Een op vijf huiseigenaren ligt wakker van financiële zorgen

NHG deed onderzoek naar betaalbaarheid hypotheken
31 augustus 2023 Leestijd ± 2minuten
Een op vijf huiseigenaren ligt wakker van financiële zorgen

Maar liefst één op vijf Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek dat we vlak voor de zomer uit hebben laten voeren onder woningeigenaren om inzicht te krijgen in de betaalbaarheid van hypotheken. Toch heeft bijna de helft van deze groep geen contact gezocht met hun adviseur of bank. Alle reden om de vinger aan de pols te houden.

Uit ons representatieve onderzoek onder hypotheekbezitters blijkt dat veel mensen stress ervaren over hun financiële situatie. Voor een grote groep hypotheekbezitters is het iedere maand weer moeilijk om de rekeningen te betalen. Oplossingen worden gezocht in het beperken van de uitgaven of het uitbreiden van het aantal uren dat men werkt.

Nog niet de helft heeft echter gesproken met hun bank of adviseur. Zij zien de advieskosten als obstakel of willen liever zelf oplossingen bedenken. Schaamte en een gebrek aan vertrouwen kunnen ook redenen zijn om geen hulp te zoeken, blijkt uit ons onderzoek. Het is aan de markt met geldverstrekkers, hypotheekadviseurs en NHG om de kansen te verzilveren die er liggen om deze gesprekken nog laagdrempeliger en waardevoller te maken.

Het is duidelijk dat we als keten aandacht moeten blijven houden voor het op tijd signaleren, voorkomen en ondersteunen bij betalingsproblemen. Als NHG zijn we graag onderdeel van de oplossing. We gaan daarom eigen en externe data combineren in een monitor, die we delen met onze ketenpartners. Deze informatie kan worden gebruikt om oplossingen voor woningeigenaren (door) te ontwikkelen.

Vanaf 1 januari 2024 verbeteren we bovendien de mogelijkheden voor de geldverstrekker om woningbehoud te realiseren voor een lening met NHG. We noemen dit de 'toolkit' voor woningbehoud. Een geldverstrekker mag deze tools inzetten op een lening met NHG, maar dat hoeft niet. De aanpassingen maken deel uit van de voorgenomen wijzigingen van onze Voorwaarden en normen. Die worden bovendien volledig herschreven en daardoor gemakkelijker leesbaar.

Zo maken we ons product waardevoller voor consumenten die hun woning willen behouden. Ook als het leven tegenzit. Wij horen graag van de markt welke verbeteringen er nog meer mogelijk zijn.   

         


Lees ook
Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Hoe reageren de hypotheekmarkten in andere landen op de gestegen rente? In de Verenigde Staten is de huizenmarkt nagenoeg op slot gegaan.

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken, het opeten van de overwaarde door gepensioneerden en de rol van inflatie in hypotheekadvies.

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Charlene Backx van Veldsink van der Kolk over stijgende lonen, stijgende prijzen en de aflossingsvrije hypotheek. 

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen
Over de grens

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Spanje haken de Spaanse huizenkopers op het moment af, maar slaan Nederlanders en Belgen juist toe.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.