Extra goed opletten bij financiering VVE-lid

10 juli 2019 Leestijd ± 3minuten 357 views
Extra goed opletten bij financiering VVE-lid

Minister Ollongren wil geen extra vrijstelling voor de spaarverplichting voor Verenigingen van Eigenaars (VvE). Een volgende tegenslag voor het VvE-lid. Volgens advocaat en VvE-specialist Lennart Alberts mag er vanuit hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs meer aandacht zijn voor het VvE-lid.

Tags

vve

Alberts is VvE-specialist bij BVD advocaten. In zijn dagelijkse praktijk komt hij regelmatig zaken tegen waar de financiering van de VvE niet op orde is. De hulp van een hypotheekadviseur kan echter voorkomen dat het VvE-lid voor vervelende financiële verrassingen komt te staan. 

Check de gezondheid van de VvE

De VvE is een voorwaarde voor de hypotheekverstrekking voor een pand met verschillende woningen. Maar hoe gezond de VvE is, wordt volgens Alberts niet altijd beoordeeld. “De VvE is verplicht om een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) op te stellen, maar in de praktijk is dat bij sommige VvE’s een dode letter. Het plan wordt simpelweg niet uitgevoerd of uitgesteld. Dit kan betekenen dat er ineens groot onderhoud moet worden gepleegd. Als er dan niet voldoende reserves zijn opgebouwd, moeten de VvE-leden in een keer een groot bedrag ophoesten.” De naleving van het MJOP en de hoogte van de reserves moeten al bij het afsluiten van de hypotheek gecheckt worden, meent Alberts. Alles om financieel ongemak en problemen te voorkomen. 

Spaarverplichting maar geen sancties

Sinds 1 januari 2018 is de ‘Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars’ van kracht. Hierin is onder andere opgenomen dat er een spaarverplichting is voor de VvE. Alleen controleren of aan deze verplichting wordt voldaan dat volstaat niet, meent Alberts. “De VvE is verplicht om minimaal een half procent van de herbouwwaarde van het pand opzij te zetten. Die reserve is lang niet altijd genoeg als er groot onderhoud gepleegd moet worden. Sowieso staat er vooralsnog geen sanctie op het niet naleven van de Wet verbetering VvE’s. Het is in de praktijk dan ook de vraag of, en op welke manier deze wet wordt nageleefd.”

Geen ontkomen aan

“Een VvE is pas gezond op het moment dat er een oorlogskas is voor het MJOP”, vertelt Alberts. “Bij afsluiting van de hypotheek is het goed dat de adviseur hierin meekijkt. Bekijk de balans en informeer naar plannen voor het komende jaar. ”Als er onvoldoende reserves zijn en de VvE besluit toch tot groot onderhoud, is er voor het individuele VvE-lid geen manier om niet mee te doen. Precies daar ontstaan in de praktijk problemen, aldus Alberts. “De woningeigenaar kan zelf beslissen of, en wanneer groot onderhoud wordt gedaan. Bij een VvE koop je technisch gezien niet een woning, maar het recht op gebruik van een deel van het pand. Het VvE-lid is verplicht om te allen tijde mee te werken (en betalen) aan het onderhoud van het pand als de VvE daartoe besluit. “

Vast agendapunt

“Je kunt vaak op voorhand al inschatten welke financiële verplichtingen er aan komen, mits je het MJOP en de reserves goed beoordeelt. Valt het allemaal tegen, dan kan de adviseur alsnog kijken of de klant hiervoor zelf alvast een financiële buffer kan opbouwen.” Alberts vindt dat hypotheekadviseurs de financiële gezondheid van de VvE een vast agendapunt moeten maken van het hypotheekgesprek. Dat scheelt een hoop financieel ongemak.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

31 stemmen (gemiddeld 2,1 van 5).

Anderen bekeken ook

Giso van Dijk van MUNT over 2020: ‘Meteen knallen met nieuwe productvoorwaarden’

11 december 2019 Giso van Dijk, manager Operations van MUNT, blikt terug op ...

Met MUNT naar Nijntje: Suzanne vindt dat hypotheekadviseurs hier ook nog wat van kunnen leren

05 december 2019 Suzanne van den Helder (32) is assistent hypotheekadviseur bij Huis ...

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?

28 november 2019 Een hypotheek aanvragen is al genoeg gedoe met alle documenten ...

Waarom hypotheken, taart en Nijntje een hele goede combinatie zijn

14 november 2019 MUNT Hypotheken sponsort het Nijntje Museum. We nodigen daarom adviseurs ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.