Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit

19 december 2018 Leestijd ± 3minuten
Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Thirza Spaans en haar vader Wim Spaans.

Honkvast

Thirza is sinds twee jaar officemanager bij MUNT. Daarvoor heeft zij zeventien jaar lang bij NIBC gewerkt, de eerste vijftien jaar bij diverse afdelingen en de laatste twee jaar bij de afdeling automatisering: “Het is dat de automatisering geoutsourced werd en mijn afdeling daardoor kwam te vervallen, anders was ik niet zomaar weggegaan. Maar als dat niet was gebeurd dan was ik waarschijnlijk niet bij MUNT terechtgekomen. Dit had ik voor geen goud willen missen.”

Wim heeft van het begin van zijn carrière tot bijna het einde voor dezelfde werkgever gewerkt: “Nou heb ik natuurlijk heel wat fusies meegemaakt. Ik begon ooit als rekenaar pensioenen bij de Eerste Nederlandsche Verzekeringsmaatschappij, uiteindelijk is dat na een aantal fusies en overnames opgegaan in Aegon.” Al deze veranderingen waren niet altijd eenvoudig, zeker omdat Wim werkzaam was in de automatisering: een vak dat toen nog niet zo leidend was als het nu is. “Ik heb hard gewerkt om innovatie in goede banen te leiden. Vanuit de organisatie ging dat soms gepaard met veel politiek, maar zo was het nou eenmaal in die tijd.”

Bewust gekozen voor de financiële wereld?

Voor Wim waren het vooral de cijfers die hem trokken: “Ik was zestien jaar oud en er stond een advertentie in de krant voor een rekenaar pensioenen.” Bij de Eerste Nederlandsche werd Wim gestationeerd bij de afdeling Wiskunde, daar leerde hij het vak. Toen de automatisering opkwam werd Wim programmeur: “Een aantal van de systemen die ik in mijn carrière heb gebouwd, vormen nog steeds de basis van systemen die vandaag de dag gebruikt worden.”

Thirza was vooral bezig met sporten toen ze jong was en koos uiteindelijk voor de opleiding MEAO economisch-juridisch. “Ik had bedacht dat ik makelaar wilde worden, maar toen ik de opleiding afgerond had, was daar weinig werk in te vinden.” Uiteindelijk belandde Thirza als secretaresse alsnog bij een financiële instelling: “Mijn vader heeft me zeker niet bewust in die richting geduwd, maar uiteindelijk is het dus wel zo gelopen.” Wat Thirza nog steeds interessant vindt, is dat ze zich met hard werken kan blijven ontwikkelen in de altijd veranderende financiële wereld.

“Daarin lijken we overigens op elkaar,” vindt Wim. “We zijn allebei ambitieus en willen daarbij betrouwbaar zijn.” Thirza vindt zichzelf wel wat minder zakelijk dan haar vader en Wim vindt dat juist zo mooi aan Thirza: “De wereld is al zo hard, dus het is goed dat er ook nog wat mensen zijn die zachtaardig zijn.”

 

Is er ondertussen veel veranderd?

Wim ziet vooral dat interne politiek nu minder belangrijk is dan het vroeger was: “Er wordt toch steeds meer gestuurd op feiten.” Wim vindt het belangrijk dat je trots en oprecht loyaal kunt zijn aan je werkgever: “Mooi dat dat tegenwoordig ook nog kan bij een moderne club als MUNT.”

Hoewel er ook tijdens de carrière van Thirza veel is veranderd, vindt ze dat vooral positief: “Het is ontzettend leuk om MUNT zo te zien groeien en ik krijg alweer ruimte om me verder te ontwikkelen.”

Als Wim het nog een keer over zou kunnen doen, zou hij nog dieper de cijfers en procedures in willen duiken: “Ik denk dat ik dan fiscaal jurist was geworden.” Thirza is meer dan tevreden met het werk dat ze nu doet - en ze heeft alsnog een lijntje met de makelaardij in haar huidige werk.


Lees ook
Finance Families: deze vader en dochter houden het pragmatisch
Finance Families

Finance Families: deze vader en dochter houden het pragmatisch

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Carlijn Visser (23) en haar vader Reinier Visser (52).

Finance Families: deze moeder en dochter stellen het klantbelang altijd voorop
Finance Families

Finance Families: deze moeder en dochter stellen het klantbelang altijd voorop

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Ellen Hensbergen en haar moeder Marga Hensbergen. 

Finance Families: Deze vader en dochter vonden een creatieve uitdaging
Finance Families

Finance Families: Deze vader en dochter vonden een creatieve uitdaging

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Carin Pronk en haar vader Bert Pronk. 

'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

Beleggers zijn de laatste jaren een belangrijke factor op de woningmarkt. In de vier grote steden werd vorig jaar 21 procent van de woningen gekocht door een belegger. Het is een ontwikkeling die kan rekenen op veel politieke en maatschappelijke aandacht. Een adviseur uit Haarlem die veel hypotheken voor woningen voor de verhuur bemiddelt, vertelt wie de beleggers zijn die nu kopen. Op verzoek blijft hij anoniem; zijn naam is bekend bij de redactie. De adviseur pleit er ook voor om de illegale verhuur van woningen aan te pakken, die zijn gefinancierd met een hypotheek voor eigen bewoning.    

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.