Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

24 februari 2023 Leestijd ± 5minuten
Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Hoe kijk je aan tegen het lage aantal woningverkopen?

“Wanneer de woningmarkt draait, zien we dat mensen die een woning willen kopen vaak eerst hun eigen woning te koop zetten. Dat leidt tot een hoger aanbod. Kopers willen minder betalen, verkopers houden vast aan de woningwaarde van een half jaar geleden. Dat leidt tot minder woningverkopen. In die fase verkeren we nu. De woningmarkt zit in de twilight zone. Maar zodra iedereen is gewend aan de nieuwe realiteit, worden woningen tegen lagere prijzen verkocht en nemen op termijn de woningverkopen weer toe.”

Is er beweging in de markt?

“Beleggen in woningen is een stuk minder aantrekkelijk geworden door een aantal factoren. De hogere belastingdruk, de hogere rente, de beperking van huurindexatie en het verruimen van de puntengrens voor gereguleerde huur spelen daar een grote rol in. We verwachten daarom dat een deel van de particuliere beleggers hun huurpanden wil verkopen. In deze markt levert dat het meeste op als de woning vrij is. De markt zal daarom niet worden overspoeld, een deel van de beleggers zal wachten totdat de huurder is vertrokken.”

En eigenaar-bewoners, verkopen die nog?

“Mondjesmaat. Mensen zijn gewend aan de afgelopen jaren waarin honderd kijkers kwamen en de vraagprijs werd overboden. Over de verkoop van hun huis maakte niemand zich zorgen. Nu zie je dat het langer kan duren - zeker wanneer wordt vastgehouden aan ambitieuze vraagprijzen. De markt is echt veranderd.”

Een van de redenen dat de markt stilvalt, is de hoge rente. Wat zie je daar gebeuren?

“De verwachting is dat de ECB haar rentetarieven nog gaat verhogen in maart en juni. Maar wat dat gaat betekenen voor de hypotheekrente, kan ik niet zeggen. Omdat de markt deze verhogingen al verwacht, zullen ze op zijn minst al gedeeltelijk zijn ingeprijsd. De acties van de ECB zouden moeten leiden tot een lagere inflatie; dat is hun doel met de renteverhogingen. We gaan in ieder geval niet zulke gekke verhogingen zien als vorig jaar.”

De hoge rente zorgt ervoor dat er minder kan worden geleend. 

“Dat heeft inderdaad een enorme impact. Iemand die vorig jaar acht ton kon lenen, mag blij zijn als ‘ie nu op zes ton uitkomt. Je ziet de lonen nu wel meestijgen, we zien loonsverhogingen van vier tot acht procent. Dat schroeft de leencapaciteit weer op.”

Kunnen jullie als hypotheekverstrekker de rente niet wat verder omlaag brengen?

“We willen altijd in het linkerrijtje staan. Met onze gunstige voorwaarden en aantrekkelijke tarieven zijn we daarom een aantrekkelijke verstrekker. Maar we zijn geen prijsvechter: we zoeken de juiste balans tussen een aantrekkelijke prijs voor de consument en onze investeerders. Daarbij willen we continuïteit bieden voor consument en investeerder, en dat kan alleen als je een bestendig product aanbiedt.” 

Zijn hypotheken nog een interessante belegging voor pensioenfondsen nu de rente is gestegen en mensen zich zorgen maken om betaalbaarheid?

“Zeker. Hoewel de inflatie en de hoge energieprijzen druk leggen op het budget van sommige huishoudens, zijn Nederlanders zeer trouw in het betalen van hun hypotheek. Het is immers de prioriteit van hun eerste levensbehoeftes. Hypotheken zijn daarom nog steeds een veilige investering met een goed rendement. Een lange looptijd van 30 jaar past goed bij de lange periode van de pensioenverplichtingen. ”

Gaat het jullie investeerders alleen om het geld?

