Het aantal nieuwe leningen dat in 2022 is afgesloten, is in alle provincies gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit vanwege de gestegen hypotheekrente in 2022. De daling is het grootst in Noord-Brabant en het kleinst in Groningen, zo blijkt uit interne data van MUNT Hypotheken. In plaats van het afsluiten van een nieuwe lening, hebben mensen bij een verhuizing in 2022 massaal gekozen voor het meenemen van hun hypotheek.
Ondanks de trek vanuit de Randstad die al sinds 2014 gaande is, zijn de provincies waar de meeste hypotheken worden afgesloten al jaren Zuid-Holland en Noord-Holland. Noord-Holland is in 2022 echter na Noord-Brabant de provincie met de grootste daling in het totaal aantal leningen. In Noord-Brabant is er sprake van een daling van 10,8 procent; in Noord-Holland een daling van ruim 8,3 procent. In Utrecht is de daling in 2022 een stuk minder fors, met 2,6 procent. Van de Randstedelijke provincies is alleen in Zuid-Holland het totale aantal leningen blijven stijgen, met bijna zeven procent.
Meenemen door heel Nederland toegenomen
Zij die hebben besloten te verhuizen in 2022, hebben massaal hun hypotheek meegenomen. In 2021 koos nog maar een handjevol mensen in Nederland ervoor om hun hypotheek mee te nemen; dit jaar ziet MUNT Hypotheken dat aantal in alle provincies explosief toegenomen. De cijfers van HDN onderschrijven deze ontwikkeling. Waar in januari nog minder dan één procent van de hypotheekaanvragen met deze regeling werd aangevraagd, is dat nu bijna vijftien procent.
Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken: “Het feit dat veel kopers besluiten om mee te nemen, is te verklaren door de hypotheekrente die flink is opgelopen. Mensen met een lage rente en lange rentevaste periode nemen, bij een verhuizing, hun huidige hypotheek het liefst mee naar hun nieuwe woning. Hierdoor betaal je namelijk de hogere rente alleen over het deel dat je extra leent.”
Ook vaker verhogen in plaats van verhuizen
Naast het meenemen van de hypotheek zijn er in 2022 een stuk meer hypotheken verhoogd. Dit fenomeen heeft MUNT met 51,1 procent zien toenemen. Binnen de Randstad werd de hypotheek vaker verhoogd en omgezet dan daarbuiten, namelijk met 57,3 procent. Buiten de Randstad komt dit met 19,2 procent een stuk minder vaak voor.
“Deze cijfers bevestigen nogmaals de nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt. Meer Nederlanders kiezen ervoor om te verbouwen en verduurzamen in plaats van te verhuizen. De hypotheek wordt nu verhoogd om het huis te isoleren of om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen”, besluit Hensbergen.