Er is wat mis met de hypotheekakte!

05 januari 2023 Leestijd ± 2minuten
Er is wat mis met de hypotheekakte!

“Met die notaris gaat het niet helemaal goed meer sinds 2 januari 2023.” Het is een gedachte die makkelijk in het hoofd van de tussenpersoon kan kruipen als hij het ontwerp van de hypotheekakte van zijn klant ter beoordeling toegestuurd krijgt.

Er mist namelijk iets in die akte, lijkt het. Het legitimatiebewijs van de klant staat er niet meer in. Hoe kan dat nou?

De tussenpersoon heeft vooraf zijn werk goed gedaan, netjes een kopie van het legitimatiebewijs van de klant naar de notaris gestuurd. Er staat zelfs een stempel met paraaf op dat het origineel door hem is gecontroleerd.

Heeft die notaris er niets mee gedaan dan? Uiteraard wel en vrees niet.

De notaris zal vóór het passeren van de akte het legitimatiebewijs door de legitimatiescan halen en zo constateren dat het een geldig legitimatiebewijs betreft. Dat gaat dus goed.

Sinds 1 januari 2023 is echter de Wet op het notarisambt aangepast waardoor het legitimatiebewijs niet meer in de akte mag worden vermeld.

De aanleiding voor het schrappen van deze verplichting om het legitimatiebewijs in de notariële akte op te nemen, is de maatschappelijke discussie over privacygevoelige gegevens. Bepaalde persoonsgegevens komen via notariële akten in de openbare registers terecht, waarna deze gegevens vrij opvraagbaar zijn voor derden. De wijziging van de Wet op het notarisambt zorgt er voor dat deze gegevens niet meer zichtbaar zijn in onder andere de openbare registers van het Kadaster.

Zoals bekend zijn notarissen wakkere medemensen. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat de notaris toch een hypotheekakte heeft gepasseerd waarin de aard en het nummer van een identiteitsdocument staat, dan zal hij geen afschrift maar een uittreksel naar het Kadaster sturen. Anders is dat in strijd met de AVG en levert het een datalek op. Daar zitten we met zijn allen niet op te wachten.

Ik wens je ook in 2023 een goede en mooie samenwerking met je notaris (en met name met zijn medewerkers) toe. Dat we ook dit jaar de klanten een mooi product kunnen bieden!


Lees ook
Verbeter zichtbaarheid online: “Neem drempels weg en beantwoord vragen”

Verbeter zichtbaarheid online: “Neem drempels weg en beantwoord vragen”

Sinds de rente een stuk hoger staat, leven we in een nieuwe realiteit. Klanten kloppen niet zomaar meer aan en de meeste adviseurs zullen weer aan acquisitie moeten doen. Gelukkig bestaan er allerlei slimme methodes die je helpen om op te vallen bij nieuwe en bestaande klanten. De komende periode spreekt Kop-Munt met een aantal experts. Als eerste: Marloes de Ruiter.

Jacqueline van der Vleuten is dé Hypotheekkenner van 2022

Jacqueline van der Vleuten is dé Hypotheekkenner van 2022

Het heeft er lang om gespannen in het eindklassement, maar Jacqueline van der Vleuten mag zich dé Hypotheekkenner van 2022 noemen. De adviseur van Van den Boer en Roggen in Eindhoven speelde elke maand mee met de Kennistest op onze site en behaalde een totaalscore van maar liefst 45 punten. Arjan Drummen greep met 43 punten het zilver, Gerard Ragetlie met 40 punten het brons. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Aantal rentewijzigingen verdubbelde in 2022: "Geen touw aan vast te knopen"

Aantal rentewijzigingen verdubbelde in 2022: "Geen touw aan vast te knopen"

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Ulrike Geerlings van Appels Financieel Advies, over rentewijzigingen, starters en de overdrachtsbelasting. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.