.” Dat stelt Martin Hagedoorn van CMIS Franchise, de moederorganisatie van De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur. Wat speelt er precies bij de senioren? Wat zijn de knelpunten? Dat belichten we in deel 1 van een tweedelige serie over hypotheekverstrekking aan senioren. Volgende week: de mogelijke oplossingen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.