Finance Families: Deze vader en dochter vonden een creatieve uitdaging

27 december 2018 Leestijd ± 4minuten
Finance Families: Deze vader en dochter vonden een creatieve uitdaging

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Carin Pronk en haar vader Bert Pronk. 

Op zoek naar een uitdaging

Voor Carin noch Bert was de finance een vooraf uitgestippeld carrièrepad. Maar beiden vinden in de financiële wereld een uitdaging.

Bert deed ooit de kweekschool en belandde vervolgens in het onderwijs. Een interessant vak waar het contact met mensen voorop staat: “Maar ik miste iets om me echt in vast te bijten, iets waarin ik kon doorgroeien.” Uiteindelijk werd Bert getipt op een baan bij Rijkswaterstaat: “Het sollicitatiegesprek begon ‘s middags om 1 uur en om 7 uur ‘s avonds verliet ik het pand. We hadden elkaar in ieder geval genoeg te melden.” Bert hield zich bij Rijkswaterstaat vooral bezig met grondonteigeningen. Een vak waarbij het contact met mensen ook weer voorop staat, daarbij kwam de uitdaging om financiële- en sociale kwesties op een zo goed mogelijke manier op te lossen: “Dat deed ik vooral door op een open manier met mensen in gesprek te gaan én te blijven. Een onteigening is al lastig genoeg, het geeft ontzettend veel voldoening om het dan in goede banen te leiden.”

Carin wilde eigenlijk straaljagerpiloot worden, maar haalde de toelatingstest niet. Ze is toen eerst een periode naar Zwitserland gegaan waar ze werkte in een koekoeksklokkenwinkel. “Toen ik terugkwam in Nederland wist ik eigenlijk nog steeds niet precies wat ik wilde doen.” Carin kwam via een uitzendbureau terecht bij Staalbankiers: “Bij de afdeling beleggingsadvies hadden ze iemand nodig ‘die de telefoon kon aannemen’.” Al snel groeide Carin door van afdelingssecretaresse naar directiesecretaresse en kreeg ze de kans om de HEAO MER te doen. Via de Private Banking werd Carin kredietspecialist: “Een mooi vak, waar je vooral sterk op de inhoud moet zitten.”

Uiteindelijk heeft Carin verschillende projecten begeleid, het was eigenlijk de bedoeling om iets rustiger aan te doen na de geboorte van haar twee kinderen: “Maar dat zit dus niet echt in me.” Bij MUNT vindt Carin de uitdaging die ze nodig heeft: “Ik begeleid allerlei projecten omtrent procesverbeteringen. We doen er alles aan zodat het voor medewerkers plezierig is om te werken bij MUNT en dat onze klanten tevreden zijn. We willen het aanvraagproces zo soepel mogelijk laten verlopen.”

 

 

Het is puur toeval dat jullie allebei in de finance belandden?

“Misschien wel,” denkt Bert. “Maar we houden er allebei van om ons bezig te houden met brede onderwerpen en dat is het interessante van die finance: het heeft raakvlakken met ongeveer alles wat je maar kunt bedenken.”

Bert is vooral goed in het vinden van creatieve oplossingen, zonder daarbij het doel uit het oog te verliezen. Ook Carin houdt daarvan en ze is gecharmeerd van de cijfermatige kant van de financiële wereld: “Cijfers zijn logisch, dat biedt een houvast. Eén en één is gewoon altijd twee.”

“En Carin kan gewoon heel goed luisteren, zonder dat ze daarbij direct een oordeel vormt,” volgens Bert is dat ook een van de redenen waarom Carin zo goed past in de financiële dienstverlening.

 

Is er veel veranderd in de financiële wereld?

Bert mist nog wel eens de expertise, de echte vakmensen van vroeger: “Er waren nog mensen die kennis en kunde paraat hadden, die écht iets wisten. Tegenwoordig worden daarvoor vaak externe adviseurs voor ingeleend.”

Carin herkent dat: “Je ziet bij veel organisaties dat kennis wegsijpelt. Het mooie is dat we bij MUNT nog echte specialisten in dienst hebben. Dat maakt dat we snel en goed werk kunnen leveren.”

Beiden hebben in hun carrière ook de financiële crisis meegemaakt. Carin vindt dat die ervaring haar ook op een goede manier heeft gevormd. “Voor de crisis heerste er toch een beetje de sfeer dat er niks mis kon gaan, maar dat kon dus wel. Ik vind het belangrijk om altijd rekening te houden met verschillende scenario’s. Dat dingen misgaan kun je natuurlijk niet voorkomen, maar je kunt er wel op voorbereid zijn.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit

19 december 2018 Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ...

Finance Families: deze vader en dochter houden het pragmatisch

07 december 2018 Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ...

Gaat de Google Assistant nu ook hypotheekadvies geven?

24 december 2018 Nu de Google Home Mini voor een paar tientjes in ...

Finance Families: deze moeder en dochter stellen het klantbelang altijd voorop

11 december 2018 Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.