Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

11 mei 2023 Leestijd ± 2minuten
Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de huizenprijzen in de regio Haarlem op jaarbasis met bijna 15 procent. Dat was veel meer dan de 8 procent landelijk. “De tijd dat mensen lachend 100.000 tot 150.000 euro overbieden, is voorbij”, stelt Joren Bakx van Overspaern Makelaardij in Haarlem. 

Na een aantal vette jaren moet de Nederlandse woningmarkt nu een stap terugdoen. Dat geldt met name voor het westen van het land. In Zeeuws-Vlaanderen en het gebied rond Delfzijl werden er in het eerste kwartaal op jaarbasis zelfs nog plusjes genoteerd. De agglomeratie Haarlem kreeg met een min van 14,9 procent in de eerste drie maanden van 2023 de grootste tik van ons land. “De prijsdaling heeft voor het allergrootste deel te maken met de stijging van de hypotheekrente. Daarnaast is Haarlem de afgelopen jaren juist explosief in prijs gestegen, waardoor een correctie niet vreemd is”, zegt Bakx.

Rente nu redelijk constant

Volgens Bakx is de rente nu wat meer tot rust gekomen, waardoor de markt weer is gestabiliseerd. “Sinds februari merk je dat de rente redelijk constant is. Daardoor komt ook het vertrouwen in de markt weer terug. Wij merken dat de markt voor zowel koper als verkoper nu kansen biedt. De prijzen zijn wel iets gecorrigeerd. Waar in januari 2022 mensen met een rente van 1 procent lachend 100.000 tot 150.000 euro overboden, is dat nu anders.”

Veel vrijstaande en hoekwoningen te koop

Bakx ziet dat er veel vrijstaande en hoekwoningen in de regio Haarlem beschikbaar komen. Die blijven in verhouding ook langer te koop staan. “Dit kan te maken hebben met de hogere energieprijzen. Er is een tendens dat oudere mensen toch sneller van dat 'te groot huis met veel onderhoud en hoge kosten' af willen. Daarnaast is het voor de echte starter natuurlijk moeilijker geworden. De rente is aanzienlijk hoger geworden en de prijzen zijn niet dermate gedaald dat dit de maandlasten corrigeert.”
Bakx ziet ‘zeker’ nog schaarste op de Haarlemse woningmarkt. “Dat merk je de laatste maanden sterk. Vooral huizen die instapklaar zijn, lopen als een trein. Nieuwbouw heeft het moeilijker omdat de oplevering lang duurt. Potentiële kopers vinden dit risicovol met betrekking tot de waarde/verkoop van de huidige eigen woning.”

Voor de rest van het jaar verwacht Bakx een wat stabielere markt, al hangt alles wel af van de renteontwikkelingen. “Zolang de rente gelijk blijft, zal de markt stabiliseren. Stijgt de rente verder, dan wordt het moeilijker te kopen en zal de vraag afnemen. Dat zal tijdelijk zijn: woningen blijven schaars.” 


Lees ook
Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?
Column

Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?

Pensioenen en hypotheken zijn meer aan elkaar gelinkt dan vaak wordt gedacht. Zo zijn het niet alleen allebei belangrijke financiële producten, de hoogte van een pensioen heeft ook impact op de hoogte van de hypotheek die een consument kan krijgen. Het verhogen van de AOW met 10% en de mogelijkheid dat een deel van het pensioen in één keer mag worden opgenomen vanaf volgend jaar, komen waarschijnlijk ook terug in uw gesprekken als adviseur met hypotheekklanten.

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”
De Koplopers

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Meer kans voor starters: “De beleggers zijn weg”

Meer kans voor starters: “De beleggers zijn weg”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ruben Steen van Q Financieel laat zijn licht schijnen over het slot op de woningmarkt, bouwen in het buitengebied en Britten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Aantal NHG-hypotheken stijgt fors
Cijfers & onderzoeken

Aantal NHG-hypotheken stijgt fors

Het aantal hypotheken met NHG is het afgelopen kwartaal met 39 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. De hogere kostengrens (sinds 1 januari van dit jaar 405.000 euro in plaats van 355.000 euro) en de lagere huizenprijzen zijn de voornaamste redenen, zo stelt NHG. Het marktaandeel van hypotheken met NHG nam hiermee toe tot 78,1 procent.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.