Extra leenruimte starters zorgt voor extra aanbod woningen

10 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Extra leenruimte starters zorgt voor extra aanbod woningen

Geef de starter meer leenruimte, dit maakt de woningmarkt toegankelijker voor deze doelgroep en het kan ook effect hebben op het aanbod van starterswoningen. Dit stelt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Inkomen starters stijgt


Het EIB heeft onlangs onderzoek gedaan naar de betaalbaarheid van woningen. Daaruit kwam onder meer de conclusie dat de leennormen vooral voor starters onnodig streng zijn. Een twintiger kan evenveel lenen als een veertiger met hetzelfde inkomen, terwijl de kans heel groot is dat het inkomen van een twintiger nog flink zal stijgen.

“Doordat we de leenregels zo hanteren discrimineren we eigenlijk sterk ten nadele van jonge mensen”, stelt Van Hoek. “We hebben uitgezocht wat voor inkomensstijgingen mensen doormaken. Er is de algemene loonstijging, maar voor jonge mensen komen daar periodieken bij. We doen nu alsof je inkomen de rest van je leven hetzelfde blijft en dat is natuurlijk niet zo.”


15 procent toeslag


Een oplossing kan zijn om jongeren standaard extra ruimte te geven bovenop wat volgens de Nibud-normen het maximum is. “Dan krijgen ze gewoon een toeslag. Je rekent uit wat iemand mag lenen met een bepaald inkomen. Iedereen onder de 35 mag daar dan 115 procent van lenen. Dat is vrij simpel.”

Een andere aanpak is om de toegankelijkheid van startersleningen uit te breiden. Hiermee kan een starter een extra bedrag lenen als zijn inkomen niet hoog genoeg is. De startersleningen zijn alleen niet in elke gemeente beschikbaar. 


Veel startersvraag, meer starterswoningen in projecten


Een van de problemen voor starters is dat er relatief weinig woningen beschikbaar zijn. Daarom wordt vaak gezegd dat het geen zin heeft om de leencapaciteit van starters uit te breiden. Van Hoek verwacht echter dat een verruiming van de leennormen er juist toe zal leiden dat er meer nieuwbouwwoningen voor starters beschikbaar komen.

“Het is niet heel makkelijk om snel meer woningen te bouwen, maar de samenstelling van woningbouwprojecten kun je wel beïnvloeden. Als er heel veel startersvraag is, kunnen ontwikkelaars ook meer starterswoningen programmeren. Zo kan het een effect hebben op het aanbod. Afgezien daarvan zou het natuurlijk ook een goede zaak zijn als er meer bouwlocaties zouden zijn waar gebouwd kan worden.”


Stuk beter af


Een ander veelgehoord punt van kritiek is dat het verruimen van de leencapaciteit leidt tot oplopende huizenprijzen. Daarom zou het geen zin hebben. Onder meer De Nederlandsche Bank waarschuwt hiervoor.

Van Hoek wijst dit argument van de hand. “Dat verhaal is niet goed overeind te houden. Zoals gezegd kan het aanbod in het starterssegment ook toenemen bij extra vraag. Het gaat hier bovendien om een bepaalde groep. Er is ook een grote groep jongeren die niet meer ruimte nodig hebben. Kredietruimte vertaalt zich dus maar voor een beperkt deel in extra vraag” Natuurlijk kan er wel enig effect op de prijzen zijn, maar Van Hoek denkt dat het voordeel flink zwaarder zal wegen. “Als je vijftien procent meer mag lenen terwijl de gemiddelde starterswoning twee procent duurder wordt, dan ben je nog steeds een stuk beter af.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

10 stemmen (gemiddeld 1,7 van 5).

Anderen bekeken ook

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

10 december 2020 De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere ...

Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep)

10 december 2020 Hoe heeft Hypotheek Topper Michiel Meijer van de Van Bruggen ...

Verduurzaming steeds vaker in adviesgesprek en in hypotheek

03 december 2020 Het aantal hypotheekadviseurs met kennis van verduurzaming neemt snel toe. ...

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008

26 november 2020 Na zeven jaar van onafgebroken huizenprijsstijgingen lijkt het alsof de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.