Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies

10 november 2023 Leestijd ± 2minuten
Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies

Interessant, al die fuzz rondom het begrip ‘advies’. Ooit is de hypotheek door onze autoriteiten aangeduid als een impactvol of complex product, waar uitgebreide advisering een vereiste is. Waar een adviseur een brede verkenning doet in klantbehoeften en marktmogelijkheden, om uiteindelijk het optimale product voor de klant te selecteren. Als dat traject niet gevolgd wordt, is er dan eigenlijk wel sprake van advies?

Natuurlijk is er ook een groep klanten die dat advies niet wil. Die zelf hun keuzes maken. Daarvoor is er een prima alternatief in de vorm van execution only. Daarbij maakt de klant zelf de keuzes, nadat hij/zij middels een kennis- en ervaringstoets heeft aangetoond daartoe bekwaam te zijn. 

Twee smaken

Eigenlijk zijn dit de twee smaken, toch? Voor advies ga je naar een adviseur, en als je het zelf wil doen dan ga je execution only. Als we het zo simpel houden zijn we meteen van die onzinnige en ongelezen vergelijkingskaarten, het kunstmatige onderscheid tussen ‘gebonden’ en ‘ongebonden’ advies en andersoortige misleiding van de consument af. 

Laten we die lijn even doortrekken naar de actuele discussie over advies. Als een consument rechtstreeks bij een bank wil kopen, helemaal prima. Hij gaat naar de bank en wéét dat hij met een hypotheek van die bank naar buiten komt. Maar laten we niet doen alsof daar uitgebreid advies plaatsvindt, want dat is het niet. Misschien wel qua inventarisatie, maar niet qua oplossing. Een keuze uit één is geen keuze. Zonder vergelijk kán het geen advies zijn. 

Rechtstreeks

Partijen zoals de grootbanken, die nu nog ‘gebonden advies’ geven, kunnen prima rechtstreeks zaken met consumenten blijven doen, mits ze die feitelijk misleidende adviessticker eraf halen én veel meer nadruk leggen op distributie via het onafhankelijk intermediair. Daar waar grootbanken echt waarde toevoegen op het schap. Zetten ze en passant ook een mooie stap richting een level playing field maar, veel belangrijker, doen ze het juiste voor de consument. En daartoe zijn ze toch op aard?
 


Lees ook
“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”
Adviseur van de maand

“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”

Hij is er trots op dat zijn klanten hem trouw blijven. Het grootste deel van de klantenportefeuille van Mark van Ginkel, die Van Bruggen Adviesgroep Het Gooi bestiert, bestaat uit gezichten die hij al meerdere malen tegenover zich zag aan de adviestafel. “Dat mensen die een jaar of zeven terug voor je gekozen hebben, na zo’n lange tijd weer denken: ‘Oh, ik moet hem weer bellen’, betekent dat er de eerste keer echt iets goed is gegaan.”

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. De woningmarkt staat als gevolg van de wooncrisis in het brandpunt van de belangstelling. Onder jongeren is de woningmarkt zelfs het belangrijkste verkiezingsthema. Maar wat staat er in de verkiezingsprogramma’s over de woning- en hypotheekmarkt? We maakten een analyse.

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Roel Wonders onder meer zijn visie op het schrappen van voorbehoud van financiering. 

De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?
Column

De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?

Sinds 1993 spannen wij ons ervoor in dat consumenten tegen gunstige voorwaarden veilig en verantwoord kunnen lenen voor de aankoop van hun woning. Vanaf die tijd werd de maximale hypotheek gekoppeld aan de waarde van de woning en het inkomen van de aanvrager. De inkomenstoets van NHG werd in 2007 zelfs de standaard voor àlle hypotheken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.