Geen komkommertijd meer: dít is het belangrijkste nieuws deze zomer

17 augustus 2022 Leestijd ± 4minuten
Geen komkommertijd meer: dít is het belangrijkste nieuws deze zomer

Komkommertijd bestaat niet meer. Waar vroeger in de zomer van een nieuwsloze periode werd gesproken, is de term eigenlijk al jaren niet meer van toepassing. Er gebeurt genoeg in de zomer, zo ook op de woningmarkt. Vandaar deze verzameling van interessante artikelen van de afgelopen maanden, zodat jij voorbereid de tweede helft van het jaar in gaat.

Een van de grootste ontwikkelingen van dit jaar was de terugkeer van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hugo de Jonge kreeg in januari deze post. Het kabinet kondigde veel woonplannen aan. NU.nl zet hier alles op een rij.    

In juni kwamen economen van de grootbanken vervolgens met een dringend advies om de woningmarkt grondig te renoveren. In het rapport, onder meer beschreven door de Volkskrant, pleiten zij voor een nieuw beleid. Het herzien van belastingen, nieuwbouw, hypotheken en de huursector moeten tot een betere toegankelijkheid, meer gelijkheid en minder grillige prijzen leiden.

Stijgende energielasten en hypotheekrente

Een ander belangrijk thema is de stijging van de energielasten. Grote energiebedrijven geven in augustus aan dat hun modelcontract op 5.000 euro uitkomt, terwijl dat eerder 2.000 euro was op jaarbasis. NRC Handelsblad citeert: “Begin 2023 wordt het echt een heel groot probleem.” Het Nibud maakt zich zorgen om álle huishoudens. Iedereen gaat de hogere energierekening “serieus voelen”. Vooralsnog wordt de energiecrisis onderschat, kopt het Financieel Dagblad

En dan de hypotheekrente, die ging in één jaar tijd van 1 procent naar 3,6 procent. Na een maandenlange stijging lijkt de hypotheekrente te stabiliseren en zelfs een klein beetje te dalen. Toch zou die volgens experts nog wat lager moeten zijn. Hoe dat kan, legt de NOS uit. Het Kadaster verwacht dat het effect van de hogere hypotheekrente op zijn vroegst in het derde kwartaal terug te zien is in de huizenprijzen en het aantal transacties.

Afkoeling woningmarkt en strengere normen

Intussen nemen de biedingen en bezichtigingen wel al maanden af. Lees bij RTL Nieuws over de afkoeling van de woningmarkt in het eerste halfjaar. In andere landen is de markt (ook) onnavolgbaar. Lees erover in onze zomerserie Over de Grens. Of lees bij het Financieel Dagblad over de zeepbel in Zweden of bij de Volkskrant over de wanhoop in China, waar huiseigenaren zich verenigen en hypotheekstakingen aankondigen, omdat bouwprojecten stilliggen. 

Een huis kopen wordt voor een grote groep Nederlanders nog lastiger. Dat is conclusie bij het Radio 1 Journaal begin augustus, naar aanleiding van de kritiek van de AFM op het maatwerk dat sommige geldverstrekkers leveren bij hypotheekaanvragen. De beweegredenen van het Nibud om de hypotheeknormen flink aan te scherpen, wordt duidelijk in dit interview in de Volkskrant

Ook veel podcasts over de huizenmarkt

Luister je liever dan dat je leest? Ook in podcastland zijn de huizenmarkt en aangrenzende thema’s veelvoorkomende onderwerpen. Bijvoorbeeld bij De Dag van de NOS, NRC Vandaag en Ochtendnieuws van BNR. Maar ook partijen als Makelaarsland hebben podcastseries over de veranderingen op de woningmarkt.

Lees op Kop Munt elke week de nieuwsupdate, waarin adviseurs terugblikken op het nieuws van de week.  
 


Lees ook
Slechte positie modale eenverdieners: “Ik vrees dat ze geen kans meer maken”

Slechte positie modale eenverdieners: “Ik vrees dat ze geen kans meer maken”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Auke Pul, directeur van Baksteen & Pul in het Gelderse Epe, gaat onder meer in op het onderzoek over de kansen van modale eenverdieners op de woningmarkt. “Ik vrees dat ze geen kans meer maken. De enige optie voor hen is dat er innovatief gebouwd gaat worden.”

Het stenen tijdperk
Column

Het stenen tijdperk

Ik hoor van wat oudere collega’s nog wel eens dat het nog ouderwetser kan. “Vroeger stonden hier allemaal dossiers gestapeld. Honderden pagina’s per dossier.” De dossiers werden toen nog per post verstuurd en later gefaxt. Dat waren nog eens tijden. 

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer bespreekt onder meer de brief van de AFM over de aanscherping van maatwerk: “Als mensen in de problemen komen, blijkt er achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.