Even bijlezen op het strand? Dit waren de spraakmakers van het eerste half jaar

26 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
Even bijlezen op het strand? Dit waren de spraakmakers van het eerste half jaar

De zomervakantie is voor menigeen begonnen. Tijd om even te ontspannen - óf om nog even bij te lezen. Dit waren de artikelen op Kop-Munt waar in de eerste zes maanden van 2022 flink over werd doorgesproken.

Klik op de titel om naar het bijbehorende verhaal te gaan.

AFM waarschuwt voor maatwerk: “De grenzen van verantwoord lenen worden opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

Hoge inflatie en oorlog in Oekraïne lijken te zorgen voor een lichte inflatie. Toen covid uitbrak, dachten we ook aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen, maar nu lijkt een terugval zeker. Wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

“Je moet geld verdienen, maar wel op een zo leuk mogelijke manier”

Sinds ze geen franchisenemer meer is maar voor zichzelf werkt, stappen buren, vrienden en familieleden makkelijker bij Romany Staring naar binnen. “Nu ik eigen baas ben, wordt de omzet me extra gegund. Adviseren blijft echt mensenwerk: het gaat om het persoonlijk contact.”

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?

Na jaren van rentedalingen, schieten de rentes plots omhoog. Evelien van Hilten legt uit waarom rentestijgingen zo belangrijk zijn voor pensioenfondsen en verzekeraars die in hypotheken beleggen. 

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

Harrie-Jan van Nunen stelt dat de financiële sector te veel bezig is met de vraag ‘mag het wel van de toezichthouder’. “De toezichthouders hebben niet de rol van beleidsmaker, terwijl ze die positie steeds meer opeisen. Ze ventileren te pas en te onpas hun mening. Zelfs wanneer deze niet overeenstemt met het ministerie waar ze nota bene onder vallen.” 


Lees ook
Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Even appen met: Harrie-Jan van Nunen

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning
Column

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning

Kennissen drukten me nog eens op het hart dat ik mijn jaren 30 twee-onder-één kap woning echt nooit moet verkopen. Vooroorlogse woningen zijn populair. Er wordt fors overboden en dan vooral op die unieke woningen met prachtig glas-in-lood.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.