Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

16 september 2022 Leestijd ± 3minuten
Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Hans Stroosma van BTER Financieel onder meer over de mogelijke daling van de huizenprijzen in 2023. “Door het blijvende woningtekort zal er geen crash komen.”

Na bijna tien jaar van stijgende huizenprijzen, gaan ze eind 2023 mogelijk weer dalen. Hoe groot is de kans dat steeds meer potentiële huizenkopers hun koopwens nu in de ijskast zetten?

“Het zal lokaal verschillen. In Amsterdam is de dynamiek anders dan in Heiloo. Hier in Leeuwarden en omgeving zien we wel dat de markt afkoelt boven de vier ton. Daaronder is er nog een krapte op de markt. Met name voor starters is er weinig woonruimte. Huren in de vrije sector is onwijs duur en dat wordt alleen maar extremer door de stijging van energiekosten en inflatie.”

“Hoewel dat niet per se het geval is, ervaren mensen huren als geld weggooien. Ze willen juist vermogen opbouwen, dus ondanks dat de rente oploopt, blijft die groep het aantrekkelijk vinden om te kopen. Door het blijvende woningtekort zal er ook geen crash komen. Het verschil tussen vraag en aanbod steunt gewoon de prijsontwikkeling.”

Hugo de Jonge heeft een voorstel ingediend, waarbij gemeenten makkelijker eigen inwoners voorrang kunnen geven bij het kopen of huren van een woning in die gemeente. Er is veel kritiek op dit voorstel. Hoe sta jij hierin?

“Dit zijn simplistische oplossingen om brandjes te blussen. Er zit geen enkele visie achter. De kritiek is wat mij betreft terecht. Dit zijn proefballonnetjes. Dit lost de structurele problemen niet op, namelijk dat er te weinig gebouwd wordt. De vraag naar woningen in zowel de koop- als de huursector is gewoon te groot.”

“Dit komt deels omdat aannemers liever vrijstaande woningen bouwen dan bijvoorbeeld seniorenwoningen. Daar is meer vraag naar, maar daar is het rendement minder hoog. We zijn met zeventien miljoen mensen en iedereen wil een woning. We moeten accepteren dat een rijtjeshuis ook voldoende is. Misschien moeten we meer de hoogte in? Díe gesprekken moeten we voeren.”

Bijna zestig procent van de Nederlanders tussen de 18 en 39 jaar vindt alle geldzaken rondom hypotheken ingewikkeld. Kan en moet het volgens jou simpeler?

“Nou, het is helemaal niet zo heel ingewikkeld. Geloof mij, er is heel veel informatievoorziening. Op Google kun je in tien minuten heel veel vinden, ook in jip-en-janneketaal. Het probleem is: het interesseert de mensen niet. Ze zijn bereid om te betalen voor advies.”

“We leven in een tijdperk waar gemak belangrijk wordt gevonden. Zeker op het gebied van financiële zaken is er een lage mate van interesse van de gemiddelde Nederlander. Of het nou gaat om een hypotheek of verzekering. Ze investeren liever geld in een advies, dan dat ze tijd investeren om het zelf uit te zoeken. Gelukkig maar voor mij!”
 


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Meeverhuizen van de rente
Column

Meeverhuizen van de rente

Een hypotheek afsluiten lijkt voor bepaalde consumenten soms zo simpel. Ze doen dat het liefst online want dat scheelt in de kosten. Een partij uitzoeken met de laagste rente, annuïteit of lineair en 20 of 30 jaar vast. Hoe moeilijk kan het zijn? 

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Starters op de woningmarkt: hoe gaat het bij de buren?

Starters op de woningmarkt: hoe gaat het bij de buren?

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Dat is ook in onze buurlanden het geval. Hoe zijn starters er aan toe in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk? En wat gebeurt er om starters te ondersteunen? 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.