Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

23 mei 2023 Leestijd ± 3minuten
Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week met Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort. We vragen hem naar de ontwikkelingen rondom de hypotheekrente en rentevaste periodes. “Tussen tien en twintig jaar zit momenteel niet zo heel veel verschil”, zegt Brouwer.

“Het is een beetje te stil. We zijn al een tijdje door de bulk heen. Ik moet het nu hebben van verbouwingen en hoofdelijk ontslag, maar na drie echtscheidingen wil je wel weer eens een aankoop. Scheidingen zijn vaak zo beroerd. Daarentegen kan de markt zo weer omslaan, al zijn er op dit moment veel factoren waardoor ik twijfel of het dit jaar nog goedkomt.”

Heb jij niet bijvoorbeeld meer starters aan de desk?

“Als we met zijn allen roepen dat de huizenprijzen naar beneden gaan, dan denken starters: het is niet het juiste moment om te kopen. ‘Als ik nu voor drie ton koop, is mijn huis volgend jaar 290 duizend waard.’ Ik heb overigens wel het idee dat starters niet goed door hebben dat de rente sinds kort is gestegen van anderhalf naar vier procent.”

De hypotheekrente daalt nu ietsjes. Heeft dit straks effect op rentevaste periodes denk jij?

“Ik hoop het! Tussen tien en twintig jaar zit momenteel niet zo heel veel verschil. Je moet een beetje puzzelen. Je kan ook naar twintig jaar, maar dan kan je wel twintigduizend euro minder lenen, en dat doet een starter veel pijn. Kies je voor tien jaar vast, dan heb je weer een probleem als je na een aantal jaren terugkomt voor een verbouwing. Dan moet je rekenen met vijf procent toetsrente, omdat de rente niet meer tien jaar vaststaat. Tien jaar is dus niet echt de oplossing, maar starters hebben niet veel keuze.”

Hoe gaat het met de doorlooptijden van de dossiers die je hebt?

“Ik krijg vragen die ik nooit heb gehad bij aanvragen, terwijl ik al tientallen jaren meeloop. Zo vroeg een bank laatst waarom ik bezig was met een verkorte looptijd bij een stel. Dan denk ik: ben ik de adviseur of jullie? Vorig jaar duurden dossiers lang omdat het druk was, nu duurt het lang omdat ze van alles vinden. Ik ondervind ook problemen met bijvoorbeeld de meeneemregeling. Ik zie daar zoveel gekke regeltjes.” 
“Je komt bij geldverstrekkers terecht waarbij je denkt: wat is dit voor servicelevel? Twintig werkdagen voordat een verhoging beoordeeld wordt. Dat kan toch eigenlijk niet? Maar je hebt geen keuze, want de klant betaalt nog 2,2 procent voor achttien jaar, en overstappen is niet zo makkelijk als een paar jaar terug het geval was.”

Traditioneel gezien is de lente een periode van veel woningtransacties. Hoop je daar op?

“Ik klink erg negatief. Vaak is bij mij het glas halfvol, maar het wordt nu wel een beetje halfleeg. Morgen kan het gelukkig weer anders zijn. Er gaat vast wel weer wat gebeuren, maar vooralsnog staat de teller niet hoog. Ik maak mij daar zelf niet zo druk om, omdat mijn kosten relatief laag zijn, maar het is leuker als je wat te doen hebt. Ik word blij van mensen helpen.”


Lees ook
De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

Kijkend naar alle ontwikkelingen, kansen en bedreigingen voor een hypotheekadviseur zie ik een belangrijke keuze die elke zelfstandige adviseur zou moeten maken. Ben ik een specialist of ga ik alles rondom wonen regisseren voor mijn klanten?

Huizenprijzen regio Delfzijl in de lift: ‘Overbiedingen bij 80 procent van de verkopen’
Trends

Huizenprijzen regio Delfzijl in de lift: ‘Overbiedingen bij 80 procent van de verkopen’

In het eerste kwartaal lieten bijna alle regio’s in ons land dalingen van de huizenprijzen zien. Een zeldzame uitzondering was de regio rond Delfzijl, waar volgens de NVM-cijfers de prijzen op jaarbasis met 1 procent stegen. “Op mijn kantoor was het eerste kwartaal erg goed. Veel kijkers en potentiële kopers en goede verkoopprijzen”, vertelt Jan Koolhof, makelaar bij Kamp & Koolhof in Delfzijl. 

Financiële kwetsbaarheid groeit: “Jonge gezinnen hebben maximaal gefinancierd”

Financiële kwetsbaarheid groeit: “Jonge gezinnen hebben maximaal gefinancierd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Grinsven van NBG over de groeiende financiële kwetsbaarheid van Nederlanders, ouderwetse standaard leennormen en de meeneemregeling. 

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Uit het jaarverslag van klachteninstituut Kifid blijkt dat vorig jaar het aantal behandelde hypotheekklachten is gedaald van 465 naar 382. Een opvallende daling, gezien het feit dat het aantal bankklachten juist met ruim 150 toenam naar 851. “Toch zijn 382 hypotheekklachten nog te veel, al leert de praktijk dat dit niet geheel te voorkomen is”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.