Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

31 mei 2018 Leestijd ± 3minuten
Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

Door de grote vraag naar woningen komt de nieuwbouw flink op gang. Dit betekent dat hypotheekadviseurs er vaker mee te maken krijgen. Roel Wonders van De Financiële Makelaar is gespecialiseerd in hypotheken voor nieuwbouw. Hij vertelt wat de grootste aandachtspunten zijn bij dit soort hypotheekaanvragen.

Wat zijn de lastigste dossiers als het gaat om nieuwbouw?

“Die zitten bij de niet-projectmatige bouw. Het gaat dan om bouwen in eigen beheer, of zelfbouw. Vaak heeft een klant al een koopovereenkomst voor de grond met de gemeente, maar moet hij nog bouwplannen maken en een omgevingsvergunning aanvragen. De meeste geldverstrekkers doen alleen pas een definitief aanbod als de vergunning onherroepelijk is. De hypotheekaanbieder wil dan pas financieren als er een omgevingsvergunning is voor de bouw, terwijl de klant pas verder kan als de financiering er is.”

Denken hypotheekaanbieders hierin mee?

“Enkele aanbieders bieden de mogelijkheid om toch al een definitief aanbod te krijgen als de vergunning er nog niet is. Dan mag wel pas worden gepasseerd bij de notaris als de vergunning onherroepelijk is. Er is ook een geldverstrekker die wel toestaat om te passeren zonder vergunning, maar dan moet er in de koopovereenkomst voor de grond wel staan dat er binnen twee jaar gebouwd moet worden.”

Wat zijn andere aandachtspunten?

“Bij veel hypotheekaanbieders moet de aannemer een afbouwgarantie geven. Sommige aannemers bieden die niet. Het kan altijd wel geregeld worden, maar dan worden de kosten wel doorberekend aan de consument. Een afbouwgarantie is ook voor de consument belangrijk. Die dekt namelijk het risico dat de aannemer failliet gaat of dat er gebreken blijken te zijn als de woning is opgeleverd.”

Waar moet de consument die een woning uit een project koopt op letten?

“Bij projectbouw is het moment van opleveren vaak afhankelijk van het aantal woningen dat verkocht is. Als je er al heel vroeg bij bent kan het zijn dat je een langere geldigheid van het hypotheekaanbod nodig hebt. Ook kan de bouw langer duren omdat aannemers het heel druk hebben en moeilijk aan bouwmaterialen kunnen komen. Dan heb je het bouwdepot langer nodig. Het is de vraag of de hypotheekaanbieder bereid is mee te werken aan een verlenging. Dit zal vaak zo zijn, maar het is niet gegarandeerd. Het zou fijn als je dat van tevoren weet.”

Heeft de consument voldoende keuze in hypotheekaanbieders?

“Er zijn aanbieders die nu inzetten op nieuwbouw. Daarbij speelt de aandacht voor verduurzaming een rol. Nieuwbouwwoningen moeten al voldoen aan strenge eisen, dus aanbieders die willen inzetten op groene hypotheken krijgen met nieuwbouw makkelijk energiezuinige en energieneutrale woningen in hun portefeuille. Meer algemeen is de projectbouw iets dat al jaren goed gaat en bij de meeste aanbieders gefinancierd kan worden. De afgelopen jaren is daarnaast meer vraag ontstaan naar bouwen in eigen beheer. Het aantal aanbieders dat hier soepel mee omgaat is beperkt. De keuze voor de consument is daardoor minder. Het kan zijn dat de aanbieders die het doen een hogere rente hanteren dan de aanbieders die het niet aanbieden.”

 


Lees ook
'Geen hypotheek is de beste hypotheek'
Opinie

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af te lossen op de hypotheek. Afgelopen jaren hebben Nederlandse huishoudens dat voor miljarden gedaan. Maar is het een goede zet?

Verhuur aan ouders: hypotheekaanbieder wijst aanvraag automatisch af
Opinie

Verhuur aan ouders: hypotheekaanbieder wijst aanvraag automatisch af

Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, terwijl een steeds groter deel van de zorg bij hun kinderen komt te liggen. Een manier om daarmee om te gaan, is dat ouders bij de kinderen intrekken. Harrie-Jan, directeur van de Financiële Makelaar, ziet dan ook dat de interesse toeneemt voor een hypotheek waarbij sprake is van dubbele bewoning. Volgens hem speelt de hypotheekmarkt hier nog niet goed op in.

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’
Opinie

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd sterk toegenomen. Huiseigenaren die niet of weinig aflossen, zouden moeten nadenken hoe ze zorgen dat ze aan het eind van de looptijd hun huis kunnen houden. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen denkt inderdaad dat het belangrijk is dat mensen vooruit kijken. Tegelijkertijd vindt hij ook dat de risico’s van aflossingsvrij niet moeten worden overdreven.

Nieuwe tool MVA: je betaalt nog steeds de hoofdprijs, maar dan wel transparant
Opinie

Nieuwe tool MVA: je betaalt nog steeds de hoofdprijs, maar dan wel transparant

Door de overspannen woningmarkt werken makelaars in grote steden vaak met inschrijvingen. Voor kopers is dit lastig, omdat ze geen goed beeld hebben van welk bod ze moeten doen om de inschrijving te winnen. Om de transparantie te vergroten, heeft de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) eind mei een online tool gelanceerd die de inschrijving kan vervangen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.