Explosieve stijging in aantal meegenomen hypotheken in 2022

29 december 2022 Leestijd ± 2minuten
Explosieve stijging in aantal meegenomen hypotheken in 2022

Het aantal nieuwe leningen dat in 2022 is afgesloten, is in alle provincies gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit vanwege de gestegen hypotheekrente in 2022. De daling is het grootst in Noord-Brabant en het kleinst in Groningen, zo blijkt uit interne data van MUNT Hypotheken. In plaats van het afsluiten van een nieuwe lening, hebben mensen bij een verhuizing in 2022 massaal gekozen voor het meenemen van hun hypotheek.

Ondanks de trek vanuit de Randstad die al sinds 2014 gaande is, zijn de provincies waar de meeste hypotheken worden afgesloten al jaren Zuid-Holland en Noord-Holland. Noord-Holland is in 2022 echter na Noord-Brabant de provincie met de grootste daling in het totaal aantal leningen. In Noord-Brabant is er sprake van een daling van 10,8 procent; in Noord-Holland een daling van ruim 8,3 procent. In Utrecht is de daling in 2022 een stuk minder fors, met 2,6 procent. Van de Randstedelijke provincies is alleen in Zuid-Holland het totale aantal leningen blijven stijgen, met bijna zeven procent. 

Meenemen door heel Nederland toegenomen

Zij die hebben besloten te verhuizen in 2022, hebben massaal hun hypotheek meegenomen. In 2021 koos nog maar een handjevol mensen in Nederland ervoor om hun hypotheek mee te nemen; dit jaar ziet MUNT Hypotheken dat aantal in alle provincies explosief toegenomen. De cijfers van HDN onderschrijven deze ontwikkeling. Waar in januari nog minder dan één procent van de hypotheekaanvragen met deze regeling werd aangevraagd, is dat nu bijna vijftien procent.

Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken: “Het feit dat veel kopers besluiten om mee te nemen, is te verklaren door de hypotheekrente die flink is opgelopen. Mensen met een lage rente en lange rentevaste periode nemen, bij een verhuizing, hun huidige hypotheek het liefst mee naar hun nieuwe woning. Hierdoor betaal je namelijk de hogere rente alleen over het deel dat je extra leent.” 

Ook vaker verhogen in plaats van verhuizen 

Naast het meenemen van de hypotheek zijn er in 2022 een stuk meer hypotheken verhoogd. Dit fenomeen heeft MUNT met 51,1 procent zien toenemen. Binnen de Randstad werd de hypotheek vaker verhoogd en omgezet dan daarbuiten, namelijk met 57,3 procent. Buiten de Randstad komt dit met 19,2 procent een stuk minder vaak voor.

“Deze cijfers bevestigen nogmaals de nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt. Meer Nederlanders kiezen ervoor om te verbouwen en verduurzamen in plaats van te verhuizen.  De hypotheek wordt nu verhoogd om het huis te isoleren of om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen”, besluit Hensbergen.
 


Lees ook
Fastlane door de honderd: “Met advies alvast voorsorteren op beheer”

Fastlane door de honderd: “Met advies alvast voorsorteren op beheer”

Vanaf het moment van introductie gaat het hard met Fastlane Advies van de Nationale Hypotheekbond. Adviseurs doorlopen met deze software het complete traject in één omgeving, van oriëntatie tot het opvragen van stukken en de aanvraag via HDN. Binnen vijf weken staat de teller van de applicatie op honderd adviseurs. Is dit de digitalisering die het intermediair hard nodig heeft? We vragen het aan een gebruiker van het eerste uur, adviseur Remco van Os.

Visie op 2023: “Gevolgen metamorfose huizenmarkt 2022 komen nog”

Visie op 2023: “Gevolgen metamorfose huizenmarkt 2022 komen nog”

Dat de woning- en hypotheekmarkt er anders uitziet aan het eind van 2022 dan aan het begin lag wel in de lijn der verwachtingen. Maar wat staat ons volgend kalenderjaar te wachten? Aan het woord is Oscar Noorlag, compliance officer bij Van Bruggen Adviesgroep.

Wordt houtbouw de norm? “Zijn enorm verslaafd geweest aan beton”

Wordt houtbouw de norm? “Zijn enorm verslaafd geweest aan beton”

De traditionele woningbouw is geen houdbare industrie om in te gaan, zo concludeerde Floris Steenland al op vroege leeftijd. Samen met zijn broer, beiden begin dertig, richtte hij Element Buildings op. Een bedrijf dat zich specialiseert in het bouwen van houten huizen. Dat Steenland het volle vertrouwen heeft dat deze vorm van bouwen de toekomst heeft, blijkt uit een bezoek op een bouwplaats in Beverwijk, waar hij en zijn crew acht woningen uit de grond stampen.

Dit waren de meest gedeelde artikelen van 2022

Dit waren de meest gedeelde artikelen van 2022

Dat de AFM vindt dat met maatwerk de grenzen van verantwoord lenen worden opgezocht, zorgde voor flink wat beroering het afgelopen jaar. Maar ook verhalen over de meeneemregeling en een interview met Stater-topman Mario Menheere maakte veel tongen los. De volgende artikelen werden het vaakst gedeeld op social media. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.