Eerste zes maanden van 2023: marktaandelen in de hypotheekmarkt stabiliseren

03 juli 2023 Leestijd ± 2minuten
Eerste zes maanden van 2023: marktaandelen in de hypotheekmarkt stabiliseren

De ontwikkelingen in de Nederlandse hypotheekmarkt in de eerste helft van 2023 staan in schril contrast met een jaar geleden. Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, duikt in de cijfers en geeft uitleg.

In de eerste helft van 2022 kende de markt een absoluut hoogtepunt in volume. Vrij abrupt verschoof de voorkeur van hypotheekklanten van lange rentevaste periodes (>10 jaar) naar kortere rentevaste periodes (≤10 jaar). Deze verschuiving was het directe gevolg van de sterk gestegen hypotheekrente. Zo ging bij MUNT de rente op een 10 jaars hypotheek met NHG van 1,82% op 1 maart naar 3,69% eind juni! Dat zorgde voor druk op de leencapaciteit van hypotheekklanten.

Nu, één jaar later, lijken de verhoudingen op de hypotheekmarkt zich te stabiliseren. Wanneer we het eerste halfjaar van 2023 vergelijken met dezelfde periode in 2021 en 2022, zien we de impact van de rente op de markt goed terug (zie grafieken).

Kort versus lang

Het marktaandeel van hypotheken met kortere looptijden (≤10 jaar) is in de eerste helft van 2023 gestegen naar 70% (2021: 30%, 2022: 20%). Het marktaandeel van hypotheken met langere looptijden (>10 jaar) is afgenomen naar 30% (2021: 70%, 2022: 80%). 

De gestegen rente zorgde, naast de verschuiving naar kortere looptijden, er ook voor dat het aandeel oversluiters vrijwel volledig verdween (veelal gefocust op 60% en 80% LTV). In 2022 zorgden oversluiters nog voor een recordvolume in de hypotheekmarkt.

Waar oversluiters de markt verlieten, zien we andere groepen juist actiever worden. Op dit moment is het aandeel meenemers, hypotheekklanten die de bestaande hypotheekvoorwaarden meenemen naar een nieuwe woning, gestegen naar 12% van het hypotheekvolume. Als verhogingen worden meegenomen is het volume zelfs een kwart van de markt.  Naast meenemers zien we ook, nu de concurrentie minder wordt, steeds meer starters de markt betreden. Ook al zijn starters nog steeds geen spekkopers door de hoge rente, sinds kort hebben zij weer meer kans op een huis.

Kleinere markt

Een ander belangrijk punt is dat de markt een stuk kleiner is dan de afgelopen jaren. Voor de meeste LTV-categorieën geldt dan ook dat zij niet alleen in relatieve termen (procentueel) krimpen, maar dit ook in nominale termen (absoluut) doen. Een uitzondering hierop vormt het NHG-tarief. Deze blijft in termen van volume redelijk stabiel, mede door de verhoging van de NHG-grens.

Dat de Nederlandse hypotheekmarkt compleet is veranderd, is dus niet meer te ontkennen. De verandering is echter niet per definitie negatief, het biedt namelijk ook kansen voor bepaalde groepen zoals starters.

Benieuwd naar meer informatie over marktontwikkelingen? Klik dan op deze link om ons webinar van 14 juni te beluisteren. Hierin bespreken we onder andere de ontwikkelingen in de markt, maar ook de hypotheekrente!

Sjoerd van Dijck is analist bij DMFCO.

Lees ook
Buitenlandse rentes: de Belgische woningmarkt houdt goed stand
Over de grens

Buitenlandse rentes: de Belgische woningmarkt houdt goed stand

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? Deze zomer kijken we over de grens. We trappen af met België. Ook daar zijn de gevolgen merkbaar: na een aantal sterke jaren, is de markt flink afgekoeld.

Duurhuurhypotheek slechts zeven keer verstrekt: “Huur in Friesland te laag”

Duurhuurhypotheek slechts zeven keer verstrekt: “Huur in Friesland te laag”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Jitske Dijkstra en Jeltsje Posthuma van HypotheekCoaches over versoepeling van de starterslening, duurhuur en grondonteigening. 

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De Belgische hypotheekmarkt is voor een deel vergelijkbaar met de Nederlandse, maar wijkt ook op bepaalde punten af. Zo wordt er bij onze zuiderburen een leeftijdsgrens gehanteerd en kan in België een koop ook mondeling worden gesloten.

Hoe (a)sociaal is de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk?
Column

Hoe (a)sociaal is de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk?

Wat sociaal is, is een hele moeilijke vraag. Het meest sociale is als iedereen een mooie betaalbare woning heeft op de plek waar hij of zij dat begeert. Helaas is dit niet mogelijk in een dichtbevolkt land als Nederland, dat constant te maken heeft met een tekort aan woningen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.