Een hypotheek is net een pizza

30 mei 2022 Leestijd ± 2minuten
Een hypotheek is net een pizza

Afgelopen weekend hadden we met een paar vrienden een pizza contest. Wie kon de beste pizza maken? Iedereen had zijn of haar perfecte deeg gemaakt. Maar wat heeft een pizza te maken met hypotheken?

Pizza maken is extreem complex. Je hebt slechts vier ingrediënten nodig. Water, gist, bloem en eventueel olijfolie, maar de samenstelling van deze vier ingrediënten in combinatie met de oven bepaalt hoe de pizza gaat smaken. Laten we het ingrediënt water er bijvoorbeeld uitlichten. Het percentage water wat je toevoegt, variërend van 50% tot 80%, bepaalt hoe knapperig of luchtig het deeg wordt. 

Alles heeft invloed. De kamertemperatuur dicteert bijvoorbeeld de snelheid van het gistingsproces.

Nu zijn er ook vele ingrediënten die ervoor zorgen dat onze klanten meer of minder hypotheek kunnen krijgen. Nadat zij online wat voorbeeldberekeningen hebben gemaakt, maken ze de overstap naar een gesprek met een hypotheekadviseur. Wellicht zelfs meerdere afspraken bij verschillende partijen, want misschien kan de één meer bieden dan de ander. Wat men vaak niet weet is dat er een hypotheekformule is die bepaalt hoeveel je mag lenen. Gelukkig heeft de hypotheekadviseur de mogelijkheid om te spelen met het ingrediënt rente. 

Wat is het geheime ingrediënt bij een hypotheekformule? De netto maandlast. Die bepaalt de koopkracht van de klant. Loopt de rente op, zoals iedereen nu wel bekend is, dan betaalt de klant meer netto maandlasten en daalt de te lenen hypotheeksom. De formule die hier achter zit, wordt elk jaar aangepast afhankelijk van onder andere de rente, inflatie en de lonen. 

Nederland heeft de hoogste hypotheekschuld per huishouden van Europa. Toch zorgt de formule ervoor dat de hypotheekpizza in negen van de tien gevallen lekker smaakt. 

Buon appetito! 


Lees ook
De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?
Column

De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?

Wie een paar maanden geleden bij mij aan het bureau zat om de financieringsmogelijkheden van een mogelijk droomhuis te laten berekenen, krijgt een half jaar later een compleet ander plaatje voorgeschoteld. Hetzelfde huis is flink in waarde gestegen. Dat geldt helaas ook voor de maandlasten voor dat huis, terwijl de maximale leencapaciteit voor de hypotheek is gedaald. 

Erfpacht: “Geldverstrekkers bevreesd voor hoge lasten”

Erfpacht: “Geldverstrekkers bevreesd voor hoge lasten”

Geldverstrekkers letten heel sterk op erfpachtovereenkomsten omdat zij vrezen dat woningbezitters door hogere lasten hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Het is goed als adviseurs hun klanten daarop zouden wijzen, meent Jamie Hilgersom van Hilgersom Financieel Advies & Planning in Kwintsheul.

“De maandlasten voor het echtpaar kon ik meer dan halveren”
Dat ene advies

“De maandlasten voor het echtpaar kon ik meer dan halveren”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Eric de Vrieze vertelt over dat ene advies…

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Roland Aarts van Hypotheekelarij Asten en Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies denken dat de mogelijke verhoging van de rente op studieschulden invloed zal hebben op de leencapaciteit: “Starters moeten straks op de blaren zitten.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.