Financial Investigator ronde tafel: ‘Hypotheken blijven een aantrekkelijke belegging voor pensioenfondsen’

06 maart 2023 Leestijd ± 2minuten
Financial Investigator ronde tafel: ‘Hypotheken blijven een aantrekkelijke belegging voor pensioenfondsen’

Wat zijn de belangrijkste redenen voor pensioenfondsen om in hypotheken te investeren? Vakblad Financial Investigator organiseerde een round table en liet enkele grote fondsen aan het woord over wat hypotheken voor hen interessant maakt.

Met een laag risico en een solide rendement, zorgt een investering in hypotheken ervoor dat pensioenfondsen aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Tegelijkertijd kunnen beleggers ervoor zorgen dat de Nederlandse woningvoorraad wordt verduurzaamd, wat bijdraagt aan hun milieudoelstellingen.  
 
“Als belegger in hypotheken kun je actief stimuleren dat huizenbezitters hun woning duurzaam maken”, zegt Markus Schaen, Senior Fundmanager Fixed Income bij pensioenuitvoerder MN, een van de deelnemers aan de ronde tafel. MN is de pensioenuitvoerder van pensioenfondsen PME, Metaal & Techniek en de Koopvaardij.
 
Hypotheekbeleggers zijn er niet op uit om het maximale rendement te behalen, weet Evelien van Hilten van DMFCO, het bedrijf achter MUNT Hypotheken. “Beleggers wijzen nooit voorstellen af omdat het ze minder geld oplevert. Ze investeren dus ook in zaken als verduurzaming, alhoewel het onder de streep misschien niet direct winst maakt.” 

Drempels wegnemen

Voor consumenten is het belangrijk dat zoveel mogelijk drempels worden weggenomen bij verduurzaming. Zo hoeven ze bij MUNT hypotheken bijvoorbeeld niet eerst naar de notaris of de taxateur voordat ze geld kunnen lenen voor duurzaamheidsaanpassingen. Dat moet het voor huizenbezitters aantrekkelijk maken om geld te investeren in vergroening. “De terugverdientijd van investeringen voor verduurzaming van de woning zijn door de hoge energiekosten afgenomen”, ziet Schaen. 
 
Dat het Nederlands pensioenstelsel op de schop gaat, heeft geen gevolgen voor beleggingen in hypotheken, zo concludeert de ronde tafel. Hoewel hypotheken een illiquide belegging zijn - het is niet mogelijk om het geld dat is uitgeleend eerder of sneller terug te krijgen - wordt dat gecompenseerd door een solide rendement. Het kredietrisico van hypotheken is daarmee zeer aantrekkelijk voor beleggers. Van Hilten: “Onder de streep zitten beleggers met een langetermijnhorizon goed.” 
 
Het gehele verslag van de ronde tafel is hier terug te lezen. Aan de ronde tafel namen de volgende partijen deel: 


Lees ook
Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt
Cijfers & onderzoeken

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt

Met dalende energieprijzen en druk van de Europese Centrale Bank (ECB), zou je verwachten dat de inflatie daalt. Maar in februari steeg de inflatie juist in heel Europa. Ook in Nederland nam de inflatie toe van 7,6% in januari naar 8% in februari.  Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, legt uit hoe dat komt, wat de toekomst brengt en wat de gevolgen zijn voor de hypotheekmarkt.

Tijd om bureaucratische muren omver te werpen
Column

Tijd om bureaucratische muren omver te werpen

Het aantal hypotheekaanvragen per maand is van 70.000 naar 30.000 gezakt, zo blijkt uit recente cijfers van HDN. Dat betekent dat adviseurs meer tijd hebben, net als acceptanten. 

Financiële kwetsbaarheid groeit: “Jonge gezinnen hebben maximaal gefinancierd”

Financiële kwetsbaarheid groeit: “Jonge gezinnen hebben maximaal gefinancierd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Grinsven van NBG over de groeiende financiële kwetsbaarheid van Nederlanders, ouderwetse standaard leennormen en de meeneemregeling. 

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”
De Koplopers

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.