Écht met de billen bloot bij klanten door woekerpolis

Adviseur van de maand staat altijd naast zijn klant
04 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Écht met de billen bloot bij klanten door woekerpolis

Met ruim 22 jaar ervaring kan Johan de Jonge van Financieel Raadhuis in Zutphen klanten lezen als de beste. Hij zorgt ervoor dat niemand naar buiten stapt zónder exact te snappen waarom een bepaalde hypotheek is gekozen. “Ik heb nu eenmaal de intrinsieke behoefte om te vertellen hoe dingen in elkaar steken.”

De Jonge weet dat er klanten zijn die daar geen behoefte aan hebben. “Als ik mijn auto naar de garage breng omdat er een rammeltje in zit, wil ik dat de monteur het oplost. Ik wil niet weten wat hij allemaal moet doen om het te verhelpen.” Toch zit dat bij hypotheken anders, vindt hij: “Een hypotheek is zo’n belangrijk product dat klanten moeten weten waar het geld vandaan komt. Ik leg uit hoe het in elkaar steekt in begrijpelijke taal.”

“Vanaf mijn allereerste advies heb ik altijd het gevoel gehad dat ik het hele verhaal moet vertellen aan de klant”, vertelt De Jonge. Hij kijkt echter met gemengde gevoelens terug op zijn begintijd. “We hadden toen nog last van de lijfrentecowboys. Mijn eerste advies was geen hypotheekadvies maar ging over lijfrente. Ik heb mijn klant toen overtuigd zo’n woekerpolis te nemen. Daar ben ik nu echt niet trots op.” 

Aandelenmarkten deden 15% per jaar

“Het was de tijd waarin we als adviseurs nauwelijks wat afwisten van de producten - niemand wist dat eigenlijk”, zegt De Jonge. “De aandelenmarkten deden toen 15% per jaar, met dat soort rendementen werd gerekend. Zou zo’n product nu op de markt komen, dan zou het helemaal worden gefileerd. Terecht.” 

Het heeft ervoor gezorgd dat De Jonge sindsdien altijd naast zijn klant staat. “Ik heb toen echt met de billen bloot moeten gaan bij klanten om te vertellen waarom de polis die ik eerder aanraadde niet deugde. Dat zijn pijnlijke gesprekken, maar die openheid wordt wel gewaardeerd. Met het overgrote deel van mijn klanten heb ik langdurige relaties.”

Minder rommel op de markt

Tegenwoordig is er veel minder rommel op de markt, ervaart De Jonge. “Het is allemaal een stuk transparanter geworden.” Er zijn maar weinig producten waar hij zijn vraagtekens bij zet. “De woonlastenverzekering bijvoorbeeld. Als je daar alle voors en tegens goed uitlegt, zijn er nauwelijks klanten bij gebaat.”

De continue stijging van huizenprijzen baart De Jonge zorgen. In Zutphen, de regio waar zijn kantoor gevestigd is, moeten kopers nu voor het eerst bieden op nieuwbouwkavels. “Dat vind ik een ontzettend slechte ontwikkeling die is overgewaaid uit de Randstad. Bouwondernemingen weten niet wat de grondstofprijzen gaan doen en willen daarom een marge creëren. Dat doen ze via biedingen op kavels, maar daarmee zet je hele groepen weer buitenspel. Tot voor kort was nieuwbouw de enige vlucht voor mensen die geen diepe zakken hadden. Die raken nu volledig ondergesneeuwd in de concurrentie.”

Johan de Jonge is het gezicht van de maand januari in de adviseurskalender waarmee het Emma Kinderziekenhuis wordt gesteund. 


Lees ook
AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Pensioenfondsen kunnen voor verduurzaming niet zonder de hypotheekadviseur
Column

Pensioenfondsen kunnen voor verduurzaming niet zonder de hypotheekadviseur

Waarom gaat de reductie van de CO2 langzaam? Het ontbreekt niet aan goede bedoelingen. Het grote probleem is de rekening die moet worden betaald om een betere wereld te krijgen. Kijk maar naar Nederlandse woningen: driekwart van de huiseigenaren is positief over verduurzaming van de eigen woning, maar rond de 40% denkt dat het te weinig oplevert en onderneemt geen actie. 

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Marnix Medema van Hypotheco en Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek over de minister van Volkshuisvesting en waarschuwingen van de AFM: “Toezichthouder heeft twee petten op.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.