En dé hypotheekkenner van 2016 is...

11 januari 2017 Leestijd ± 3minuten 169 views
En dé hypotheekkenner van 2016 is...

De vlag mag uit. Jamie Hilgersom (Hilgersom Financieel Advies & Planning) wist dé hypotheekkenner van 2016 te worden door de hoogste kennistestscore te behalen. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? En welke ontwikkelingen op de hypotheekmarkt voorspelt hij voor 2017?

Wauw, gefeliciteerd! Dat moet goed voelen. Hoe wist je de eerste plek te behalen?
“Het is fijn om bevestigd te krijgen dat de parate kennis op orde is. Ik vind quizzen leuk, en blijkbaar lagen de vragen in mijn straatje. Regels, beleid, wetgeving en procedures veranderen heel snel. Ik doe mijn best om alles zo goed mogelijk bij te houden. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat je een klantsituatie zo goed mogelijk analyseert, luistert naar de wensen en de behoeften van de klant, en hier je advies op afstemt. Weten wat de behoeften zijn en deze invullen zijn onmisbare ingrediënten om een bestendige relatie op te kunnen bouwen. Ik wil koste wat kost voorkomen dat ik een oplossing presenteer die uiteindelijk niet mogelijk blijkt te zijn. Daarom besteed ik veel tijd en aandacht aan het bijhouden van de acceptatievoorwaarden en de veranderingen daarin van de geldverstrekker waarvoor ik bemiddel.”

Wat ga je eraan doen ook dit jaar op nummer één te eindigen?
Nog steeds veel informatie tot me blijven nemen en steeds nieuwe ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Blijkbaar werkt dat. Het zou mooi zijn als een directe collega van mij dit jaar de eerste plek weet te behalen. Dan wordt duidelijk dat ik niet de enige ben met veel kennis binnen ons kantoor. We zijn een deskundig team en daar ben ik trots op.”

Tot slot: wat hoop jij voor 2017 wat betreft de hypotheekmarkt?
Ik hoop van harte dat de AFM ziet dat haar zienswijze met betrekking tot het toetsmoment op normen voor kredietwaardigheid niet het moment moet zijn dat er een bindend rente-aanbod is. Ik ga me hier ook voor inzetten. Dit jaar is er een overgangsregeling, waardoor je alsnog onder de normen van 2016 valt, mits je een bindend aanbod krijgt voor 1 februari 2017. Ik denk niet dat de toezichthouder zich realiseert hoeveel mensen hierdoor nu in onzekerheid verkeren wat betreft de van toepassing zijnde normen. Het toetsingskader van hypotheeknormen wordt vanuit het Nibud / de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet / NHG vaak pas bekend rond 1 november. Pas daarna passen geldverstrekkers hun eigen beleid hierop aan. Daardoor ontstaat de situatie dat je als adviseur je klant moet vertellen dat je niet weet wat de nieuwe normen zullen zijn in het volgende jaar, en dat je dus niet kunt garanderen dat een beslissing om bijvoorbeeld tot een aankoop over te gaan, uiteindelijk nog realiseerbaar is. AFM: practice what you preach! Stel het klantbelang centraal en bepaal vanuit die visie hoe dit het beste wordt gediend. Dat was en is dat het moment van aanvragen van een krediet bepalend is ten aanzien van de van toepassing zijnde normen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

31 stemmen (gemiddeld 3,1 van 5).

Anderen bekeken ook

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

04 januari 2017 De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit ...

Dagboek van een makelaar: Arjen Tysma (Tysma Makelaardij)

09 januari 2017 9.00: Het nieuwe jaar is net begonnen en mijn kantoor ...

Mixen rentevaste periodes wordt te weinig aangeboden

02 november 2017 Hypotheekadviseurs zouden hun klanten vaker de optie moeten voorleggen om ...

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

13 januari 2017 De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.