Eigen Huis pleit voor opheffen bemiddelingsverbod Warmtefonds: ‘Vervelend dat je als adviseur het mooiste stukje lening niet voor de klant mag regelen’

13 mei 2024 Leestijd ± 3minuten
Eigen Huis pleit voor opheffen bemiddelingsverbod Warmtefonds: ‘Vervelend dat je als adviseur het mooiste stukje lening niet voor de klant mag regelen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Stef Hofmans van Financieel Fit Wijchen over zorgen over hypotheeklasten, nieuwe koopwoningen reserveren voor bepaalde doelgroepen en het opheffen van het bemiddelingsverbod.  

Veel woningbezitters maken hebben financiële zorgen, blijkt uit onderzoek van NHG. Van de woningeigenaren met hypotheek, zegt 20% in de afgelopen twaalf maanden moeite te hebben gehad om de hypotheeklasten te betalen. Merk jij dit ook in de praktijk?  

“Voor mijn bestaande klanten merk ik er weinig van, maar voor nieuwe hypotheken is het wel een gespreksonderwerp. De huizenprijzen stijgen hard en soms denk ik bij de adviezen die ik geef: ‘dat is best wel krap’. Daar ga ik dan natuurlijk over in gesprek met de klant, maar mensen zeggen terecht: we kunnen niet anders. Ik merk dat mensen bereid zijn om hun levensstandaard aan te passen om wel te kunnen wonen. Ik vind op de langere termijn kopen alsnog een veiligere optie dan huren, omdat je wel een vermogen opbouwt. Daarnaast blijven je bruto lasten gelijk tijdens de rentevasteperiode terwijl huurlast sowieso zal stijgen.” 

 

Volgens de SVn, de organisatie achter de startersleningen, gaan starters het nog moeilijker krijgen. Als optie voor de korte termijn stelt SVn voor dat gemeenten vaker nieuwe koopwoningen reserveren voor bepaalde doelgroepen, zoals dat ook al bij sociale huur gebeurt. Vind jij dat een goed idee?  

“Nee. Dit kunnen ze alleen doen als ze die huizen ook subsidiëren, lijkt me. Op het moment dat de gemeente beslist wie wel en niet een woning toegewezen krijgt, loop je al gauw het risico op een scheve verdeling in de markt. Hetzelfde geldt voor het idee om bepaalde beroepsgroepen voor te trekken. Het lijkt mij in de praktijk moeilijk. Wat ze wel zouden kunnen doen: een erfpachtconstructie: je koopt als starter alleen het huis, niet de grond, en hoeft daardoor minder te betalen. Dat kan in sommige gemeenten al, maar zou wat mij betreft landelijk mogen worden geïmplementeerd. Dat is natuurlijk moeilijk als de nieuwbouwprojecten al zijn gepland en de grond dus al is verkocht. Een andere oplossing is het verruimen van de starterslening van gemeenten naar landelijk beleid. Of de ouderwetse koopsubsidie terugbrengen.” 

 

De Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekadviseurs moeten kunnen bemiddelen in leningen van het Nationaal Warmtefonds en het SVn. Adviseurs mogen die nu alleen adviseren, maar Eigen Huis denkt dat die beperking mogelijk verklaart waarom in hypotheekadviesgesprekken de financieringsopties voor verduurzaming nog niet allemaal worden meegenomen. Mee eens? 

“Helemaal mee eens. Verduurzamen komt in elk gesprek naar voren en het is zo vervelend dat je als adviseur alles voor een klant regelt, maar over dat mooiste stukje lening moet zeggen: ga maar zelf naar de gemeente. Hetzelfde geldt trouwens voor de starterslening. 

Dat je niet mag bemiddelen voelt ook tegenstrijdig met de zorgplicht die je als adviseur hebt. Een adviseur heeft een duidelijk financieel plaatje van de klant; qua advies en zekerheid kunnen wij veel beter helpen. Er valt ook een zekere controle weg als je alleen mag adviseren over dit soort extra leningen, voor hetzelfde geldt vraagt de klant nog iets anders aan bij de gemeente waardoor de klant gevaarlijk veel leent.” 


Lees ook
Hypotheekrente: 10 of 20 jaar vast?
Dilemma

Hypotheekrente: 10 of 20 jaar vast?

Toen de rentes extreem laag stonden, waren rentevasteperiodes 20 en 30 jaar populair. Kortere rentes zijn nu weer een tijdje in beeld, maar 20 jaar vast maakt een comeback. Samen met Anouk Roest, eigenaar van Anouk Roest Hypotheekadvies, bespreken we de keus tussen 10 en 20 jaar vast.  

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit
Column

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit

Wij zoeken werknemers die graag binnen kantoortijden hun werkzaamheden doen. Want ik vertel het je alvast, van 9 tot 5 werken is straks weer hot! 

Verborgen zorgen om de hypotheek te kunnen blijven betalen
Column

Verborgen zorgen om de hypotheek te kunnen blijven betalen

Gisteren presenteerden wij de eerste Woonlastenmonitor van NHG. Met dit instrument geven we inzicht in de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek.  

Wet betaalbare huur aangenomen: ‘Ook beleggers tegemoetkomen’

Wet betaalbare huur aangenomen: ‘Ook beleggers tegemoetkomen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Romany Staring van Visie op Hypotheken & Verzekeringen over de huurwet en het eigenwoningforfait.   

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.