Gaan de renteplannen van de ECB de huizenmarkt hard raken?

13 juni 2022 Leestijd ± 3minuten
Gaan de renteplannen van de ECB de huizenmarkt hard raken?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Antoine van de Laar van Staals & Van de Laar en Arco Kleimeer van GeldXpert hebben het over de aankondiging van de verhoogde rente door de Europese Centrale Bank: “De vraag is of het een dempend effect zal hebben op de marktwaarde van woningen.”

De Europese Centrale Bank wil de rente verhogen. Wat betekent dit volgens jou voor de huizenmarkt en hypotheeksector?

Antoine: “De hypotheekrente zal verder stijgen. En hoe hoger de rente, hoe minder men kan lenen. Het zal dus zeker een effect gaan hebben. Ik maak mij daar wel zorgen over. Het wordt steeds moeilijker om een huis aan te schaffen. De vraag is of het een dempend effect zal hebben op de marktwaarde van woningen. Vooralsnog is dat nog niet zo.”

Arco: “Ik denk dat het meevalt. De renteverhogingen van de afgelopen maanden zijn vooral op het gebied van risico gebaseerd. En de meeste risico’s zijn inmiddels in de rentetarieven gedisconteerd. Geldverstrekkers zullen bovendien hun marktaandeel willen behouden.”

Het aantal hypotheekaanvragen door jonge huizenkopers tot 35 jaar is flink toegenomen in 2022. Heb jij dit zelf ook ervaren en wat ligt hier ten grondslag aan?

Arco: “Ik zie een hele lichte toename. Wat de reden is? Ik zou het niet durven zeggen. Er is hier een piek als er een stuk nieuwbouw in de verkoop gaat. Of het met de stijgende hypotheekrente te maken heeft? Dat zou kunnen, maar ik zie dat effect niet per se.”

Antoine: “Of dat gelieerd is aan de stijgende hypotheekrente of bijvoorbeeld het vervallen van de overdrachtsbelasting vind ik lastig om te zeggen. Dat kunnen we pas over een langere periode. Ik herken wel het beeld. Alhoewel, het merendeel van die groep is nog steeds moedeloos over hun kans op een nieuwe woning.”

Er is een groot tekort aan levensloopbestendige woningen voor senioren. Hoe help jij senioren de juiste keuze te maken?

Antoine: “Die klanten heb ik wel. Zij hebben dan een vrijstaande woning en willen naar een betaalbaar appartement of bungalow, maar deze zijn er niet en worden ook niet gebouwd. Dus blijven ze in die vrijstaande woning wonen tot ze komen te overlijden. Dat komt de doorstroom op de markt niet ten goede.” 

Arco: “Ik ben lokaal betrokken bij de dorpsraad. Wij houden om de drie jaar een woonbehoefte onderzoek. Dat zou iedere gemeente moeten doen. Gemeenten willen nog te graag geld verdienen en leggen projecten neer bij een ontwikkelaar. Daardoor wordt de prijs opgedreven. Je moet inzetten op participatie van de gemeenschap.”


Lees ook
DNB: woningmarkt koelt af door stijgende hypotheekrente

DNB: woningmarkt koelt af door stijgende hypotheekrente

De huizenprijsgroei zal in 2022 en daarna afvlakken. Dat houdt verband met de stijgende hypotheekrente. Die zal in 2024 oplopen naar bijna 4%, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Bouw knarrenhofjes en breng de doorstroming op gang
Column

Bouw knarrenhofjes en breng de doorstroming op gang

Een gesprek over de woningmarkt gaat al snel over starters. Logisch, want dit is de groep die geen overwaarde heeft opgebouwd via een eerdere woning en daardoor minder gemakkelijk toegang krijgt tot de koopwoningmarkt. Maar, zouden we het niet wat vaker over senioren moeten hebben?

“Je moet geld verdienen, maar wel op een zo leuk mogelijke manier”
Adviseur van de maand

“Je moet geld verdienen, maar wel op een zo leuk mogelijke manier”

Sinds ze geen franchisenemer meer is maar voor zichzelf werkt, stappen buren, vrienden en familieleden makkelijker bij Romany Staring naar binnen. “Nu ik eigen baas ben, wordt de omzet me extra gegund. Adviseren blijft echt mensenwerk: het gaat om het persoonlijk contact.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.