Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

11 december 2023 Leestijd ± 3minuten
Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Erik Verberg van De Financiële Alliantie in Zwolle over de familiehypotheek, doorstroming van ouderen en lage hypotheekrente. 

De hypotheekrente is terug naar het niveau van januari. Huizenkopers durven hierdoor hun hypotheekrente weer vast te leggen voor tien jaar of langer.  Zie jij dat ook in de praktijk?

“Het gros kiest nog voor tien jaar vast. Mensen zijn zich ervan bewust dat de rente hard omhoog is gegaan en de perceptie is dat de rente wel weer omlaag gaat. Het is moeilijk te voorspellen of die rente daadwerkelijk verder daalt. Men vindt deze nu hoog, maar voorheen was de rente eerder heel laag. Misschien is deze rente het nieuwe normaal. Het weerhoudt mensen er in ieder geval niet van om een huis te kopen.” 

Een op de zes huishoudens leent geld van een familielid om de kosten van een hypotheek te dekken. Een goed idee?

“Dit kan prima, als je het maar wel goed formaliseert. Ik denk dat wij in zo’n kwart van de gevallen wel zien dat het geld vanuit de familie komt. Dat is voor de familie voordelig, het rendement is al gauw het twee- of drievoudige van spaargeld. Wij sturen die mensen graag naar de notaris toe zodat we zeker weten dat daar een keurige, kloppende leenovereenkomst aan ten grondslag ligt. Dan zitten daar dan geen risico’s aan wat ons betreft.”

“Wel heb je natuurlijk ook nog de ‘zachte’ risico’s; je moet bijvoorbeeld goed nadenken of je zo’n lening ook voor je andere kinderen kunt doen; kind B zal hetzelfde willen als kind A. Het moet ook niet zo zijn dat je van een schenking een lening maakt, naast de volle lening van een bank. Dan is er een lening verstrekt die eigenlijk niet betaald kan worden en loop je het risico dat je je totale lasten niet meer kunt opbrengen. De problemen die dan ontstaan kunnen dan weer leiden tot frictie in de familie, dat kun je beter voorkomen.”

Een mogelijke oplossing voor het woningtekort: erfdelen. Driekwart van de geïnteresseerden is vijftigplus. Denk jij dat er minder op starterswoningen moet worden gefocust en meer op doorstroming van ouderen?

“Ik denk het niet. Bouwen voor ouderen krijgt de verhuisstroom op gang, zegt men. Maar mensen roepen wel dat ze overgaan naar een appartement als de kinderen uit huis zijn of als ze met pensioen zijn, maar dat valt in de realiteit toch tegen. Verrassend veel mensen willen dan toch geen afscheid nemen van hun huis met achtertuin dat ze prima kunnen betalen. Je weet dus niet of dat doorschuiven gebeurt, dus kun je beter voor starters bouwen. Van hen is het evident dat zij de woning willen betrekken.”

Erik Verberg: “Voor de doorstroom kun je beter voor starters bouwen: het evident dat zij de woning willen betrekken.”

Lees ook
Vooruitblik woningmarkt in 2024: ‘Krapte zorgt voor lichte prijsstijgingen’

Vooruitblik woningmarkt in 2024: ‘Krapte zorgt voor lichte prijsstijgingen’

Het jaar 2023 loopt bijna ten einde. Wat gaat 2024 ons brengen op het gebied van de koopwoningmarkt? We vroegen het drie experts: Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems bij TU Delft, Stefan Groot, senior huizenmarkteconoom bij RaboResearch, en Dirk Brounen, professor Real Estate bij Tilburg University. Zij zien de lichte woningprijsstijging van dit jaar doorzetten, een krappere woningmarkt in 2024 en nog geen of een licht herstel van de nieuwbouw. 

Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Wil je weten wat er volgend jaar verandert in wet- en regelgeving? Wie mag vanaf 1 januari meer lenen? Zoek niet verder. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Paniek over waardedaling vastgoed door klimaatverandering is niet nodig, het hoofd koel houden wél
Column

Paniek over waardedaling vastgoed door klimaatverandering is niet nodig, het hoofd koel houden wél

Klimaatrisico is een hype aan het worden. AFM en Calcasa hebben in de laatste maand al het FD gehaald. Maar waarom staat het nu zo in de aandacht? Grote bedrijven worden door wetgeving verplicht dit risico in kaart te brengen. Dit is goed, omdat het stijgen van de gemiddelde temperatuur met 1.5-2 graden problematisch kan zijn voor hun beleggingen. Het is dus een onderwerp dat zeker aandacht verdient.

Met goede informatie over verduurzaming van de woning wil een klant wél worden ‘lastiggevallen’

Met goede informatie over verduurzaming van de woning wil een klant wél worden ‘lastiggevallen’

Huiseigenaren die willen verduurzamen, vragen vaak geen ondersteuning van hun financieel adviseur. Dat is zonde want bij de adviseur is wél de nodige hulp te vinden, zo schrijft Suzan Timmers. Zij studeerde onlangs af op de communicatie over verduurzaming van de eigen woning tussen geldverstrekker en hypotheekklanten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.