Pizza maken is extreem complex. Je hebt slechts vier ingrediënten nodig. Water, gist, bloem en eventueel olijfolie, maar de samenstelling van deze vier ingrediënten in combinatie met de oven bepaalt hoe de pizza gaat smaken. Laten we het ingrediënt water er bijvoorbeeld uitlichten. Het percentage water wat je toevoegt, variërend van 50% tot 80%, bepaalt hoe knapperig of luchtig het deeg wordt.
Alles heeft invloed. De kamertemperatuur dicteert bijvoorbeeld de snelheid van het gistingsproces.
Nu zijn er ook vele ingrediënten die ervoor zorgen dat onze klanten meer of minder hypotheek kunnen krijgen. Nadat zij online wat voorbeeldberekeningen hebben gemaakt, maken ze de overstap naar een gesprek met een hypotheekadviseur. Wellicht zelfs meerdere afspraken bij verschillende partijen, want misschien kan de één meer bieden dan de ander. Wat men vaak niet weet is dat er een hypotheekformule is die bepaalt hoeveel je mag lenen. Gelukkig heeft de hypotheekadviseur de mogelijkheid om te spelen met het ingrediënt rente.
Wat is het geheime ingrediënt bij een hypotheekformule? De netto maandlast. Die bepaalt de koopkracht van de klant. Loopt de rente op, zoals iedereen nu wel bekend is, dan betaalt de klant meer netto maandlasten en daalt de te lenen hypotheeksom. De formule die hier achter zit, wordt elk jaar aangepast afhankelijk van onder andere de rente, inflatie en de lonen.
Nederland heeft de hoogste hypotheekschuld per huishouden van Europa. Toch zorgt de formule ervoor dat de hypotheekpizza in negen van de tien gevallen lekker smaakt.
Buon appetito!