“Natuurlijk verlangen onze investeerders een fatsoenlijk rendement, maar ze zitten juist bij MUNT omdat ze erg begaan zijn met de woningmarkt. Hun klanten - de deelnemers van de pensioenfondsen - hebben vaak een woning met hypotheek. Pensioenfondsen financieren via hypotheken dus ook hun eigen achterban. We merken dat in gesprekken met pensioenfondsen. Ze begrijpen dat het kopen van een woning en het afsluiten een hypotheek een van de belangrijkste financiële beslissingen is in het leven van een consument. Het klantgerichte beleid van MUNT ondersteunen ze daarom volledig. MUNT zorgt voor eerlijke en betaalbare financiering van de woonbehoeften en heeft extra aandacht voor bijzonder beheer: als het tegenzit, zijn wij er ook voor de klant. Dat vinden pensioenfondsen heel belangrijk.”

Een voorspelbaar en betrouwbaar aanvraagproces is voor adviseurs essentieel, zo blijkt uit onderzoek. Hoe zorgt MUNT daarvoor? 

“Alles is bij ons ingericht op snelheid, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid. We zorgen voor dagverwerking, ook in periodes dat het heel druk is. De eerste helft van vorig jaar kende extreme druktes, toch zijn onze doorlooptijden toen goed gebleven. Ook blijven we constant kijken naar het aantal stukken dat we opvragen. We doen zoveel mogelijk alles in één keer en vragen een extra stuk alleen op als het echt nodig is. Maar het belangrijkste is de intensieve samenwerking met mid-offices. Onze acceptanten zijn er om mee te sparren, ze denken mee en helpen zoeken naar een oplossing. En mocht iets onverhoopt niet verantwoord zijn, dan komen ze heel snel terug met een 'nee'.”

MUNT heeft recent enkele aanpassingen gedaan aan de hypotheekgids. Waarom?

“We denken graag mee met onze klanten. Laat me twee voorbeelden geven waar consumenten echt wat aan hebben. Onze nieuwbouwpropositie is sterk verbeterd, onder meer met een langere geldigheidsduur van de offerte en een hogere rentevergoeding op het bouwdepot. Dat is handig omdat het passeren vaak lang duurt. En sinds het najaar accepteren we houten huizen. De kans is heel groot dat Nederland verschuift naar houtbouw omdat het een milieubewuste manier van bouwen is - en met de stikstofcrisis wordt traditionele bouw steeds lastiger.”

MUNT bestaat negen jaar en heeft zich echt gevestigd. Wat zijn de ambities van MUNT?

“We zijn ervan overtuigd dat iedereen een MUNT hypotheek verdient en dat hypotheken een interessante belegging blijven voor pensioenfondsen. Dat merken we ook in de praktijk: we hebben meer dan voldoende commitments om verder te groeien. Dat is dan ook onze ambitie. Op termijn willen we ons marktaandeel verdubbelen. We denken dat dat haalbaar is omdat we het belang van de klant altijd voorop zetten. Onze voorwaarden, maar ook ons beheer, zijn daar sprekende voorbeelden van.”


Lees ook
Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?
Column

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

Bezwaar maken tegen nieuwe WOZ: “Het kan een stuk transparanter”

Bezwaar maken tegen nieuwe WOZ: “Het kan een stuk transparanter”

Elke week bespreken we aan de hand van een aantal stellingen het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze laat Guido Schotten, adviseur van VLIEG Financieel Advies Amstelveen, zijn licht schijnen over de WOZ-waarde, stijgende huizenprijzen en bouwkundige keuringen.

Als je doet wat je deed...
Column

Als je doet wat je deed...

We weten allemaal dat we een tekort aan woningen hebben in Nederland. Dat is een structureel probleem en geldt zowel voor koop- als huurwoningen. Hoe zou jij dat oplossen?

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?
Column

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?

Je hebt ze ongetwijfeld gesproken: klanten die nadenken over verduurzaming. Is het voor klanten op leeftijd nog wel slim om extra kosten te maken? Een rekenvoorbeeld.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.