Geldverstrekkers moeten chaos voorkomen voor hypotheekadviseur

20 mei 2020 Leestijd ± 3minuten
Geldverstrekkers moeten chaos voorkomen voor hypotheekadviseur

Er heerst drukte alom in de hypotheekwereld. Menno Luiten van De Hypotheker vraagt zich af of dit wellicht de ‘storm voor de stilte is’. Hij roept geldverstrekkers op om het met alle wijzigingen wel een beetje overzichtelijk te houden voor de hypotheekadviseur.

Menno Luiten, heeft bij MUNT gewerkt, dus voor velen hier geen onbekend gezicht. Ondertussen is hij commercieel directeur bij De Hypotheker en breekt hij graag een lans voor zijn adviseurs. “Het is enorm druk. Adviseurs hebben hun werkwijze compleet moeten omgooien en er komt erg veel op ze af, dus probeer hen zoveel mogelijk te ontzorgen.”
 

Is dit de ‘storm voor de stilte’?

Het zijn unieke tijden, ook voor de hypotheekwereld, vindt Luiten. “Daar waar we voorheen een verhouding van 40% oversluiters en 60% aankoop zagen, is dat nu omgedraaid. Daarbij loopt het aantal afspraakverzoeken fors op. De medewerkers op onze vestigingen door het hele land zijn keihard aan het werk. Gelukkig, dat we lekker doordraaien en het is drukker dan ooit. Maar we zien ook de macro-economische cijfers en die laten een minder rooskleurig beeld zien. Het voelt daardoor ook een beetje als de storm voor een stilte.”
 

Wat de toekomst ook brengt, het zal in ieder geval anders zijn dan dat we gewend waren denkt Luiten. “Het CPB en het IMF voorspellen in hun prognoses een recessie. Of die er gaat komen en hoe diep die zal zijn, weet niemand. Ik ben heel benieuwd wat de tweede helft van 2020 ons gaat brengen.” Daar moet de hypotheekwereld zich ondertussen goed op voorbereiden denkt Luiten. “Het is voorbarig om er maar vanuit te gaan dat het zo druk blijft als nu. Het consumentenvertrouwen is laag, dus deze drukte kan zomaar voorbij zijn.”
 

Aanpassingen in de voorwaarden

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan de kant van de geldverstrekkers. Niet alleen om de hypotheken af, of over te sluiten, maar ook om de acceptatievoorwaarden aan te passen aan de huidige situatie. “Ik snap natuurlijk dat het heel belangrijk is om in deze tijden je risico’s als geldverstrekker goed in de gaten te houden,” vertelt Luiten. “De kans dat een klant de hypotheeklasten niet meer kan voldoen, neemt in deze tijd gemiddeld toe. Daar moet je als geldverstrekker wat mee. Het punt is alleen dat geldverstrekkers daarin niet echt één lijn trekken.”
 

Wij doen voor onze hypotheekadviseurs ons uiterste best om alle wijzigingen in de voorwaarden van geldverstrekkers op dagbasis bij te houden. Luiten vindt het een flinke klus om dat - naast de algehele drukte - goed te doen. “Het is echt een dagtaak geworden om dit op orde te houden.” Hij roept geldverstrekkers dan ook op om samen wat meer één lijn te trekken naar de klant toe. En om acceptatievoorwaarden voor lopende aanvragen niet zomaar te wijzigen. “Dat is naar de klant toe echt onacceptabel. Spelregels wijzigen tijdens de wedstrijd: dat kun je gewoon niet uitleggen,” stelt Luiten. “Wees gewoon vooraf duidelijk en transparant over de voorwaarden. Naar de klant toe, maar ook als geldverstrekkers onderling. Dan kunnen we allemaal samen optrekken in deze tijd waar vreugde over omzetrecords en zorgen over de toekomst elkaar in rap tempo afwisselen.”

 


Lees ook
‘Bouw voor senioren en los woningtekort starters op’
Cijfers & onderzoeken

‘Bouw voor senioren en los woningtekort starters op’

Starters zijn de meest zichtbare groep als het gaat om het woningtekort. Ouderenbond ANBO wijst er echter op dat er ook een groot woningtekort is bij senioren. Los dat op en er ontstaat meteen meer ruimte voor starters.

Onno Hoes (NVM) hoopt op zachte landing na economische klap
Column

Onno Hoes (NVM) hoopt op zachte landing na economische klap

De coronacrisis maakt dat er flinke financiële klappen moeten worden geïncasseerd. Daarop volgt wellicht een zachte landing voor de economie hoopt NVM-voorzitter Onno Hoes. “We zijn heel snel begonnen met maatregelen, dat geeft extra veerkracht.”

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen
Trends

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ontwikkeling van de (hypotheek)rente. Geen wilde gokken, maar meestal goed onderbouwde verwachtingen van experts die weten waar ze over praten. Hoewel een bekend gezegde is: ‘vraag drie economen om hun mening en je krijgt er vier’. We zetten de renteverwachting voor 2020 van de economen bij de grootste Nederlandse banken voor je op een rij.

Hoe lang blijft de trend op de hypotheekmarkt positief?
Trends

Hoe lang blijft de trend op de hypotheekmarkt positief?

De laatste cijfers over de stand van de hypotheekmarkt zijn opvallend positief. Maar hoe lang zet deze trend nog door? Wanneer kunnen we problemen verwachten en waar ligt dan de oplossing? Hierover gaat MUNT-directeur Ellen Hensbergen in gesprek met Joppe Smit, director bij IG&H.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.