Funding gap grote uitdaging voor hypotheekmarkt in 2017

17 februari 2017 Leestijd ± 3minuten
Funding gap grote uitdaging voor hypotheekmarkt in 2017

“De hypotheekschuld zal blijven groeien tot 2025 door de stijgende huizenprijzen. Waar moet het geld vandaan komen als er geen hulp van buitenaf komt?” aldus Wouter Schilperoort, hoofd Koop- en Kapitaalmarkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die duidelijk een funding gap ziet ontstaan. Hij vertelde erover tijdens het tweedaagse Hypotheken Event, georganiseerd door IIR, dat op 14 en 15 februari plaatsvond in Utrecht.

“Banken lopen tegen grenzen aan. Nieuwe spelers op de markt, zoals pensioenfondsen, vullen dat gat deels op”, aldus Schilperoort. Hij constateert dat er interesse is van buitenlandse partijen om op de Nederlandse markt hypotheken aan te bieden. Uit een peiling tijdens het event blijkt dat het overgrote deel van de aanwezigen blij is met deze ontwikkeling.

Meer behoefte aan maatwerk
Een ander onderwerp dat hij aanstipt, is de toenemende standaardisatie en automatisering in de markt: “Die botst met de groeiende behoefte aan maatwerk. Doordat processen zoveel mogelijk gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden, vallen verschillende doelgroepen buiten de boot. Woonbootbewoners bijvoorbeeld, maar ook mensen met een flexibel contract en ouderen die hun hypotheek willen verzilveren. Voordeel is wel dat deze ontwikkeling weer kansen biedt voor partijen die zich specifiek op deze niches willen richten.”

Kopen om te verhuren
Johan Conijn, Director bij Ortec Finance en bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate, noemt een andere uitdaging op de markt: buy-to-let. “Daarbij worden starterswoningen steeds meer ‘weggekaapt’ van de markt om er (middel)dure huurwoningen van te maken. Starters zijn daardoor steeds vaker aangewezen op duurdere huurwoningen, waardoor hun spaargeld krimpt en daarmee de kans op het kunnen afsluiten van een hypotheek ook kleiner wordt.” Een andere trend die zijn collega aan de Amsterdam School of Real Estate, Frans Schilder ziet is dat de ‘hypotheekberg’ nog verder doorgroeit, doordat er de aankomende jaren nog een miljoen woningen bijgebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.

Nieuwe zeepbel
Voor de toekomst pleit Conijn voor beheersingsmaatregelen om een mogelijke ‘nieuwe zeepbel’ te voorkomen. Hij verwacht dat prijsstijgingen elkaar gaan versterken, waardoor er een nieuwe hypothecaire crisis kan ontstaan: “De roekeloze koper bepaalt de prijs in tijden van krapte. Dat is altijd zo geweest. Welke maatregelen kunnen we nu nemen om te voorkomen dat zo’n nieuwe zeepbel uiteindelijk knapt?” Conijn noemt drie opties. Een verder verlaging van de LTV of LTI kan een mogelijkheid zijn, maar wel verstorend werken voor starters. Je zou hypotheekrestricties kunnen regionaliseren, een oplossing die wel lastig is te implementeren. Of je zou de fiscale bevoordeling van woningbezitters versneld kunnen afbouwen. “Dat remt een verdere prijsstijging en draagt bij aan de hervorming van de woningmarkt. In mijn ogen past dit goed in de langetermijnplannen voor de hypotheekmarkt en vormt dit voor het nieuwe kabinet een uitgelezen kans hier stappen in te zetten.”

Weten wat er nog meer aan bod kwam tijdens het 26e Hypotheken Event? Bekijk dan het twitterverslag online.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

107 stemmen (gemiddeld 2,4 van 5).

Anderen bekeken ook

Kopen om te verhuren steeds populairder

19 juni 2017 In Nederland zijn zo’n 460.000 huizen gekocht door private investeerders, ...

Overheid terughoudend met ingrijpen in koopwoningmarkt

26 september 2017 Om de huidige oververhitte huizenmarkt af te koelen neemt de ...

Hypotheekverstrekking aan senioren: de knelpunten [deel 1]

22 februari 2017 “Senioren lopen vast in de regels rond het verstrekken van ...

Energiezuinige woningen: hoe krijg je de particulier mee?

10 februari 2017 De klimaatdoelstellingen die de Nederlandse overheid voor 2020 wil halen, ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.