Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

20 augustus 2020 Leestijd ± 3minuten
Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige jaar geweest. Van coronastress tot oversluitgolf, het kostte nogal wat energie. Maar nu is de zomer daar...

Wat doet hypotheekadviseur Raymond van Hees, van Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn?
 

Heb je het ook zo druk gehad?


“Ik zal deze vraag heel open en bloedje eerlijk beantwoorden: het is een gekkenhuis. Aankoop, oversluiters, nieuwbouw, verbouw, alles waar je maar een hypotheekadviseur voor nodig hebt, komt langs. Doorstromers, maar ook veel starters. 

De markt loopt lekker door met mensen uit Alphen zelf, en ook her en der wat mensen die Amsterdam zat zijn. Vooral huizen met een tuin zijn in trek heb ik het idee, maar dat is wellicht logisch met zo’n hittegolf?

Hoe dan ook, we hebben het hartstikke druk. We zijn een groot kantoor, dus corona, of geen corona; het loopt wel door bij ons.”

Wat wordt het deze zomer: werken, op vakantie, of niks doen?


“Ik heb nog helemaal geen tijd gehad om vrij te nemen. Eigenlijk zouden we in mei een rondreis maken door Amerika. Dat is natuurlijk niet doorgegaan. Niet erg, ik vermaak me prima met al dat werk. 

In de herfst gaan we er dan nog even een weekje tussenuit. Wel in Nederland, maar niet thuis - daar is de verleiding om ‘even een mailtje te beantwoorden’ veel te groot. Ik wil gewoon lekker m’n hoofd leegmaken.”


Wat is je leukste tip voor een dagtrip?


“Kijk, van oorsprong ben ik een Rotterdammer, dus ik ken daar de allerleukste plekjes. Als we het over de Rotterdamse haven hebben, denken mensen meestal aan het stuk tussen de Van Brienenoord en de Euromast. Maar, de haven van Rotterdam bestrijkt wel 70 kilometer. Wist je niet hé?

En als je dan écht iets leuks wilt doen, kun je he-le-maal gratis naar Future Land. Het informatiecentrum van de haven van Rotterdam. Als je daar dan toch bent, kun je voor een tientje per persoon een kaartje kopen voor de Spido. Daarmee vaar je in anderhalf uur door de haven van Rotterdam. Midden tussen de grote schepen en ze vertellen je van alles over de Maasvlakte. Echt, daar zit een super interessant verhaal achter, dat wil je niet missen.
 

Is dit een goede tip, of is dit een goede tip? Die Efteling kennen we nu wel en dit is ook nog eens een stuk voordeliger.”
 

Zijn er nog workshops, of seminars die je  gaat volgen (of kunt aanbevelen)?
“Oef, als Hypothecair Planner moet ik sowieso elke paar jaar trainingen volgen en certificaten halen. Op dit moment heb ik het gewoon veel te druk met werken om nog andere dingen te doen. Dus nu even niet.”
 

Wat gaat er denk je gebeuren met de hypotheekmarkt in de tweede helft van 2020?


“Hoe complexer de markt wordt, hoe meer behoefte er is aan professioneel advies. En we kunnen gerust stellen dat het aankomende jaar niet eenvoudig zal zijn. Dus voor adviseurs betekent dat dat ze nog even de schouders er onder mogen zetten. 

Ik verwacht in het goedkopere segment woningen voorlopig geen prijsdalingen, zo lang de rente laag blijft. Er zullen zeker meer mensen werkloos zijn, maar er is nog steeds een groot tekort. In het hogere segment woningen zie ik mogelijk wel een verschuiving van prijzen.

Of ik nog een advies heb voor andere hypotheekadviseurs? Nu ja, gewoon lekker jezelf blijven. En hou het eenvoudig. Ik hou van eenvoud, de markt is al complex genoeg, het is onze taak om het overzichtelijk te houden.”


 


Lees ook
De fitte financial: Christa van Dijke

De fitte financial: Christa van Dijke

In deze zomerse rubriek vertellen mensen uit de financiële wereld wat ze doen om fit te blijven. Deze week Service Manager bij MUNT Hypotheken en fanatiek sportster Christa van Dijke.

Is jubelton wel verantwoordelijk voor opdrijven huizenprijzen?

Is jubelton wel verantwoordelijk voor opdrijven huizenprijzen?

Steeds vaker wordt een gift gebruikt om te overbieden op een koopwoning. Deze belastingvrije schenking, of ‘jubelton’ zou er voor zorgen dat de huizenprijzen (nog verder) worden opgedreven. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Het raadsel van de woningprijzen

Het raadsel van de woningprijzen

De coronacrisis heeft tot nu toe weinig tot geen invloed gehad op de woningprijzen en het aantal verkochte woningen. Dat is vreemd, zo schrijft Niek Hoogeveen, Directeur zakelijke markt bij de Taxatheek in een opinieartikel. Dat de prijzen niet zijn gestegen, is volgens hem wellicht te verklaren door het feit dat er een structureel tekort aan woningen is en de rente historisch laag staat. De bereidheid om te kopen is dan ook nog voldoende aanwezig om de markt te ondersteunen. Dit kan natuurlijk veranderen, zeker als we een tweede coronagolf krijgen.

Zo komen deze hypotheekadviseurs de zomer door

Zo komen deze hypotheekadviseurs de zomer door

Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige jaar geweest. Van coronastress tot oversluitgolf, het kostte nogal wat energie. Maar nu is de zomer daar.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.